Gea

Dežela kaktusov in rdečih gorskih masivov

Rimska pot na južnem robu Velikega kanjona je večinoma tlakovana pešpot, ki sledi obodu kanjona –  Phoenix, glavno mesto Arizone, je eno najhitreje rastočih mest v ZDA 

Tekst: Jelka Šutej Adamič

slika
Povsod rastejo bolj ali manj raznovrstni, pogosto edinstveni in čudoviti kaktusi
Foto: Shutterstock

Vabila prijateljev, da naj jih obiščem v Arizoni, so deževala. Ah, Arizona, to je vendar puščava, tam so huda vročina, kaktusi in pesek. Zmota! Če si ujet v stereotip, da je puščava le afriška planjava, te Arizona preseneti. Čudovita dežela, raznovrstna pokrajina, ki ponuja tako visoko gorovje (visoko nad Triglavom) kot gozdove. Dreves je seveda manj, veliko več je kaktusov, za katere se zdi, še posebej za tiste visoke stebričarje, da v ravni peskoviti krajini nadomeščajo drevesa.

Arizona je svobodna, je prepričan prijatelj, ki se je tja preselil iz Oregona, države nad Kalifornijo, kjer je podobno podnebje kot v Sloveniji, le malo manj snega je zaradi vpliva Tihega oceana. Z 295.254 kvadratnimi kilometri je Arizona šesta največja ameriška zvezna država. Temperature v tej državi se seveda ne morejo primerjati s tistimi severneje. Marca je v Arizoni od 20 do 35 stopinj C (vroča poletja in mile zime), zato velja priporočilo vsem prihodnjim obiskovalcem te najjužnejše ameriške zvezne države, da jo raziskujejo v poznojesenskih ali zgodnjepomladanskih mesecih. Takrat tudi ni prehude gneče v Velikem kanjonu (Grand Canyon), ki ga letno obišče več kot 6 milijonov ljudi.

Veliki kanjon

Februarja leta 1919 je predsednik Woodrow Wilson podpisal dokument, na podlagi katerega je postal Veliki kanjon 17. ameriški nacionalni park, zato letos praznujejo stoletnico njegovega »nastanka«, njegove inavguracije kot nacionalnega parka. Že Roosevelt si je v začetku 20. stoletja prizadeval, da bi kanjonu nadel status nacionalnega parka, in tedaj izrekel tudi pogosto citirano priporočilo: »Pustite kanjon takšen, kot je. Pustite ga svojim otrokom, njihovim otrokom in vsem drugim, ki pridejo za vami!«

Kanjon je dolg 446 kilometrov, širok od šest do 29 kilometrov in skoraj dva kilometra globok. Njegov najlepši del je zaščiten kot narodni park, ki meri 4.934 kvadratnih kilometrov ali dobro petino Slovenije. Gozdnate površine Velikega kanjona so dovolj visoko, da so pozimi prekrite s snegom, ob reki v soteski Inner pa so razmere puščavske. Temperature se zelo spreminjajo, z vzponi poleti v notranji soteski do več kot 37 °C, pozimi pa se temperature spustijo tudi do -17 °C.

Približno 30 vrst ptic gnezdi predvsem v puščavskih gorah in pečinah notranjega kanjona. Številni netopirji, hudourniki in druge obrežne ptice zagotavljajo dovolj hrane za sokola selca in primerna gnezdišča vzdolž strmih sten kanjona. Tukaj živi več kritično ogroženih kalifornijskih kondorjev, ki so bili ponovno naseljeni na Colorado Plateau v vzhodni del parka. Iglasti gozdovi so življenjski prostor za 52 vrst sesalcev. Ježevci, rovke, različne veverice, črni medved, jelenjad in losi živijo v parku v višjih legah na planoti Kaibab.

Na dnu kanjona teče reka Kolorado, ki je z 2333 km dolgim tokom peta najdaljša ameriška reka (kratek spodnji del reke teče že po mehiškem ozemlju). Svetovno slavo si je pridobila s svojimi kanjoni, saj se na poti proti Kalifornijskemu zalivu večinoma prebija skozi poldrugi ducat slikovitih skalnih ožin. Med številnimi turističnimi atrakcijami ponujajo tudi spust s čolnom po brzicah Kolorada. Zanimiv je prelet kanjona s helikopterjem! Hoja navzdol do reke in nazaj v enem dnevu pa je zelo težavna zaradi razdalje, strmih in skalnih poti, velike nadmorske višine in nevarnosti zaradi vročinske izčrpanosti, saj so na dnu kanjona veliko višje temperature.

Rimska pot na južnem robu Velikega kanjona je večinoma tlakovana pešpot, ki sledi obodu kanjona od South Kaibab Trailheada, vzhodno od Visitor Centra, do Hermit's Resta na skrajnem zahodnem delu ceste Hermit. Ta skoraj nivojska pot z mešanico sonca in sence iz razpršenih dreves je eno najbolj slikovitih sprehajališč v Severni Ameriki s čudovitim pogledom na celotni poti. Do nje lahko dostopite v centru za obiskovalce v kraju Mather Point, v vasi ali s kateregakoli slikovitega postanka ob cesti Hermit Road.

Več v julijski reviji Gea (2019)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.