Fejstbuk

Saga o Zemljemorju 3: Poslednja obala

Ursula K. Le Guin

Zlata hruška 2010

slikaV Zemljemorju so nastopili mračni, negotovi časi: čarovniški uroki izgubljajo moč in čarne besede so pozabljene, ljudje obolevajo, v zraku visi strah.

Nihče ne ve, zakaj. Arhimag Ged se v spremstvu mladega prestolonaslednika odpravi po odgovore na nevarno potovanje z neznanim koncem.

Prevedel Dušan Ogrizek

 

Po motivih prvih štirih romanov Sage o Zemljemorju so Japonci posneli risani film Tales From Earthsea.

In kaj si o tem risanem filmu misli avtorica? Preberi na njeni uradni spletni strani.

Mnenja o knjigi

»Ali veste za pisatelja, ki je po domiselnosti v vrhu žanra fantazijske literature, a so v njegovih delih nosilci dogajanja fino izrisani, polnokrvni, prepričljivi, slog pa je po zgoščenem, izčiščenem izrazu in izrazitem ritmu blizu poeziji? Ali veste za pisatelja, ki zmore zvabiti v svoj izmišljeni svet vse tiste bralce, ki se obrnejo proč, brž ko samo omenite zmaja, ker jim zna ta svet napraviti tako privlačen in domač, kot je le kateri svet iz realistične literature? Ne ugibajte več. To je Ursula K. Le Guin.«
The Observer

O avtorici

slika

Ameriška pisateljica Ursula K. Le Guin (roj. 1929, pa še vedno z mladostno živo domišljijo), je ustvarila več fantazijskih svetov (zadnjega v trilogiji Gifts, Voices, Powers, 2004-2007).

O njih napisani romani so klasika žanra v dveh primerih: v fantazijskem šestdelna Saga o Zemljemorju in v znanstvenofantastičnem žanru hainski ciklus (šest romanov in vrsta krajših del, v slovenščini: Leva roka teme, Mož brez vsega, Beseda za svet je gozd).

Za svoja dela je prejela več kot petdeset literarnih nagrad in pet za življenjsko delo, prispevek k fantastični literaturi (prvo, Gandalfovo nagrado že 1978).

Piše tudi otroške knjige in odlične eseje, ne le o literaturi, ampak o vrsti področij, na katerih je aktivna (mirovništvo, varstvo okolja, položaj žensk, človekove pravice).

Vse o njej in tudi njen blog najdeš na njeni zanimivi uradni spletni strani, tako rekoč vse o Zemljemorju pa na tej spletni strani.

 

slika

Knjiga je dobitnica znaka Zlata hruška.

»Avtorica nas tudi v tretjem delu očara s svojim nekoliko skrivnostnim, magično zapletenim in privzdignjenim jezikom ter nam skozi celotno zgodbo tankočutno nakazuje nov pogled na zavedanje in sprejemanje samega sebe.«
Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2010

 

 

Zbirka SREDNJI SVET


Nazaj na seznam

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Pridruži se nam na Facebooku!

Facebook

Kako do knjig?

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.