Iz uvoda

V sodobni kulturi ima ljubezen paradoksalni položaj.

Na eni strani tega paradoksa je dejstvo, da je ljubezen med moškim in žensko ena najvišjih kulturnih vrednot in je povezana s samo osnovo naše civilizacije. Če sprejemamo, da je družina osnovna družbena enota, da je družina zasnovana na instituciji zakona in da je v zadnjih 150 letih prišlo do prežemanja zakona in ljubezni, tako da se danes vstopa v zakon zaradi ljubezni in iz ljubezni, da se iz ljubezni ustvarja družina, potem sledi, da se ljubezen nahaja v samem jedru naše civilizacije.

Na drugi strani tega paradoksa pa je zelo skromno poznavanje fenomena ljubezni, mistificiranje ljubezni, zavračanje racionalnega razmišljanja o ljubezni.

Ljubezen se tradicionalno razume kot pojav, ki sodi v domeno poetičnega in umetniškega, k domišljiji in domnevam, tako da zanjo ni prostora v znanstvenem in racionalnem, v logičnem in stvarnem. Naš pristop pa temelji prav na iskanju logike »matematike« ljubezenskega življenja, na kar opozarja tudi naslov, ki smo ga izbrali.

Radi bi, da se ta knjiga pridruži knjigam drugih avtorjev, ki usmerjajo sodobno žensko in sodobnega moškega k izhodu iz kulturnega paradoksa, v katerem bivata.

(Iz uvoda v knjigo Formule ljubezni)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Ne spreglejte tudi:

slika

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.