Fejstbuk

Patrick Ness v Sloveniji
20.11. do 21.11.2013

slika

Patrick Ness je po dveh pogovorih v Ljubljani in srečanju z bralci v Kopru zaključil uradni del svojega tridnevnega obiska v Sloveniji.

Patrick Ness je bil rojen v ameriški državi Virginia. Njegov oče je delal kot narednik v vojski in družina se je veliko selila. Otroštvo je preživel na Havajih, mlada leta v Seattlu, sedaj pa je že dolga leta Londončan.

Avtor je že v otroštvu vedel, da bo pisatelj, a če bi znal peti, bi morda raje postal pevec. Že v svojem govoru na slavnostnem odprtju knjižnega sejma nam je povedal, kako pomembno vlogo so v njegovem življenju odigrale knjižnice in knjižničarji, ki so izredno pomembni in dragoceni promotorji knjig. Vedno je veliko pisal in veliko bral. Ko je imel pripravljeno prvo knjigo, si je našel agenta, ta mu je našel založnika in imel je srečo. Danes živi samo od pisanja. Prav presenečen je, da ga v Sloveniji še nihče od mladih bralcev ni vprašal, koliko zasluži. Vprašanje je namreč stalnica na njegovih turnejah po svetu.

slika

Glede pisanja pravi, da moramo le začeti in si predvsem zaupati, saj piše lahko prav vsak. Sam pisanje svojih del vedno začenja z zadnjim stavkom in nekaj opornimi točkami, ki kasneje postanejo deli njegovih knjig. Zadnji stavek je po njegovem najpomembnejši in avtorju postavi cilj.

Najboljše pri njegovemu poklicu se mu zdi to, da je sam svoj šef in si lahko svoj svet oblikuje po lastnih željah. Agenti in tudi nihče drug mu ne postavlja norme. Piše prosto in po lastni inspiraciji, času in volji. Na srečo je zelo discipliniran, ne mara zamujanja in je zelo profesionalen.

Resnično in iskreno je navdušen nad mladimi bralci. To opazimo tudi na dogodkih, saj si za njih res vzame čas, se z njimi zna pogovarjati in jih motivirati ter nasmejati.

Patrick Ness je bil član žirije pri natečaju Ness z besedami, jaz s filmom. Več o tem >

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Komentarji

Pridruži se nam na Facebooku!

Facebook

Kako do knjig?

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.