Gea

Največji peskovnik na svetu

Namibija je država z dobro infrastrukturo, brez nevarnih bolezni (z izjemo malarije na SV), a hkrati tista prava Afrika, ki se ti vtisne v spomin za vse življenje – Namib, po njej se imenuje država, velja za eno najstarejših puščav na svetu –  Živali lahko opazuješ tudi izven rezervatov

Tekst: dr. Gregor Majdič

slika
Dolge vožnje so lahko tudi zelo zanimive, saj je Namibija ena redkih držav, kjer lahko različne afriške živali vidiš tudi, ko se voziš po navadnih cestah
Foto: Shutterstock

Afrika vzbuja v mnogih misli na pustolovska potovanja, srečanja z divjimi živalmi, a tudi misli na nevarnosti, različne bolezni in podobno. Čeprav je res, da v kar nekaj afriških državah na popotnika (lahko) prežijo številne nevarnosti, pa so tudi države, ki so zelo varne in primerne celo za potovanje z otroki. Ena takšnih je prav gotovo Namibija, ki je država z dobro infrastrukturo, brez kakšnih nevarnih bolezni (z izjemo malarije na SV, na območju Caprivi in ob meji z Angolo), a hkrati tista prava Afrika, ki se ti vtisne v spomin za vse življenje.

Namibija je velika država, po površini za približno 40 Slovenij ali več kot dve Nemčiji, a z le dvema milijonoma prebivalcev. To pomeni, da na poteh razen po mestih ne srečuješ veliko ljudi. Čeprav je spoznavanje tujih kultur ena najlepših stvari na potovanjih, je glavna stvar v Namibiji odkrivanje izjemno raznolike in bogate narave. Prav neverjetno je, koliko različnih pokrajin se zamenja pred tvojimi očmi na poti po Namibiji, ena bolj zanimiva od druge. Velikost države sicer pomeni tudi dolge vožnje, kar je praktično edina slaba stran, še posebej če potuješ z otroki. A če jih vnaprej pripraviš na dolge vožnje in če poskrbiš za zabavo v avtomobilu (takrat ko ni na sporedu iskanje živali), tudi te hitro minejo. 

Res so vožnje pogosto zelo tresoče, saj razen glavnih večina cest v Namibiji ni asfaltirana. A makadam je zelo dobro utrjen, tako da potovanje tudi po neasfaltiranih cestah poteka brez težav, le na kakšno menjavo pnevmatike je treba biti pripravljen. Dolge vožnje so lahko tudi zelo zanimive, saj je Namibija ena redkih držav, kjer lahko različne afriške živali, tudi tako zanimive, kot so žirafe, sloni in zebre, vidiš ne samo v rezervatih, temveč tudi ko se voziš po navadnih cestah, predvsem v severozahodnem delu države, v pokrajini Damaraland.

Za popotnike je v Namibiji dobro poskrbljeno, saj je povsod dovolj hotelov in hostlov, zelo dobra izbira pa je tudi kampiranje. Kampi so večinoma izjemno lepo urejeni, z velikimi parcelami, na eno namibijsko parcelo bi v slovenskem ali hrvaškem kampu stlačili vsaj pet šotorov. Enkrat smo spali celo v kampu, kjer je imela vsaka »parcela« svojo zasebno kopalnico! Vedno pa ima vsaka svoj žar, tako da tudi s pripravo hrane ni težav. V trgovini kupiš meso ali klobase za peko na žaru, zvečer zakuriš ogenj (iz kupljenih drv, saj nabiranje ni priporočljivo, ker nekatere vrste namibijskega lesa pri gorenju oddajajo zelo strupen dim) in večerja iz burskih klobas (vrsta pečenic) ali divjačinskega zrezka je hitro pripravljena. Zraven pa se odraslim seveda prileže kozarec dobrega vina, namibijskega ali južnoafriškega.

Namibija slovi po eni najlepših in največjih sipin na svetu. Namib, po njej se imenuje država, pa je tudi najstarejša puščava na svetu. Odraslim so lepe in zanimive, otrokom pa ... Si predstavljate peskovnik v velikosti Šmarne gore? Sipine v puščavi Namib so za otroke prav to – največji peskovnik na svetu. Po njih se lahko valjaš, skačeš, delaš kozolce in sploh uživaš, če pozorno opazuješ, pa lahko vidiš, da je tudi v puščavi življenje. Na sipinah opaziš majhne kuščarje in hrošče, pa tudi večje živali, kot so antilope oriks ali šakali. Najboljše pri tem peskovniku (za starše) pa je, da od puščavskega peska sploh nisi umazan. Puščavski pesek so namreč zelo zelo drobni kamenčki, popolnoma presušeni od sonca, ki sproti odpadajo s tebe med obiskom sipin in tudi še po njem, a je to zagotovo majhna cena za vso zabavo. 

Vhod na Obalo skeletov na severovzhodu Namibije je podoben vhodu v zabaviščni park, a vse, kar popotnika čaka, je čisto naravno. Dve mrtvaški glavi na vhodnih vratih v ta narodni park sta malo strašljivi in povesta, da vstopaš v eno najbolj osamljenih in neprijaznih območij na svetu. A tudi pusta, kamnita puščava, praktično brez rastlinja, ima svoj šarm. Veter, ki ves čas brije z morja in mrzli valovi Benguelskega antarktičnega toka, ki butajo ob peščene bregove, so krivci za ime tega dela Namibijske obale. 

Več v februarski reviji Gea (2020)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.