Gea

Kalifornijsko skalno kraljestvo

V srcu najbolj ameriške zvezne države Kalifornije, na zahodni obali ZDA in približno štiri ure vožnje od San Francisca se na 3000 kvadratnih kilometrih razprostira eden od najveličastnejših narodnih parkov – Yosemite

Tekst: Aleš Kovačič

slika
Overhanging rock v bližni Glacier Pointa je prav gotovo ena najbolj spektakularnih razglednih točk v parku. 
Foto: Shutterstock

»Na tisoče utrujenih, živčnih in do skrajnosti civiliziranih ljudi počasi začenja dojemati, da hoditi v gore pomeni priti domov. Razumejo, da je divjina nuja,« je pred več kot sto leti zapisal John Muir. Američan škotskih korenin je s kirurško natančnostjo diagnosticiral tegobe sodobnega homo deusa, ki ga bodo morda še bolj kot na začetku 20. stoletja in vsemu tehnološkemu napredku navkljub težile dobrih sto let pozneje. Ključna je bila tudi ugotovitev posebneža, ki bi ga lahko poleg geografa, filozofa, naturalista, preroka in vsesplošnega »tavžentkunstlerja« opisali kot ekologa z ravno pravim pridihom mistika, da civilizacija s svojim napredkom človeka pravzaprav oddaljuje od njegovega bistva. 

Le kako je lahko do tako globokih in točnih spoznanj prišel nekdo, ki je del svojega življenja preživel odmaknjen od velikih, nervoznih in nevrotičnih centrov civilizacije? Nekdo, ki je veljal za čudaka, pravzaprav potepuha, družbenega marginalca, ki ni bil poročen, ki se je preživljal z občasnim delom, za povrhu pa so ga mučili še številni osebni demoni. 

Stalno prebivališče: gozd

Muir se je svojčas potikal po ZDA in še dlje, vendar je bilo gorovje Sierre Nevade, ki je od leta 1890 tudi po njegovi zaslugi razglašeno za narodni park, njegov dom. Pa ne samo njegov, kajti v svojih številnih zapisih je metaforo uporabljal za vse človeštvo. Narava kot takšna, njena neokrnjena in neukrotljiva divjina, je bila zanj dom in zdravilišče obenem. »Biti v gozdu pomeni biti doma,« je zapisal v svojem delu My First Summer in the Sierra. 

Kalifornijski hram veličastnih stvaritev narave ga je popolnoma prevzel že ob prvem stiku, saj je začel kot blazen skakati naokoli, gor in dol po strmih granitnih vzpetinah, da bi si lahko pobližje pogledal veličastne slapove, prostrane ravnice, mogočne balvane, redke cvetlice in starodavna orjaška drevesa, ki so mu brez dvoma zaupala marsikatero kozmično skrivnost. »Ob vsakem novem razgledu sem vriskal in tulil od navdušenja. Ob skakanju od cvetlice do cvetlice nisem občutil nikakršne utrujenosti,« je zapisal raziskovalec in ljubitelj narave v času, ko je bila to še prepovedana ljubezen. 

Kako zelo prav je imel ta posebnež, se obiskovalcu parka Yosemite razkrije že ob prvem stiku s prekrasno naravo. Čeprav je v zvezni državi Kalifornija kar devet narodnih parkov, je Yosemite zagotovo najbolj raznolik, zanimiv in preprosto dih jemajoč. Kdor je imel v življenju privilegij, da se mu je pogled spočil na prekrasni vizuri parka, ki se najbolj promiskuitetno ponuja z izvrstnih razglednikov Glacier Point in Tunnel View, ve, da je bil priča nečemu posebnemu. Nečemu, kar močno presega posameznika in obenem pomeni rdečo nit, ki nas vse povezuje. »Najlažja pot do univerzuma poteka skozi gozdno divjino,« je pred mnogo leti ob pogledu na yosemitsko divjino zapisal Muir. Half Dome, visoki in sloki slapovi, ledeniške doline, zelenice, mogočne sekvoje in seveda poglavar parka ter največji kos granita v ZDA, El Capitan, vsi so tam, zbrani na kupu, da vas prevzamejo, sprostijo vašo spodnjo čeljust in umirijo tok misli. Boleča lepota tamkajšnje narave človeka resnično prisili, da bi od navdušenja vriskal kot nekoč prvi obiskovalci parka ali pač samo obnemel. 

Več v aprilski reviji Gea (2019)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.