Gea

Na krožnikih, v kozmetiki in celo v biofiltrih

Potencialne tržne niše in priložnost za lokalno gospodarstvo

Tekst: Katja Željan

slika
Cotylorhiza tuberculata ali morska cvetača je poleg morskega klobuka in  kompasne meduze bolj ali manj stalno prisotna v slovenskem morju.
Foto: Tihomir Makovec

Z novim letom se je začela velika znanstvenoraziskovalna akcija, v kateri bo med 50 in 60 znanstvenikov iz Nemčije, Italije, Francije, Portugalske, Norveške, Izraela, Kitajske in Slovenije v prihodnjih štirih letih preučevalo, kako bi meduze lahko postale uporabne in za človeka koristne, ne pa nadloga in ekološki problem. Pobudo za drugačno obravnavo meduz so dali v Geomarju (Helmholtz Centre for Ocean Research) iz Kiela v Nemčiji, med sodelujočimi partnerji pa so tudi raziskovalci Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo.

Mikrobiologinja dr. Ana Rotter in biologinja dr. Tjaša Kogovšek, ki sta nam projekt podrobno predstavili v Piranu, sta prepričani, da lahko meduzne biomase v prihodnje postanejo vsestransko uporabne tudi v Sloveniji, še zlasti v kozmetiki, prehrani in proizvodnji gnojil. A to še ni vse: slovenska ekipa, ki v projektu sodeluje, bi rada ugotovila, kako sluz meduz zbrati, očistiti in vstaviti v filtre, da bo v njih obstojna ter da bo delovala kot biofilter, nekakšna mrežica, na katero se bodo lepili delci mikroplastike. Takšne filtre bi namestili na izpuste iz čistilnih naprav in tako poskušali zajeziti do 90 odstotkov vnosa plastike v morje. 

Več v januarski števili revije Gea (2018)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.