Fejstbuk

Somrak - roman v stripu

Stephenie Meyer

Ilustrator: Young Kim, Prevajalec: Tea Mejak

slika

Oboževalci sage bodo zdaj lahko uživali tudi ob gledanju te zapeljive zgodbe, jo spoznavali na novo in doživljali v novi luči. V stripovski izvedbi je izšel roman že v prvi izdaji v 350.000 izvodih.

Stripovska priredba velike uspešnice je nastala v tesnem sodelovanju z avtorico Stephenie Meyer, ki je skrbno bedela nad priredbo besedila in grafično izvedbo. To so zaupali nadarjeni korejski slikarki Young Kim, ki je zgodbo o vampirjih prelila v pripoved s slikami tako, da bo navdušila tako ljubitelje stripa kot vse ostale bralce.

Stephenie Meyer

slika

»Seveda sem bila ves čas pri projektu, čeprav nisem sama pisala scenarija za stripovski roman. Ko sem dobila v roke dialoge z risbami, sem naredila veliko 'popravkov'. Na dveh mestih sem prosila za manjkajoče prizore. Na primer, pogovor v avtu, ki sta ga imela Bella in Edward potem, ko je Bella omedlela pri biologiji.«

Bralna kritika o pozitivnih učinkih vampirske sage

Po mnenju bralne kritike in strokovnih združenj, ki so sagi podelili številne nagrade ('Knjiga za otroke po željah odraslih' Publishers Weekly, 'Vroča lista' Teen People, 'Deset najboljših za mlade odrasle' Ameriškega združenja knjižničarjev …), je saga pozitivno delovala na mladino. S privlačno mešanico romantičnega, srhljivega in nadnaravnega jih je pritegnila k branju, spodbudila k razmišljanju, tudi o fenomenu zaljubljenosti …

slika

Ste vedeli..

  • da je dobila pisateljica navdih za sago o vampirjih med sanjami, ki so obsedli njeno domišljijo? Sanjski prizor je postal 13. poglavje v 1. knjigi. »Samo hotela sem si zapomniti. Zato sem si začela zapisovati – ne zato, ker bi mislila, da je to velika zgodba za roman!« je kasneje pojasnila.
  • da vampirska svetovna uspešnico sprva založnikom ni bila všeč? »Preden je izšla, jo je zavrnilo devet založnikov, pet jih ni odgovorilo, samo eden je želel prebrati še nekaj več,« je povedala pisateljica.
  • da ob izidu prve knjige iz sage Somrak, ni nihče pričakoval tolikšnega navdušenja? Čez štiri leta je bilo prodanih 70 milijonov izvodov te sage po vsem svetu. Knjige so bile 143 tednov na listi uspešnic New York Timesa in film Somrak, posnet po romanu, je prinesel 380 milijonov dolarjev. Več o tem povezavi.
  • da razmišlja Meyerjeva o nadaljevanju sage? Takole je odgovorila na vprašanje, če bo napisala tudi peto knjigo? »Ne morem reči, da sem za vedno opravila s Somrakom. Zaenkrat ne počnem ničesar, kar bi bilo povezano s Somrakom, in nekaj časa še ne bom. Obstaja pa možnost, da se bom tja vrnila in zaprla še nekaj odprtih vrat.«
     
  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Pridruži se nam na Facebooku!

Facebook

Kako do knjig?

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.