Fejstbuk

Saga o Zemljemorju 5: Zgodbe iz Zemljemorja

Ursula K. Le Guin

Nabor petih zgodb, ki raziskuje in dograjuje svet, naslikan v prvih štirih romanih o Zemljemorju

slikaNajditelj se dogaja v mračni in nemirni dobi okoli tristo let pred časom romanov ter osvetljuje nastanek nekaterih običajev in ustanov na Arhipelagu. Kosti Zemlje je pripoved o učnih letih čarovnika, pri katerem se je šolal Ged. Črna roža in Diamant je ljubezenska zgodba, Na visokem barju pa je zgodba iz tistih kratkih, a dogodkov polnih šestih let, ko je bil Ged arhimag Zemljemorja. Zadnja, Zverca, se dogaja nekaj let po koncu romana Tehanu in je most njim in romanom Drugi veter, ki zaključuje Sago o Zemljemorju. Pisateljica zbirko sklene z esejem o zgodovini Zemljemorja, ljudeh, jezikih, literaturi in magiji.

Prevedel Dušan Ogrizek

Knjiga je prejela priznanje zlata hruška za najboljšo prevedeno mladinsko leposlovno knjigo leta 2012.

OBRAZLOŽITEV:
V peti knjigi sage o Zemljemorju pisateljica s fiktivno antropološko dokumentarnostjo odstira pet časovnih utrinkov izpred rojstva njenih epskih junakov Geda, Tenar in Tehanu. Pet kratkih zgodb, ki so sicer literarne mojstrovine same zase, bralcem v mnogočem poglablja doživetja in možna razumevanja arhipelaške sage. Knjiga in njen mojstrski prevod v slovenščino pa je tudi svojevrsten poklon znanosti, še posebej antropologiji. Ko s posnemanjem znanstvenih postopkov iz namišljenih drobcev namišljene preteklosti ustvarja epske svetove in osebe, z literarnimi triki noče ukaniti naše vere v znanost, ampak znanosti prizna poezijo in jo vabi k njej. Avtorica namreč verjame, da poetičnost edina zmore obdržati vez med človekovo preteklostjo in prihodnostjo in s tem človekov obstoj sam. Založba Mladinska knjiga in prevajalec so s to knjigo bralcem in našemu jeziku podarili literarni biser velike čarodejke fantastičnih svetov in si s tem zaslužili priznanje zlata hruška.

Saga o Zemljemorju je ena največjih klasik fantazijske književnosti, ki jo po pomembnosti uvrščajo ob bok Tolkienovemu Gospodarju prstanov. Knjiga Zgodbe iz Zemljemorja je predzadnje nadaljevanje sage in je po izidu leta 2001 dobila eno najpomembnejših nagrad za fantazijsko književnost, nagrado Locus.

Mnenja o knjigi

»Zemljemorje prežema prvobitna čarobnost, njegovi nauki pa ostajajo neverjetno močni, modri in nujni.«
Neil Gaiman

O avtorici

slika

Ameriška pisateljica Ursula K. Le Guin (roj. 1929, pa še vedno z mladostno živo domišljijo), je ustvarila več fantazijskih svetov (zadnjega v trilogiji Gifts, Voices, Powers, 2004-2007).

O njih napisani romani so klasika žanra v dveh primerih: v fantazijskem šestdelna Saga o Zemljemorju in v znanstvenofantastičnem žanru hainski ciklus (šest romanov in vrsta krajših del, v slovenščini: Leva roka teme, Mož brez vsega, Beseda za svet je gozd).

Za svoja dela je prejela več kot petdeset literarnih nagrad in pet za življenjsko delo, prispevek k fantastični literaturi (prvo, Gandalfovo nagrado že 1978). Piše tudi otroške knjige in odlične eseje, ne le o literaturi, ampak o vrsti področij, na katerih je aktivna (mirovništvo, varstvo okolja, položaj žensk, človekove pravice). Vse o njej in tudi njen blog najdeš na njeni zanimivi uradni spletni strani, tako rekoč vse o Zemljemorju pa na tej spletni strani.
 

Zbirka SREDNJI SVET

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Pridruži se nam na Facebooku!

Facebook

Kako do knjig?

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.