Fejstbuk

Kurent

Aleš Šteger

Pripoved za odrasle v otrocih in otroke v odraslih

slikaNekega zimskega večera se začnejo dogajati čudne reči: iz župnikove kleti izgine palica, ubogi godec ostane sredi mrzle zime brez rdečih gamaš, iz hleva revne kmetice nenadoma izginejo kravji zvonci, ni več toplega kožuha, ki bi moral greti kovačeve otroke … A kmalu po tej noči v deželo pride pomlad in vse je tako, kot mora biti. Kurent je pregnal zimo. Potem pa čez mnoga, mnoga leta zime kar naenkrat ni več. Le še večno, vroče poletje je, ki se ga da preživeti le ob zamrznjenih izdelkih iz tovarne Vroče, ki jo upravljajo skrivnostni stroji in zlobni Peklin. Kurenta se ne spomni nihče več, vsa Štajerska je ena velika pustinja. Kdo bo rešil zimo in ljudem vrnil njihovo naravni tok življenja? Kdo bo onesnaženi svet zavaroval pred uničenjem?

Kurent, kritičen opazovalec potrošništva, globalnega segrevanja in kopičenja odpadkov, je hkrati grozeč in prijazen. V knjigi se lirična nit zgodbe vedno znova prekinja z napeto akcijo, v kateri to mitološko bitje kot superjunak rešuje svet in se odločno spopada s težavami, ki pestijo ljudi.

Napisal Aleš Šteger
Ilustrirala Tina Dobrajc

O avtorjih

slikaFoto: Maja Petrovic

Aleša Štegra (1973) poznamo predvsem kot pesnika za odrasle, esejista, prevajalca in urednika. Njegovo poezijo prevajajo v mnoge tuje jezike. Za svoje delo je prejel številne nagrade. Knjiga Kurent je njegov prvenec za mladino. Leta 2011 je v koprodukciji Lutkovnega gledališča Maribor in Mestnega gledališča Ptuj nastal lutkovni muzikal za otroke Kurent. Pisatelj je svoje dramsko besedilo preoblikoval v mladinsko povest. Avtorja in njegovo delo lahko podrobneje spoznate na njegovi spletni strani.

Tina Dobrajc (1984) je slikarka in vizualna umetnica. Kurent je prva knjiga, ki jo je ilustrirala. Njeno orodje je poleg čopiča in barv tudi pleksi steklo, vosek, tekstil. Poleg tega da slika, ustvarja tudi za gledališče. Pripravlja scene in kostume. Pri predstavi Kurent je sodelovala kot scenografka. Njena dela si lahko ogledaš na njeni spretni strani (spodaj link: http://tinadobrajc.carbonmade.com/)

Prelistaj nekaj strani iz knjige

 

 
  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Pridruži se nam na Facebooku!

Facebook

Kako do knjig?

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.