Fejstbuk

Saga o Zemljemorju 1: Čarovnik iz Zemljemorja

Ursula K. Le Guin

Obstaja na stotine knjig o magiji, urokih in čarovnikih. Toda pravi ljubitelji fantazijske književnosti ne morejo mimo sage o Zemljemorju.

slika V prvem delu spoznamo Čarovniškega vajenca Skobca, ki začenja svoje učenje, najprej na rodnem otoku, nazadnje pa na čarovniški šoli v Rokeju. Toda ko Skobec pride v spor s sovrstnikom, nepremišljeno uporabi svoje pomanjkljivo čarovniško znanje. In s tem prikliče smrtonosno senco, ki kot duh in urok visi nad njim in ga ogroža vse do konca njegove poti. Ali se bo uspel rešiti ali bo vse življenje obsojen na urok?

 

Mojstrovina rojene pripovedovalke je kmalu postala klasika fantazijskega žanra ki jo po pomembnosti uvrščajo ob bok Tolkienovemu Gospodarju Prstanov.

Prevajalec Dušan Ogrizek

Po knjigi so posneli tudi film:

(Opomba: posnetek je v angleščini in nima podnapisov.)

Poslušaj odlomek iz knjige v angleščini na tej povezavi.

Mnenja o knjigi

»Ursula K. Le Guin v delavnici fantastične proze tke svoje pripovedi še naprej od tam, kjer je J. R. R. Tolkien svoje statve že pospravil. Drzna trditev, za množice oboževalcev hobitov nemara krivoverska. Toda Zemljemorje, izmišljeni svet Le Guinove, kjer ves čas visita v zraku čarovnija in vonj po zmajih, gladko odvzame Tolkienovemu Srednjemu svetu mesto obljubljene dežele pustolovščin, ki niso del tega sveta.«
London Sunday Times

O avtorici

Ursula K. Leguin

Ameriška pisateljica Ursula K. Le Guin (roj. 1929, pa še vedno z mladostno živo domišljijo), je ustvarila več fantazijskih svetov (zadnjega v trilogiji Gifts, Voices, Powers, 2004-2007).

O njih napisani romani so klasika žanra v dveh primerih: v fantazijskem šestdelna Saga o Zemljemorju in v znanstvenofantastičnem žanru hainski ciklus (šest romanov in vrsta krajših del, v slovenščini: Leva roka teme, Mož brez vsega, Beseda za svet je gozd).

Za svoja dela je prejela več kot petdeset literarnih nagrad in pet za življenjsko delo, prispevek k fantastični literaturi (prvo, Gandalfovo nagrado že 1978).

Piše tudi otroške knjige in odlične eseje, ne le o literaturi, ampak o vrsti področij, na katerih je aktivna (mirovništvo, varstvo okolja, položaj žensk, človekove pravice).

Vse o njej in tudi njen blog najdeš na njeni zanimivi uradni spletni strani, tako rekoč vse o Zemljemorju pa na tej spletni strani.
 

Zbirka SREDNJI SVET


Nazaj na seznam

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Pridruži se nam na Facebooku!

Facebook

Kako do knjig?

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.