Fejstbuk

Vojna pošasti

Patrick Ness

Zadnji del odlične trilogije.

slikaNovi Prentisstown je pred velikim spopadom nasprotujočih si vojsk, ki imajo pred očmi le medsebojno uničenje. Todd in Viola sta ujeta med njimi, brez možnosti za pobeg. Posledice vsakega dejanja, vsake besede, so neizrekljivo pomembne: ali slediti tiranu ali teroristki? Rešiti življenje tistemu, ki ga najbolj ljubiš, ali življenja tisočih tujcev? Verjeti v odrešitev ali obupati? Kako do miru, ko pa so tisti, ki si ga želijo, tako brezupno v manjšini?

In kakšne so možnosti, da se svet sploh ohrani, če se spopadajo pošasti?

Prevedel Andrej Hiti Ožinger

Knjiga je prejela priznanje zlata hruška za najboljšo prevedeno mladinsko leposlovno knjigo leta 2012.

OBRAZLOŽITEV:
Kaj je resničnost, je eno od silovitih vprašanj zadnje knjige antiutopične trilogije Hrup in kaos. Soočanje s tem vprašanjem, junaka Todda, vzgojenega v svetu brez izobraževanja, knjig in žensk, požene v kaos in v boj za lastno preživetje in preživetje drugih. Hrup in kaos, ki ga doživljata predvsem Todd in Viola, bralcu postavljata kup vprašanj o pomenu človečnosti, o pomenu vrednot in o pomenu spoštovanja drugega. Knjiga bralca sili, da razmišlja o odločitvah, da razume angažiranost ter se sooči s tem, da egoizem ni primarna vrlina, čeprav posamezniku omogoča preživeti. Da je preziranje ravnotežja pogubno. In izjemen občutek za ravnotežje knjiga zahteva tudi od prevajalca, da lahko več nivojev izvirnega jezika do berljivosti in doživljajske razumljivosti uravnoteži s sorazmernimi nivoji slovenščine. Mladinska knjiga je v mojstrskem prevodu odlično oblikovane knjige mladim poklonila trajno drznost branja, zato si avtorji in založba zaslužijo priznanje zlata hruška.

Fenovski napovednik za knjigo z odlično glasbeno spremljavo …

(video je v angleškem jeziku)

Mnenja o knjigi

»Zmagoslavni zadnji roman trilogije, ki bo nekoč prav gotovo prepoznana kot eden najpomembnejših literarnih dosežkov tega stoletja.«
Irish Times

O avtorju

Ameriški pisatelj Patrick Ness (1971) živi v Londonu. Na Oxfordski univerzi je poučeval kreativno pisanje, zdaj pa piše za časopis Guardian. Navdušujoči zaključek trilogije Hrup in kaos je prejel prestižno nagrado Carnegie medal 2011, avtor pa se je s trilogijo nesporno uvrstil med klasike sodobne mladinske književnosti. Avtorja lahko obiščeš na njegovi spletni strani.
 

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Pridruži se nam na Facebooku!

Facebook

Kako do knjig?

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.