Gea

Za zdaj z vezikli ali mikrokroglicami še ne moremo pozdraviti raka

Biofizika, profesorja dr. Veronika Kralj - Iglič in ddr. Aleš Iglič: »Začela sva z modeliranjem in računanjem porazdelitve tlaka v kolku in kako se le-ta spremeni zaradi operacije.«

Tekst: Mateja Hrastar

slika
Oba sta doktorja fizike s področja biofizike, dokaj mlade znanstvene vede, ki raziskuje fizikalne vidike bioloških pojavov. 
Foto: Uroš Hočevar

Veronika Kralj - Iglič in Aleš Iglič  sta znanstvenika, biofizika. Toda kaj lahko bi bila tudi kaj drugega. Aleš Iglič bi bil lahko zgodovinar, saj se z vso vnemo posveča zgodovinskemu raziskovanju. Z zgodovinarjem Iztokom  Petričem piše knjigo o prvi slovenski zdravnici Eleonori Jenko Groyer, njeni sestri Ani Jenko Šterba - Böhm, prvi slovenski doktorici kemije, ter njuni mami Tereziji Mariji Lenče, por. Jenko, ki je bila v času daleč pred emancipacijo prava radovedna raziskovalka in popotnica. Terezija  Jenko je bila sestrična prapradeda  Aleša Igliča, ki je med šolanjem na ljubljanskem liceju stanoval pri njenih starših.    

Veronika Kralj - Iglič pa bi bila kaj lahko tudi umetnica, čeprav je po dedu prof. dr. Niku Zupaniču (1876–1961) in  očetu  prof.  Niku  Kralju  (1920–2013) že tretja generacija univerzitetnih profesorjev na Univerzi v Ljubljani. Na mizi v sobi njune hiše na Mirju ležijo njeni še nedokončani akvareli. Na sploh je njuna hiša neverjetna: na stopnišču v prvem nadstropju je brlog, kot mu pravita – jedilna miza, okoli nje pa stoli Nika Kralja, ki je živel prav v tej hiši. Nadstropje višje je pravi meščanski salon s klavirjem, ostanek družinske tradicije, s pogledom na starodavno brezo na vrtu. In prav tam sta ob čaju razlagala o svojem raziskovanju in odkritjih. Tudi o raziskavi mikrokroglic titanijevega dioksida, dopiranih z gadolinijem, ki je bila lani uvrščena med deset najodmevnejših projektov Univerze v Ljubljani, saj nova metoda omogoča tako diagnostiko kot terapijo raka, raziskava zunajceličnih veziklov pa je bila po izboru  agencije ARRS leta 2017 izbrana  med  pet najpomembnejših slovenskih dosežkov na področju medicine. 

Več v aprilski Gei (2018)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.