Gea

Detektivka, imenovana ozon

Razkrivanje ekološkega kriminala, epiloga še ni – Ozon, plin z dvema obrazoma, ki nas varuje, a tudi ubija 

Tekst: Silvestra Rogelj Petrič

slika
Spreminjanje plasti ozona skozi leta
Foto: Nasa

Zrak, čist ali onesnažen, ne spoštuje državnih meja in prav tako se nanje ne ozirajo škodljive snovi v njem. Vstopa v svoj zračni prostor jim ne moremo preprečiti, niti jih ne moremo izgnati, ko jih enkrat opazimo. Lahko pa v zadnjih letih dokaj dobro ugotavljamo, kaj prihaja vanj … in tu se začenja naša detektivska zgodba. 

Ne, ne pišemo o filmski uspešnici s srhljivo ekološko tematiko, pač pa o resnični znanstveni detektivki, v kateri so se znanstveniki hočeš nočeš prelevili v detektive. Njihova odprava, imenovana Ozon oziroma CFC-11, ki je potekala v preteklem letu in pol, se je na začetku poletja uspešno končala.  Izsledili so ekološke zločince, a če so jim stopili na prste in res ustavili njihova kriminalna dejanja, bo pokazal čas. Govora je o spuščanju prepovedanih snovi  v ozračje, ki razgrajujejo tanko zaščitno plast ozona visoko v stratosferi, ki nas varuje pred nevarnim sevanjem.

Skupina znanstvenikov z Univerze v Bristolu   je konec maja z objavljenimi rezultati v ugledni znanstveni reviji Nature dokazala, da snovi, imenovane CFC, konkretno CFC-11, v ozračje v zadnjih letih kljub globalni prepovedi, ki je stopila v veljavo leta 2010, pospešeno spuščajo nekateri industrijski obrati na Kitajskem. 

Študije so se lotili  že po zmagoslavni oznanitvi, da smo nevarno tanjšanje zaščitnega ozonskega sloja po zaslugi učinkovitega izpolnjevanja Montrealskega protokola ustavili in se ozonska luknja nad Antarktiko že celi, a so pred dvema letoma opazili, da se je to izboljšanje nenadoma močno upočasnilo. Zakaj, niso vedeli. Lotili so se raziskovanja, rezultate pa objavili v omenjenem članku.

Več v septembrski reviji Gea (2019)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.