ELENA FERRANTE znova navdušuje

Naše bralce je najprej navdušila s pretresljivim romanom Dnevi zavrženosti, nato pa smo hlastno prebrali še njeno Genialno prijateljico, prvi roman iz slavnega Neapeljskega cikla, v katerem si sledijo štirje naslovi. Pravkar je izšel drugi roman iz cikla: O novem priimku.

O novem priimku  Genialna prijateljica  Dnevi zavrženosti

Ferrantejeva se je verjetno rodila v Neaplju oziroma v njegovi bližini. Najbrž je bila nekoč poročena, morda je živela v Grčiji. Zdi se, da je mati. Tako ugibamo. Z gotovostjo ne moremo trditi ničesar. Naj nam bodo dovolj njene knjige, s katerimi se lahko hitro spoprijateljimo – kot je v spodnjem prispevku zapisal urednik njenih romanov, Aljoša Harlamov.

Knjige, s katerimi se spoprijateljiš

Četudi knjigo le poredko vzamete v roke, je skoraj nemogoče, da še ne bi slišali za Eleno Ferrante. O njej vam je pravila sestrična, ki študira književnost, o njej vam je na stopnicah razlagala priletna soseda, ki si iz knjižnice redno prinaša debele ljube­zenske romane, o njej vam je navdušen govoril znanec, ki ste ga zadnjič srečali v mestu in za katerega sploh niste vedeli, da bere. Zanjo je slišal že cel svet, čeprav Elena Ferrante v resnici ne obstaja. Gre za psevdonim neznane pisateljice, ki je v pismu založniku, ki ga je priložila svojemu prvemu rokopisu, zapisala: »Verjamem, da knjige, potem ko so enkrat napisane, ne potrebujejo več svojega avtorja.« Morda se za tem imenom res skriva neka prevajalka iz nemščine, kot je razkril vsiljivi italijanski novinar, morda kdo drug; pravzaprav pa sploh ni važno – ko boste brali njene knjige, se vam bo itak zdelo, da jo poznate že dolgo.

Njeni romani so namreč napisani kot dolge izpovedi, kakor da se pred vami boleče, a tudi osvobajajoče razkriva neko življe­nje v vsej svoji celosti in intimnosti. Knjige Neapeljskega ci­kla tako niso le romani o prijateljstvu, ampak romani, s katerimi se lahko spoprijateljiš. Pisanje Elene Ferrante ima v sebi neko skrivnostno moč, intenziteto, ki bralca zagrabi in prepriča, da že po nekaj straneh knjige ne more več odložiti. To je vročica, ki je po svetu znana pod imenom ferrantemanija.

V njenih knjigah ni prostora za leporečje, pisateljičin jezik je sicer odločen in neposreden, a se vseeno zdi, da so se zgodbe na papir razlile v enem samem izbruhu, brez pravega premisleka, ki bi s sabo prinesel tudi strah, sram ali ranjeno samoljubje. Pod navidez obvladano površino ves čas nevarno brbota, tik pod literarno zgodbo ves čas čutimo resnično življenje, da bi lahko skoraj stopili vanj. V dobi resničnostnih šovov, v katerih se ljudje nastavljajo kameram in se pretvarjajo, da so takšni, kot so, so njeni romani nova priložnost, da se na samem srečamo z drugim človekom in njegovo zgodbo. To srečanje mor­da ni vedno samo prijetno in lepo, je pa vsekakor izkušnja, ki si jo boste zapomnili.

Na teh spletnih straneh vam v branje ponujamo odlomke iz treh romanov Elene Ferrante, ki so doslej izšli pri Cankarjevi založ­bi v odličnem prevodu Anite Jadrič. Prvi so Dnevi zavrženosti (2015), ki pripovedujejo o osemintridesetletni Olgi, materi dveh otrok, ki jo mož nekega dne zapusti zaradi mlajše ženske.

Drugi in tretji odlomek sta iz prvih dveh knjig že omenjenega Neapeljskega cikla, iz Genialne prijateljice (2016) in še čisto sve­že O novem priimku (2017). Prvi roman se začne s skrivnostnim izginotjem Lile, zaradi katerega se Elena prične spominjati njunega skoraj šestdeset let trajajočega prijateljstva. Genialna prijateljica je tako popis njunega otroštva in odraščanja v rev­ni neapeljski soseski, odkrivanja prvih ljubezni in hlastanja za otroškimi željami in upi; O novem priimku pa govori o tem, kako zlagoma in boleče postajata ženski, doživita prva razočaranja in uspehe v še vedno izredno patriarhalni italijanski družbi. Og­njevita Lila in piflarska Elena sta najboljši prijateljici, njuno prijateljstvo, kot je popisano v štirih knjigah, pa je življenjsko, polno nežnosti, podpore, zbliževanj in odda­ljevanj, ljubosumja in zavisti. Z zgodbo njunega prijateljstva Ferrantejeva pripoveduje tudi zgodbo neke četrti, nekega mesta in države, ki s svojim razvojem in spremembami preobražajo tudi njun odnos.

Kot je na Twitterju zapisala Nataša Briški: »Genialna prijateljica avtorice Elene Ferrante je krasna knjiga. In najboljše je, da je to komaj prvi del, še trije so! :)« Tretja in četrta knjiga iz serije: O tistih, ki zbežijo, in tistih, ki ostanejo ter O izgubljeni deklici, bosta izšli v letu 2018, ko bo premiero najbrž doživela že tudi televizij­ska serija po romanih, ki jo v sodelovanju z RAI pripravlja HBO. Skrajni čas torej, da se spoprijateljite s knjigami Elene Ferrante!

zapisal Aljoša Harlamov,
urednik


Ferrante, citat

 

Naročite

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino Mladinska knjiga!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.