Gea

Štoparski vodnik po Muskovi galaksiji

V reviji Forbes so Elona Muska označili za enega od najvplivnejših mladih milijarderjev svet – Področji, ki ga navdihujeta, sta obnovljiva energija in vesolje

Tekst: Polona Frelih 

slika
Musk je tudi avtor koncepta petega načina javnega prevoza, bolj znanega pod imenom Hyperloop.
Foto: Shutterstock

Elon Musk, 47-letni pionir na področju visoke tehnologije, je edini Zemljan, ki je ustanovil več podjetij, ki so vsaka zase vredna milijardo dolarjev – Paypal, Space X in SolarCity, odločilen pa je tudi za uspeh Tesla Motors, ki se mu je pridružil leto po ustanovitvi. New York Times ga je označil za »verjetno najuspešnejšega in najpomembnejšega podjetnika na svetu«, kar je precej logična izbira. V reviji Forbes, kjer so njegovo premoženje letos ocenili na okroglih 20 milijard ameriških dolarjev, so ga označili za enega od najvplivnejših mladih milijarderjev, opevajo pa ga tudi kot milijarderja, ki bo rešil svet, najbolj vplivnega mladega milijarderja 21. stoletja, arhitekta prihodnosti, vizionarja in izumitelja. Sam sebe označuje preprosto za tehnologa.

Podjetju Tesla Motors, ki se že od začetka pozicionira kot prvi serijski proizvajalec električnih vozil, se je pridružil leta 2004, leto dni po njegovi ustanovitvi. V pionirja na področju električnih vozil je sprva vložil 70 milijonov dolarjev, sodeloval pa je tudi pri oblikovanju prvega električnega avtomobila, športnega vozila Tesla Roadster. Na ceste je prišel leta 2008 in nemudoma doživel velik uspeh. Ker je bil pregrešno drag tako v smislu izdelave kot nakupa, so izdelali samo 2000 primerkov. 

Draga igračka je Musku omogočila, da je investiral v prvi električni luksuzni sedan: Model S, ki je presegel številne rekorde, saj je imel prvi model več kot 400 kilometrov realnega dosega, naslednji pa že 900 kilometrov. Poleg tega  gre za prvo vozilo z avtopilotom ter integrirano povezavo s spletom. 

Po futurističnem modelu X - SUV s spuščenimi krilnimi vrati je Tesla ustvaril še kompaktni avtomobil z imenom Model 3, s čimer se je najbolj približal svojemu glavnemu cilju – električnemu avtomobilu, ki bo dostopen vsem. »Ne bomo se ustavili, dokler ne bo vsak avto na cesti električen,« je prisegel Musk.  

Prav električna vozila so spodbudila njegov interes za energetski sektor. V ameriški zvezni državi Nevadi je odprl Gigafactory (Gigatovarna), v kateri izdelujejo litijeve baterije, ki jih podjetje Tesla uporablja v svojih avtomobilih, ter naprave za shranjevanje energije, kakršna je Powerwall, ki omogoča samooskrbno proizvodnjo elektrike za domačo uporabo. 
Ker ga zanimajo zaključeni sistemi za proizvodnjo obnovljivih virov energije, je v New Yorku odprl SolarCity, ki vgrajuje sisteme za proizvodnjo sončne energije, med drugim fotovoltaične panele ter sončne strežnike, ki jih je mogoče namestiti direktno na streho. Omenjena družba je že leta 2008 izdelala električne sisteme na sončno energijo za podjetji British Motors in eBay.

Daleč najbolj futuristično je njegovo podjetje SpaceX, ki ga je ustanovil leta 2002 z namenom gradnje vesoljske ladje za komercialne vesoljske polete. Njegov končni cilj je kolonizacija Marsa, kamor želi preseliti človeštvo, saj se boji, da nam na Zemlji grozi izumrtje. Prvi polet proti Rdečemu planetu napoveduje za leto 2022, njegovo podjetje pa se že lahko pohvali, da je postalo prvo zasebno letalsko podjetje, ki mu je uspelo izstreliti in celo vrniti raketo. Za ta uspeh je potreboval 13 let in kar nekaj neuspelih poskusov!

Leta 2008 mu je ameriška vesoljska agencija NASA dodelila pogodbo za prevoz tovora na mednarodno vesoljsko postajo, z njim pa imajo v načrtu tudi prevoz astronavtov v prihodnosti, s čimer naj bi pri NASI nadomestili lastne polete. 

Več v septembrski reviji Gea (2018)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.