Gea

Ščavnica

Napredek je ljudem omogočil preoblikovanje narave, kakršno je bilo še pred stoletjem nepredstavljivo.

Rok Kušlan

slika

Ljutomerska špica Fotografija: Rok Kušlan

Posege, ki so pogosto nepovrnljivi in do okolja milo rečeno neprijazni, praktično vselej opravičujemo s skrbjo za blaginjo družbe in zamolčimo njihove negativne posledice, ne glede na to, v katerem političnem sistemu se dogajajo. Nič drugače ni bilo s regulacijskimi posegi v porečje Ščavnice, ki so dolino preoblikovali v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Posebno močan argument je tedaj bil, da bi bilo sila neumno ne izkoristiti zveznih sredstev, namenjenih regulaciji.

Ščavnica je najpomembnejši Murin desni pritok v Sloveniji. Čeprav izvira manj kot dva kilometra od Mure, teče še 56 km domala vzporedno z njo, preden jo pri Gibni končno doseže. Na svoji poti odmaka severni del našega največjega gričevja, Slovenskih goric, in je osrednja reka Prlekije. Omenjena geografska pojma se ne ujemata, saj pravoverni Prleki Slovenske gorice razpolovijo, ko mejo postavljajo nekako na črto Gornja Radgona–Ptuj.

A Ščavnica primezi na plano nekoliko onkraj te razmejitve, na severovzhodnem kotu Slovenskih goric. Tamkajšnja tla so za vodo neprepustna, zato se poraja v ševilnih grapah, ki se v enoten tok združijo pod vasjo Zgornja Velka. Vasi so nekdaj rekli Marija Snežna. Poimenovanje krajev po zavetnikih tamkajšnjih cerkva je v Slovenskih goricah zelo pogosto. Na tem področju denimo leži kar devet od šestnajstih slovenskih občin, ki nosijo ime katerega od svetnikov.

Več v reviji Gea (oktober 2014)
 


 

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.