Gea

Je volk nevaren človeku ali človek volku?

V Sloveniji ne poznamo niti enega potrjenega primera, da bi volk kdajkoli kogarkoli poškodoval.

Miha Krofel

slika

Vsako leto v Sloveniji odstrelijo približno četrtino vseh naših volkov. Fotografija: Miha Krofel

 

Kljub temu obstajajo določene, sicer izjemno redke okoliščine, v katerih pa bi tudi volk lahko postal nevaren za človeka. Glavni razlog za to je steklina. Podobno kot druge živali in ljudje tudi volkovi, ki so oboleli za steklino, spremenijo svoje vedenje in postanejo agresivni do vseh drugih bitij.

Steklina pri volkovih v Sloveniji sicer do zdaj še ni bil odkrita. Druga možnost nevarnosti so križanci med psi in volkovi. Križanci v primerjavi z volkovi pogosto nimajo prirojenega strahu pred ljudmi in zato večkrat prihajajo v stik s človekom. Za večino tistih nekaj znanih primerov, ko je volk napadel človeka in so o tem poročali iz tujine, je bila kriva steklina ali pa križanci s psi.

Po eni strani je presenetljivo, da volk ne napada ljudi. Je namreč zelo učinkovit plenilec in je sposoben upleniti tudi veliko večji in močnejši plen, kot je človek – npr. bizona ali losa.

Vendar volkovi človeka ne dojemajo kot plen. Še več, ljudi ne napadejo niti v samoobrambi, recimo da bi zaščitili svoje mladiče, kot to na primer storijo, ko se brlogu približa medved. Znana so poročila, da so ljudje pobijali volčje mladiče pred očmi njihove matere in drugih članov tropa, a jih ti niti takrat niso napadli.

Tudi sam sem se med delom na terenu nekajkrat že znašel sredi tropa volkov, nekoč v volčjem brlogu celo manj kot dva metra od dominantne volkulje in njenih mladičev. Vendar enako kot pri vseh drugih srečanjih med ljudmi in volkovi, do katerih vsako leto prihaja pri nas, volkovi niso napadli človeka.
 

Več v reviji Gea (oktober 2012)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.