Fejstbuk

Drugi komadi

Po izjemno lepo sprejetih prvih Komadih tudi ... Drugi komadi! Po izjemno lepo sprejetih prvih Komadih tudi ... Drugi komadi!

slikaPesniška »kompilacija« Komadi, s podnaslovom 111 pesmi za mlade in njim podobne, je s svojo sproščenostjo naletela na veliko zanimanje in odobravanje med bralci vseh starosti, zato zdaj prihajajo še Drugi komadi.

V drugi knjigi je predstavljenih novih 111 domačih in svetovnih pesnikov, vsak s po eno pesmijo. Knjiga prinaša več novih prevodov, nekateri pesniki pa so v slovenščini predstavljeni celo prvič.

Izbral in uredil Andrej Ilc.

Kompilatorjev pripis

»Zamislil se je: kaj je poezija.
Lahko se je zamisliti, toda teže je odgovoriti in
nemogoče je povedati.
Morda je to tudi odgovor.«

Kajetan Kovič


Nekoč, ne tako davno so izšli prvi Komadi, kompilacija »111 pesmi za mlade in njim podobne« z nekoliko prepotentno namero, namreč približati bolj ali manj ri(t)m(izir)ano besedo določenim mlajšim pa tudi starejšim ljudem, ki se sicer poeziji raje izogibajo, oziroma, kot je nekoč posrečeno dejal Adrian Mitchell, se poezija izogiba njim. Podpisani dobro ve, kako je s tem, saj je navsezadnje večino let svojega življenja mednje sodil tudi sam.

Usoda je bila knjigi neverjetno prijazna. Našla je svojih 1354 bralcev, nemara celo kakšnega več. In kot da enkratna kompilatorjeva nečimrnost ni bila dovolj, so tu zdaj Drugi komadi, ki ponujajo »mladim in vsem ostalim« v prebiranje še 111 pesmi, s čimer se število v obeh knjigah predstavljenih pesnikov zaokrožuje na nekaj manj kot 200. Več je tudi novih prevodov, nekaj pesnikov je celo prvič predstavljenih v slovenščini. Seveda v takih primerih nekateri najraje iščejo tisto (ali tiste), česar v knjigi ni, a ne prvih ne drugih Komadov nisem delal zanje.

Pesmi oziroma pesniki so tudi tokrat urejeni po docela konvencionalnem abecednem načelu, ki vendarle pušča dovolj »zraka« posameznim pesmim, da spregovorijo vsaka zase. Če bi že moral po vsej sili poiskati kakšno rdečo nit, bi rekel, da tudi pričujoči izbor verjetno izraža kompilatorjevo nagnjenje do poezije, ki govori s površinsko neposrednostjo. In če se zopet malo navežem na glasbo: tako kot so mi določeni glasbeni komadi ljubi »zgolj« zaradi nekih detajlov, »čudnih« prehodov ali pevčevega neposnemljivega »fušanja«, tako tudi do določenih pesniških komadov, ki nemara nimajo možnosti, da bi se pojavili v kaki uglednejši »antologiji«, gojim naklonjenost zaradi določenega verza (kar je lahko včasih že kar cela pesem) ali celo zvena besed, ki jih niti ne razumem prav dobro, a so se mi kljub temu zasidrali v spominu. Ob teh so se v knjigi znašli taki, za katere bi si mislili, da so napisali samo pesem, dve ali celo nobene, pa glasbeniki in kantavtorji, ki si sproščeno podajajo besedo s slovečimi »pevci« z eno njihovih kanonskih pesmi, tu so nobelovci, Prešernovi nagrajenci in konec koncev celo sam Prešeren. V takšni dobri družbi ni nič čudnega, če si v neposredni bližini pesmi o minevanju eden od pesnikov mirno privošči, da odpoje hvalnico svoji najljubši jedi (recept se preverjeno obnese).

V obeh knjigah je večinsko zastopana predvsem sodobna poezija, pri kateri je, kot je nekdo dobro ugotovil, »problem« predvsem v njeni količini, ob kateri povprečno radovedni bralec hitro izgubi voljo. V sodobnem založništvu v ta namen mrgoli raznih izborov, ki pa tudi v sodobni poeziji najraje izpostavljajo njeno terapevtsko funkcijo za ljudi v »mračnih časih«. A poezija, ki da kaj nase, ni namenjena instantni tolažbi, ne ponuja odgovorov in receptov, temveč, nasprotno, sprašuje in izziva. »Poezija je prostor, kjer se zastavljajo osnovna vprašanja o človeški usodi,« je zapisal Charles Simic. Hrepenenje in strah, ljubezen in izguba, smrt in minevanje. V tem ni sodobna poezija nič drugačna in nič manj zavezujoča od katere koli predhodnice. Poeziji ni mar za korist, poezija se doživlja. »Pesem nima nobenega praktičnega namena in pomena,« pravi Dane Zajc. Poezija še tega ne ve, kaj je poezija. Saj, kot poje Wisłava Szymborska:

Marsikak neodločen odgovor
je že padel na to vprašanje.
Jaz pa ne vem in ne vem in tega se oprijemam
kot rešilne ograje.

Andrej Ilc
P. s.: Vasja, hvala za namig pri naslovu.

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Pridruži se nam na Facebooku!

Facebook

Kako do knjig?

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.