Gea

Nosilec, ki vznemirja

Poleg označevanja ozemlja in uveljavljanja lastnine so feromoni zelo pomembni za razmnoževanje – V živalskem svetu vedno obstaja tekmovanje za to, kdo bo prenesel svoje gene v naslednje generacije  

Tekst: dr. Gregor Majdič

gea
Mačke s feromoni iz žlez med prsti označujejo ozemlje.
Foto: Shutterstock

Verjetno je večina že slišala besedo feromoni, čeprav marsikdo ne zna na hitro odgovoriti, kaj so. Preprost odgovor bi bil, da so feromoni kemične snovi, ki jih proizvajajo živali in jih sproščajo v zrak v svoji okolici in preko njih vplivajo na vedenje drugih živali svoje vrste. 

Po svoje so podobni vonju ali okusu, saj vzdražijo posebne specializirane celice, ki so del čutnega sistema – tako kot celice v nosu odkrivajo vonjave in kot brbončice na našem jeziku zaznavajo okus. Vonj in okus dajeta informacije našim možganom o zunanjem svetu in nam povesta, ali je nekaj dobro ali slabo za nas. Feromoni pa običajno prenašajo socialne informacije med posameznimi živalmi, pogosto pa ne posredujejo le informacij, ampak lahko neposredno vplivajo na vedenje in celo nekatere fiziološke funkcije organizmov, običajno v povezavi s parjenjem ali obrambo.

Obstoj feromonov je znan že dolgo. Stari grški filozofi so pisali o vonju, ki ga oddajajo psice med gonitvijo in je privlačen za pse ter jih spodbuja k paritvi. V knjigi Feminine monarchie, ki je izšla leta 1623, je Charles Butler zapisal, da vonj čebele, ki ga odda ob piku, privlači druge čebele, da se pridružijo napadu.  Ob koncu 19. stoletja pa je ameriški entomolog Joseph Lintner natančno opisal, kako samice moljev privlačijo samce, in pravilno sklepal, da samice izpuščajo v zrak neke snovi, ki privlačijo samce in jih spodbujajo k parjenju. 

Besedo feromon sta sicer prvič uporabila šele leta 1959 nemški in švicarski znanstvenik Peter Karlson in Martin Luscher, ki sta skovala besedo feromon iz grških besed pherein, kar pomeni nositi, in hormone, kar pomeni vznemirjenje.  Prevod besede feromon bi torej pomenil »nosilec, ki vznemirja«. To je precej dobro opisno ime, saj so feromoni nekakšni prenašalci sporočil, ki lahko prejemnika razburijo, da brani svoje ozemlje, ali vzbudijo željo po parjenju pri številnih živalskih vrstah. 

Danes vemo, da so feromoni majhne kemične molekule, dovolj majhne, da se prenašajo po zraku. V mnogih pogledih so feromoni zelo podobni vonjem, vendar niso enaki, in kar je zelo pomembno, imajo zelo različne funkcije. Vonj je naša povezava z zunanjim svetom in nam pove, kaj bi lahko bilo okusno za prehranjevanje in kaj je boljše pustiti pri miru, saj lahko povzroči zastrupitev, vloge feromonov pa so povsem drugačne. V živalskem svetu so feromoni zelo pomemben, verjetno celo najpomembnejši način sporazumevanja med pripadniki iste vrste. S  feromoni številni sesalci in tudi druge živali pošiljajo sporočila drugim živalim iste vrste. S takšnimi sporočili samci označujejo svoje ozemlje in opozarjajo vsiljivce – ne vstopajte, zasebna last, prav tako učinkovito kot ljudje postavljamo table z napisi »Prepovedan prehod – zasebno zemljišče«. 

Mačkina lastnina

Večina od nas je že kdaj opazovala pse na sprehodu, ki pogosto urinirajo. Ti psi nimajo težav s prostato, le svoje ozemlje označujejo (s feromoni). Ste že imeli stik z mačko, ki je drgnila svojo glavo ob vas? S feromoni, ki jih proizvajajo posebne žleze na njeni glavi, vas je označila za svojo last. Vsi lastniki mačk vedo, da mačke pogosto s sprednjimi šapami in kremplji praskajo po različnih predmetih. To ne počnejo, da bi nas ujezile, ker uničujejo naš novi kavč, temveč s feromoni iz žlez med prsti označujejo ozemlje. Podobno obnašanje lahko vidimo tudi pri divjih sorodnikih domačih mačk. Levi, leopardi in druge velike mačke prav tako pogosto praskajo s sprednjimi šapami po drevesih, s čimer označujejo svoje ozemlje.

Poleg označevanja ozemlja in uveljavljanja lastnine so feromoni zelo pomembni za razmnoževanje. Živali, z izjemo bonobov (šimpanzom zelo podobne opice), običajno nimajo spolnih odnosov za zabavo ali užitek, temveč le za razmnoževanje. Živalske samice so se pripravljene pariti samo takrat, ko se jim iz jajčnikov sprostijo zrele jajčne celice in so njihova rodila pripravljena na oploditev in začetek brejosti, običajno rečemo, da so v gonitvi. Kdaj je primeren čas, pa morajo seveda nekako sporočiti samcem, in to jim sporočajo s feromoni. Samice hrčkov na primer tik pred začetkom gonitve s feromoni označijo pot do svojih brlogov in tako postavijo potencialnim partnerjem nekakšne kažipote. Podobno pri številnih drugih vrstah feromoni, ki jih izločajo samice v gonitvi, delujejo kot vabilo samcem, da se približajo samici, samce pa s feromoni tudi vzburjajo in spodbujajo k parjenju.

Več v avgustovski reviji Gea (2019)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.