Gea

Tudi kulturni spomeniki gorijo 

S svojo uničujočo silo je ogenj stalnica človeške zgodovine, v njem pa niso izginjala samo zgodovinska poslopja, pač pa celotna mesta – Oranžnordeči plameni, ki so opustošili streho Notre-Dame, so boleč opomin, da lahko ogenj v hipu uniči vse

Tekst: Polona Frelih

slika
Ko zagori neprecenljiv kulturni spomenik …
Foto: Shutterstock

Podobe ognjenih zubljev, ki požirajo streho slovite pariške katedrale Notre-Dame, so svet pahnili v globoko žalost, nekakšno kolektivno žalovanje, za katero se z racionalnega vidika zdi, da je bilo pretirano, če tragedijo primerjamo z razsežnostmi drugih kataklizm sodobnega sveta. 

Smo tistega usodnega pomladnega dne, ko se je po stoletjih nedotaknjenosti porušil stolpič impresivne gotske katedrale, na podzavestni ravni začutili, da gre za epizodo, s katero se končuje naša zgodovinska doba in se začenja nekaj povsem novega?

Srednjeveška katoliška stolnica na otoku Île de la Cité v četrtem okrožju Pariza, ki ima za francoski narod tolikšen simbolni pomen, da je francoski dramatik Paul Claudel celo zapisal, da je celoten Pariz samo avtocesta do Naše Gospe, je brez dvoma neprecenljiv kulturni spomenik. A še zdaleč ni edini, ki ga je doletela ognjena kataklizma. 

S svojo uničujočo silo je ogenj stalnica človeške zgodovine, v njem pa niso izginjala samo zgodovinska poslopja – od Salomonovega templja v Jeruzalemu do Svete Sofije v Istanbulu –, pač pa celotna mesta – od Rima, ki je pogorel do tal, cesar Neron pa je menda godel, ko so ga požirali plameni, do Konstantinopla, današnjega Istanbula, ki je med letoma 406 in 1204 pogorel najmanj petkrat in potem vsakič znova zrasel iz pepela.   

Pripravili smo seznam najbolj uničujočih in znanih požarov, ki so prizadeli kulturne spomenike in imajo naravne vzroke, so bili podtaknjeni ali pa so jih zanetile vojne. Nekajkrat je ogenj celo spremenili tok zgodovine. 

Več v majski reviji Gea (2019)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.