Gea

Sveta alpska tla

Chamonix, romarsko središče alpinizma, plezanja in alpinističnega smučanja – Posebnost smučišč v okolici: končne postaje žičniških naprav so izhodišča za številne kraljevske ture v okolici – Mont Blanc kaznuje vsako lahkomiselnost

Tekst: Aleš Kovačič

slika
Leta 1955 dokončana koničasta končna postaja nihalne žičnice z najdaljšo vertikalno razdaljo, ki pot začne nedaleč od železniške postaje blizu središča mesta, se na višini 3842 metrov nad mestecem vzpenja kot kakšna katedrala. Na vrhu in obenem na robu prepada deluje kot naravni podaljšek kamnitega masiva.
Foto: Shutterstock

Na obrobju Savojskih Alp, blizu tromeje med Italijo, Švico in Francijo, se pod vznožjem najvišjega evropskega vrha Mont Blanca bohoti zibelka vseh športov in dejavnosti, ki so kakorkoli povezani z gorami – Chamonix. Sem, v to alpsko zakotje, se stekajo nadobudni in izkušeni alpinisti, plezalci, smučarji, pohodniki, deskarji, padalci, letalci wingsuit in vsi drugi, katerih prva ljubezen je vertikala, druga sneg in tretja adrenalin. A v zgodovini so se nad naravnimi lepotami doline l'Arve navduševali tudi številni drugi, ki jih človek običajno ne povezuje z adrenalinskimi ali avanturističnimi podvigi. Med drugim tudi avtorica romana Frankenstein (nastanek romana je navdihnil prav obisk Chamonixa) Mary Shelly in Lord Byron. 

Nad mestom in njegovimi okoliškimi vršaci, ki so pozimi s snegom bolje založeni kot police nakupovalnega centra med božičnimi prazniki, namreč vselej bdi elegantno zaobljeni očak evropskega gorstva Mont Blanc. Zato uživanje v športnih aktivnostih vsekakor ni pogoj, da se ne bi mogel človek v kratkih trenutkih večernega mraka, ob siru in kozarcu francoskega vina predati spokojnemu užitku ob pogledu na veličastno igro svetlobe na gori nad dolino. 

Gre namreč za zares premeteno pojavo, pravega mojstra kamuflaže, ki bi se mu priklonil celo sam John Rambo. Ta 4810 metrov visoka, mogočna gmota kamenja, ledu in snega namreč s svojim benigno zaobljenim vrhom na prvi pogled ne deluje tako dramatično in celo zlovešče kot njegovi prav tako spoštljivo visoki bratje in sestre v okolici. Vendar bo Mont Blanc vsako lahkomiselnost ali bravuroznost »naskakovalca« kaznoval z višinsko boleznijo, krušečim se kamenjem, prepadi, seraki ter zahrbtno ledeniško razpoko za povrhu. To je resda očarljivo lep svet, ki pa na vsakem koraku zahteva spoštovanje in previdnost. 

V nasprotnem primeru sestop po prečki reševalnega helikopterja namesto po deviškem in kot eter lahkem celcu ne more biti nekaj nepričakovanega. Kdor vstopa v njegov veličastni tempelj nepopisno očarljive zimske alpske pokrajine, mora vzeti v zakup, da možnosti za neprijeten razplet sleherne gorske avanture eksponentno naraščajo z vsakim korakom, s katerim se oddaljuje od urbanega Chamonixa. 

Verjetno marsikoga na pota prenagljenosti in lahkomiselnosti zvabi dejstvo, da so Francozi na že prvi pogled težko dostopne okoliške vrhove napeljali žičniške naprave, ki dajejo lažen občutek varnosti. Čeprav so tako rekoč iz centra mesta, ki šteje slabih 10.000 stanovalcev (na leto se vanj zgrne kar pet milijonov turistov!), potegnili žičnico na skoraj 4000 metrov visoki prepadni špičak Aiguille du Midi, ta nadvse preprosti dostop še ne pomeni, da lahko tu naokoli računate na podobno udoben sestop. Nikakor, kajti na vrhu na vas prežijo povsem enake nevarnosti, kot da bi se nanj povzpeli izključno z lastnimi močmi in znanjem. 

Čeprav skupine azijskih turistov v supergah, oblečenih v elegantne hlače na rob ali kratka krilca ter tanke puloverje, tega ne dajo slutiti, vas z inherentnimi nevarnostmi gibanja po gorskem terenu seznanijo rumene table. Če simboli možicev, ki pikirajo na glavo, na nihajnih vratcih pred vstopom na greben niso dovolj zgovorni, potem je spust po ledenem grebenu do izhodišča spusta po največjem in najdaljšem ledeniku v Franciji, Mer de Glace (Geant Glacier), odlična vaja v ponižnosti. Prehod je adrenalinski že v idealnem vremenu, kajti tako na južno kot tudi na severno stran se spuščajo petdesetstopinjski poledeneli prepadi in skalnati skoki. Njegovo prečenje v pogosto viharnih razmerah ali gosti megli pa je naravnost samomorilsko početje.    

Več v marčni reviji Gea (2019)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.