Gea

Instagram riše nove mestne itinerarje

Če v iskalnik Instagrama vpišemo ključno besedo #city, dobimo 63,5 milijona zadetkov – Največkrat označena mesta so bila lani, precej pričakovano, New York, Moskva in London

Tekst: Valentina Plahuta Simčič

slika
Poseben podžanr mestne fotografije so t. i. lužogrami (#puddlegram). Tisti, ki se na tovrstno fotografiranje spoznajo, pravijo, da večje luže ustvarjajo boljši efekt, vendar lahko tudi v povsem majhnih lužah nastanejo čarobne fotografije. Včasih, ko luže ni, pa si jo fotograf lahko ustvari sam,  in sicer tako, da po tleh zlije nekaj vode.
Foto: Denis Simčič, @denissimcic

Na Instagramu, socialnem omrežju, na katerem uporabniki vsak dan delijo 80 milijonov fotografij in jih nagradijo s petimi milijardami všečkov, resda prevladuje mlada populacija, a se na njem še zdaleč niso udomačile samo najstniške skupine. Ta izrazito vizualna platforma, katere funkcije se da upravljati samo z mobilnim telefonom, je hkrati generator in odraz naše izrazito vizualno naravnane kulture. 
Instagram je kriv za to, da mnogi na vsakem koraku delajo selfije, da hodijo na fotogenične počitnice, da jejo fotogenično hrano, da se oblačijo v fotogenične obleke ... Skratka, za mnoge njegove uporabnike velja, da če se stvar ne zgodi še na Instagramu, potem skorajda nima smisla, da se zgodi v realnem svetu. 

Za Instagram najbolj primerna področja so turizem, moda, kozmetika, kulinarika, fitnes, umetnost in – marketing. Instagram je nameč tudi odlično tržno orodje. Ker so njegovi uporabniki veliko bolj angažirani in veliko bolj pripravljeni na interakcijo z blagovnimi znamkami kot uporabniki drugih družbenih omrežij, so ga tržniki z veseljem pograbili. Številne njegove vsebine so zato namenjene spodbujanju potrošnje.

V to instagramsko igro so bila zelo hitro potegnjena tudi mesta. Od leta 2010, ko so Instagram lansirali, pa do danes so urbana območja doživela nesluteno fotografsko, obenem pa tudi sociološko, antropološko, arhitekturno in še kakšno obdelavo prav po zaslugi tega družbenega omrežja. Če v iskalnik Instagrama vpišemo ključno besedo #city, dobimo 63,5 milijona zadetkov. Lani največkrat označena mesta so bila, verjetno precej pričakovano, New York, Moskva in London. A ne samo mesta kot celote, instagramerji svoje profile posvečajo tudi posameznim mestnim predelom, ulicam, trgovinam, restavracijam, stavbam, ljudem, arhitekturnim stilom ... in celo stvarem, ki jim v času pred obstojem Instagrama nismo posvečali velike pozornosti – fasadam, oknom, vratom, balkonom, streham, križiščem, spiralnim stopnicam, straniščem, prehodom za pešce, grafitom, tunelom, pokrovom kanalizacije, sencam, lužam ... Vsemu, kar je v mestu zanimivo in fotogenično. Precej nepomembna fasada kake trgovine, ki pa je zaradi zanimivega vzorca dobro ozadje za selfije, lahko postane prava atrakcija za novodobne instagramske turiste. Nekatere fotogenične lokacije so se spremenile v prave romarske kraje. 

Več v oktobrski reviji Gea (2018)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.