Fejstbuk

Hugo Cabret

Brian Selznick

Knjiga, ki se gleda kot film in film, ki se bere kot knjiga.

slikaSirota, navijalec ur in tatič. Hugo Cabret biva v zidovih živahne in prometne pariške železniške postaje, kjer lahko preživi le, če se skriva in ostaja neznan. A ko se njegov svet kakor kolesje prefinjenega mehanizma spoji s svetom čudaške deklice in zagrenjenega starca, ki na postaji prodaja igrače, so Hugojevo tajno življenje in skrivnosti ogrožene.

Nenavadna risba, dragocen zvezek, ukraden ključ, mehanski možak in skrito sporočilo pokojnega očeta spletejo pretanjeno in neodložljivo zgodbo.

Brian Selznick je združil elemente romana, slikanice, stripa in filma v povsem svežo bralsko izkušnjo. Drzen in inovativen pristop krasi skoraj tristo izvirnih ilustracij.

Prevedel Andrej Hiti Ožinger, uredil Boštjan Gorenc Pižama.

Prelistajte nekaj strani

 
 

Film

Po knjigi nastaja film Martina Scorseseja:

Nagrade

Brian Selznick je za knjigo Hugo Cabret prejel prestižno ameriško nagrado za mladinsko književnost caldecott medal 2008, nagrado Ameriškega združenja knjižničarjev (ALA) za najboljšo mladinsko knjigo 2008, nagrado Quill 2007 in priznanje New York Timesa za najboljšo ilustrirano knjigo leta 2007.

Za ilustracije knjige Barbare Kerley Dinozavri Waterhousea Hawkinsa je bil leta 2002 uvrščen na caldecottovo častno listo, prejel pa je še vrsto drugih nagrad.

 

slika

Knjiga je dobitnica nagrade zlata hruška za prevod.

 

»V eni najboljših knjig za mladino tega leta v slovenščini ameriški pisatelj, ilustrator, dobitnik prestižnih ameriških knjižničarskih in založniških priznanj, združuje dva načina pripovedovanja, in sicer likovnega in besednega. /…/ Roman, ki je genialen spomenik pionirjem filmske čarovnije, bolj gledamo kot beremo, saj steče pred nami kot na filmskem platnu črno-bela predstava, tako da skoraj ne opazimo, kdaj strani izjemno pripovednih risb s svinčnikom preidejo v strani s tiskanim besedilom in te zopet nazaj v risbo.«
Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2010

 

O svojem navdihu za knjigo je Selznick dejal: »Pred nekaj leti sme prebral knjigo Gaby Wood Edisonov večer: čarobna zgodovina iskanja mehanskega življenja. Knjiga je pripovedovala resnično zgodbo o zbirki dovršenih mehanskih figur za navijanje (poznanih kot avtomati), ki so jih podarili nekemu pariškemu muzeju. Zbirko so shranili na vlažno podstrešje in čez nekaj časa so jo morali zavreči, saj avtomati niso več delovali. Zamislil sem si dečka, ki najde te polomljene in zarjavele naprave, in tako sta se rodila Hugo in njegova zgodba.«

Brian Selznick živi v Brooklynu in San Diegu.
 

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Pridruži se nam na Facebooku!

Facebook

Kako do knjig?

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.