Fejstbuk

Saga o Zemljemorju 4: Tehanu

Ursula K. Le Guin

Ko je Tenar pred leti prispela na Gont, se je poročila s kmetom Flintom. Povila mu je hčerki Apple in Spark. Mož je zdaj že mrtev, hčerki sta odrasli, Tenar pa je osamljena in negotova.

slikaPosvoji deklico Therru, ki jo je pohabil in zlorabljal njen lastni oče. Potem ko se na Gont vrne Ged, nekoč Arhimag, ki je izgubil svojo čarovniško moč, medtem ko je zapiral luknjo med svetom mrtvih in živih, se s Tenar poročita. Skupaj skrbita za Therru in jo poskušata zaščititi pred njenim očetom, čarovnikom Aspenom. A obenem morata poiskati svoj prostor in identiteto na tem svetu – ne le zase, temveč tudi za Therru.

Prevedel Dušan Ogrizek

 

Poslušaj Therrujino pesem iz japonske risane adaptacije.

Nagrada Nebula za najboljši roman 1990
Nagrada Locus za najboljši fantazijski roman 1991

slika

Zlata hruška

Knjiga je dobitnica znaka Zlata hruška.

Epski junaki [Ged, Tenar in Tehanu] so "iz mesa in krvi" in v pretanjenih odtenkih slikajo žensko in moško naravo, vsako s svojimi izjemnimi danostmi in tragičnimi nemočmi, hkrati pa se v posameznih trenutkih izpostavijo kot osebnosti in presegajo ti dve vlogi tam, kjer ju želi zakoličiti stereotip družbe. Tehanu predstavlja tudi vrh izvirnega obračuna sage z nasiljem in še posebej z nasiljem nad ženskami. Zaradi svoje umetniške in etične teže, ki ju podpira tudi odličen prevod, bi povsod, kjer v šolah govorita Homer in Tolkien, morala imeti besedo tudi Ursula Le Guin.
Vir: Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2012
 


Mnenja o knjigi

»Oboževalci Sage o Zemljemorju bodo globoko ganjeni.« Publishers Weekly

O avtorici

slika

Ameriška pisateljica Ursula K. Le Guin (roj. 1929, pa še vedno z mladostno živo domišljijo), je ustvarila več fantazijskih svetov (zadnjega v trilogiji Gifts, Voices, Powers, 2004-2007).

O njih napisani romani so klasika žanra v dveh primerih: v fantazijskem šestdelna Saga o Zemljemorju in v znanstvenofantastičnem žanru hainski ciklus (šest romanov in vrsta krajših del, v slovenščini: Leva roka teme, Mož brez vsega, Beseda za svet je gozd).

Za svoja dela je prejela več kot petdeset literarnih nagrad in pet za življenjsko delo, prispevek k fantastični literaturi (prvo, Gandalfovo nagrado že 1978).

Piše tudi otroške knjige in odlične eseje, ne le o literaturi, ampak o vrsti področij, na katerih je aktivna (mirovništvo, varstvo okolja, položaj žensk, človekove pravice).

Vse o njej in tudi njen blog najdeš na njeni zanimivi uradni spletni strani, tako rekoč vse o Zemljemorju pa na tej spletni strani.


Zbirka SREDNJI SVET

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Pridruži se nam na Facebooku!

Facebook

Kako do knjig?

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.