Dr. Zoran Milivojević (prevod posnetka s tiskovne konference)

Sem strokovnjak za ljubezen, vendar za negativno stran ljubezni. Obstajata dve skrajnosti: na eni strani romantična ljubezen, na drugi strani pa mi, psihoterapevti. Ko pridem v družbo, imam dva problema. Prvi je ta, da ljudje mislijo, da jih samo pogledam in že vse vem. Drugi problem, ki ga nimam samo jaz, temveč tudi moji kolegi, pa je, da ljudje mislijo, da jih psihoterapevti v družbi molče »skeniramo«, da na primer samo na podlagi opazovanja človeka takoj vemo, pri katerem letu je začel masturbirati.

Zelo zgodaj sem dojel, s čim se želim ukvarjati. Eden prelomnih trenutkov je bil v 8. razredu osnovne šole, ko me je pustila neka Valentina, moja simpatija. Takrat prvič nisem mogel spati.

Naše predstave so pod močnim vtisom kulture, so socialni konstrukt. Ljubezen je treba preučevati v primitivnih plemenih. Recimo nekje ob Amazonki najdete majhno pleme. Vidite njo, ki nima zob in ji prsi visijo do kolen, in vidite njega, ki je tudi podobno »čuden«. Ampak oči jima žarijo, rada se imata in njuni otroci brezskrbno tekajo naokoli. Vidite, to je ljubezen!

Ženske predstavljajo med 70 in 80 odstotkov mojih strank. Zakaj? Ne zato, ker moški tega ne bi potrebovali, temveč zato, ker so moški pod vplivom kulta moškosti. Kult moškosti pa pravi: kakšen moški pa si, če imaš problem? Torej: kakšen je moški, ki ne zna sam rešiti svojega problema? Najbrž je neumen, nesposoben, neinteligenten itd. Tako pridemo do moške identitete, do tega, da so moški danes zmedeni, prestrašeni. Moški, ki osvaja, mora biti malo agresiven in mora prevzeti tveganje. Zelo neprijetno je, če je moški kdaj zavrnjen, po drugi strani pa tudi naravno. Ker pa je moškim neprijetno, če so zavrnjeni, se začnejo obnašati po žensko, preveč previdno. Tak problem imamo na primer v Novem Sadu, kjer živim. Novosadčani so previdnejši, mehkejši, bolj fini pri osvajanju. Potem pa se prikaže nek vesel Bosanec, začne bolj robato osvajati dekle in pri tem mu celo uspe. Domači fantje ga seveda takoj označijo za prostaka.

Zelo slabo je znano, da je pri ljudeh osnovni spol ženski, ne moški. Tisti Y, ki moškega (XY) razlikuje od ženske (XX), ta razlika je v osnovi zelo majhna. Za moškega pa je seveda zelo važna in znano je, da pesticidi veliko bolj vplivajo in zavirajo delovanje testosterona - moškega spolnega hormona. Na ženske pesticidi in njihovo blokiranje testosterona nima velikega vpliva, saj je žensko telo že polno ženskih spolnih hormonov.

Glavno sporočilo te knjige je, da obstaja razlika med tem, kaj ljubezen je, in našo predstavo o ljubezni. Knjigi sem dal naslov Formule ljubezni, da bi pokazal na problem kognitivnih enačb. Enačimo nekatere pojme v zvezi z ljubeznijo. Kaj je ljubezen? Mnogi mislijo, da je ljubezen enako žrtvovanje (ljubezen = žrtvovanje).

Nekdo mi je rekel, da je to moška knjiga o ljubezni, nekdo drug pa, da je to knjiga o tem, kaj ljubezen ni. To lahko združim in rečem, da je ta knjiga moški pogled na to, kaj ljubezen ni.
 

Ne spreglejte tudi:

slika

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.