Gea

Največji smisel potovanja je videti obale Sredozemlja!

Bogati severnoevropski aristokrati so že konec 16. stoletja potovali na jug, da bi si ogledali spomenike klasične kulture

Tekst: Smilja Štravs

slika
Poletni turizem se je začel leta 1925 z novelo Nežna je noč ameriškega pisatelja Scotta Fitzgeralda. V njej popisuje poletje družine Murphy, ki poleti 1922. najame dvorec v opustelih francoskih Antibih ter vročino preganja s kopanjem v morju. Zakonca Murphy svoje poletno življenje na Azurni obali opišeta kot čudovito umetniško delo, ki ga popestrita z novo turistično dejavnostjo – sončenjem. 
Foto: Wikipedia

»Kdo je turist?« se je leta 1840 spraševal švedski novinar Carl Jonas Almquist, avtor serije člankov o Parizu. V prvi polovici 19. stoletja je ta oznaka pomenila razmeroma nov koncept, uvožen iz Anglije, ki so ga Evropejci iz srednje in severne Evrope glodali s precejšnjim vznemirjenjem in radovednostjo. 

Kdo je turist in kako lahko postaneš turist, so se spraševali. Ideja o novem modelu potrošnje in ponudbe je bila vsekakor zanimiva, obljubljala je nove izkušnje, počitek, zabavo ... Dobro stoletje in pol pozneje je turizem hitro rastoča gospodarska dejavnost, ki zaposluje misli večjega dela prebivalstva severne poloble. Kam gremo na počitnice, se sprašujemo ob slehernem paketu prostih dni, pred poletjem, ko večina ljudi odhaja na daljši dopust, pa sploh. Kam gremo? Večina v odgovor ponudi ime kakšne od sredozemskih držav. A poglejmo, kako se je vse skupaj sploh začelo.

Turizem je za Sredozemlje izjemno pomembna gospodarska dejavnost, ki mnogim državam in ljudem, ki živijo v nerodovitnih in odmaknjenih področjih, v skromnih in sušnih razmerah, omogoča dostojnejše življenje ali celo preživetje. Z njegovo pomočjo so nekoč manj razviti kraji postali središča gospodarskega razcveta. Lastniki parcel ob morju so si z razvojem turizma precej popravili svoje osebne proračune, spremenila pa se je tudi struktura razdelitve bogastva med prebivalstvom. Če so nekoč med najbogatejše spadali večji kmetje s posestvi v notranjosti, so z razvojem turizma pridobili nekoč revni ribiči, ki so živeli ob obalah, kjer posevki niso uspevali. Za večino sredozemskih otokov je turizem danes osnovni vir dohodka in s tem preživetja ljudi. Za Ciper denimo velja, da turistični prihodki prispevajo kar 60 odstotkov vsega bruto domačega proizvoda. 

Za Evropejce ima Sredozemlje posebno težo, je prva destinacija, ki je razvila tip množičnega turizma, ki je z leti prerasel pojem zgolj počitnic  ter postal kult. Za to seveda nista bila dovolj morje in sonce, temveč celoten paket zgodovine, eokonomije, geografije in kulture, ki Sredozemlje spreminja v posebej čaroben prostor. Za časa starih Egipčanov, Feničanov, Rimljanov, Grkov, Benečanov ... in vse do 16. stoletja je Sredozemlje veljalo za temeljni logistični center Evrope. Po sredozemskih morskih poteh je v Evropo prihajalo eksotično blago in dognanja učenjakov z Vzhoda, ki so sooblikovala razvoj evropske znanosti, umetnosti in kulture. Obenem je bilo Sredozemlje od nekdaj tudi bojno polje, območje nenehnih sporov in osvajalskih napadov, danes pa je spet križišče begunskih poti z Vzhoda na Zahod, ki se neredko tragično končajo. 

Več v avgustovski reviji Gea (2018)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.