Gea

So hobotnice res nezemeljskega izvora?

Nikakor, menijo številni znanstveniki, a 33 jih je to tezo podpisalo, znanstvena revija pa jo je objavila, da bi spodbudila razmišljanje o razvoju življenja

Tekst: Silvetra Rogelj Petrič

slika
Da bi bila zadeva še boj nenavadna, v članku avtorji domnevajo, da bi hobotnice lahko prišle na Zemljo »že kot koherentna skupina delujočih genov v krioprezerviranih (globoko zamrznjenih), zavarovanih oplojenih jajčecih hobotnic«.
Foto: Shutterstock

Ali še kje v širnem vesolju obstaja življenje, in ne le življenje, ampak inteligentna bitja? So kdaj ta nezemeljska bitja, če kje obstajajo, obiskala naš planet? So morda celo med nami? Vprašanja, ki burijo domišljijo ljudi že stoletja, če ne celo že od samih začetkov človeške civilizacije, se zastavljajo tudi danes. Večinoma se sicer pojavljajo v znanstvenofantastičnih filmih in literaturi, od časa do časa pa jih je slišati tudi med znanstveniki – bolj sicer kot provokacijo, ki naj bi poživila zanimanje za večno temo o izvoru življenja, naši preteklosti in prihodnosti. 

Prav taki provokaciji smo bili priča letos spomladi, ko je ugledna, strokovno pregledovana in urejevana znanstvena revija Progress in Biophysics and Molecular Biology (Napredek v biofiziki in molekularni biologiji) objavila članek, ki ga je podpisalo 33 znanstvenikov, med njimi molekularni biolog Edward Steele in astrobiolog Čandra Vikramasinge. V članku so z vso resnostjo in znanstveno rigoroznostjo predstavili in zagovarjali tezo, da so hobotnice, te domišljijo vzbujajoče nenavadne živali, nezemeljskega izvora.

Hobotnice s svojo veliko glavo in osmimi lovkami in s sposobnostjo kamuflaže – spreminjanja barve in oblike tako rekoč v delčku sekunde, se tokrat niso prvič pojavile kot morebitna bitja, ki so k nam prišla iz vesolja. Take jih prikazujejo znanstvenofantastične zgodbe in filmi pa tudi sicer pogosto navdihujejo tiste, ki si poskušajo zamisliti, kakšna bi lahko bila inteligentna bitja nekje globoko v vesolju. 

Tudi nekateri podpisani pod omenjenim člankom so to tezo predstavili že večkrat prej, že v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, a šele z letošnjo objavo so vzbudili zanimanje širše javnosti. Nekaj tednov po objavi so jo najprej povzeli v enem od večjih svetovnih medijev in v tednu ali dveh so se hobotnice kot morebitna nezemeljska bitja pojavile v naslovih številnih medijev po vsem svetu. Šele takrat so na članek v omenjeni znanstveni reviji burno reagirali tudi v mednarodni znanstveni skupnosti. 

Več v avgustovski reviji Gea (2018)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.