Gea

ZDA XXL

Nafta je Teksasu pomembnejša od hrane

Tekst: Aleš Kovačič

slika
Čeprav je osrednji izvozni produkt še vedno nafta, je Teksas po izvozu izdelkov visoke tehnologije že prehitel svojo večno tekmico, zvezno državo Kalifornijo. 
Foto: Shutterstock

Če bi ime druge največje ameriške zvezne države Teksas zapisali v skladu s samointerpretacijo domačinov, potem bi morali njeno ime zapisati TEKSAS. Kajti v Teksasu je preprosto vse večje. Ogromni kavbojski klobuki, usnjeni škornji, bolo kravate, mustangi, ležerno-melodični govor, goreča vera, izvrsten viski, nepredstavljiva prostranstva in razdalje, še večja mesta in še večji poltovornjaki, pa zrezki z žara, ki se po obsegu skorajda kosajo s površino te prostrane države, ter seveda ubijajoča vročina in ne nazadnje nafta ter orožje. Pravzaprav veliko nafte in še več orožja. Eksplozivna kombinacija, ki na pompozno predimenzionirano teksaško psiho deluje kot kokain. Druga največja zvezna država v ZDA  je v mnogih pogledih nedvomno najbolj groteskno izražen stereotip nečesa, kar lahko v pomanjkanju bolj natančne definicije opišemo le kot »ameriškost«. 

Nikjer drugje v 50 državah ZDA si denimo staroselci tako krčevito ne prizadevajo, da bi izrazili tudi tiste najbolj nazadnjaške pritikline in z njimi karseda konservativen pogled na svet, kot to z neobičajno trmoglavim ponosom počno prav tukaj. Nasprotovanje pravici do splava, diskriminacija, šovinizem, nestrpnost do migrantov, zagovarjanje pravice do nošenja orožja, zanikanje okoljskih sprememb in potrebe po zaščiti okolja ter kar je še podobnih skrajno konservativnih in reakcionarnih stališč. Takšne nazore mnogi Teksašani, predvsem pa njihovi politični predstavniki, ne oznanjajo le med somišljeniki ob šilcu žganja v barih, plesnih dvoranah, na rodeih ali morda v cerkvah in podobnih trdnjavah konservativizma, temveč na vsakem vogalu.

Preostali deli ZDA na novi reakcionarni val v zvezni državi, ki se je 29. decembra leta 1845 kot edina samostojna država pridružila uniji, gledajo zviška in zaničujoče. A to predvsem zaradi tega, ker v Teksasu, hočeš nočeš, v veliki meri vidijo odsev samih sebe. Teksašani so zato navajeni, da jim sogovorniki namenijo obsojajoče-zgražajoče poglede in komentarje, ko omenijo svojo državo. »Če si iz Teksasa, je to skoraj tako, kot da bi človek izjavil, da ne plačuje davkov,« je svoje korenine pokomentiral eden od domačinov. Novinar ameriške revije New Yorker, John Bainbridge, je leta 1961 o tem delu Amerike zapisal pronicljivo resnico: »Teksas je ogledalo, v katerem Američani uzrejo svoj odsev. A slika je zaradi učinka povečevalnega stekla popačena. Ta učinek pa preostali Ameriki ni všeč.« 

Vsekakor ni pretiravanje, če zapišemo, da kulturno-socialni trendi, ki vzniknejo v Teksasu, po hitrem postopku pljusknejo onkraj njegovih meja in se hitro integrirajo v identiteto celotne nacije. Šolski primer tega je radikalno gibanje čajankarjev, ki do zvezne oblasti goji izrazito negativen odnos. Federativno ureditev namreč razumejo kot nepotrebno in celo škodljivo vmešavanje politike v vsakdanje življenje običajnih ljudi. Za Teksašane, ki sami sebe razumejo kot izjemno neodvisne, pustolovske in podjetne, kar nenazadnje simbolizira prav dejstvo, da so v unijo držav vstopili kot republika, je poseganje Washingtona v življenje posameznika vsekakor herezija prve vrste. 

Več v oktobrski reviji Gea (2018)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.