TATJANA TOLSTOJ: MJAUSK

Velikansko delo za prevajalko Uršo Zabukovec, ki je s svojo veščino, domiselnostjo, znanjem in naklonjenostjo povzročila, da sem za svoje slovo od te rubrike (in Mladinske knjige) izbrala prav to temačno, a obenem tako duhovito in slikovito delo.

Založila Društvo slovenskih pisateljev in Forum slovanskih kultur, zbirka Sto slovanskih romanov, prevedla in spremno besedo napisala Urša Zabukovec

mjauskV tej ambiciozni zbirki je do sedaj izšlo deset imenitnih romanov, a gotovo je Mjausk najbolj izstopajoč. Vsi romani imajo tehtne spremne besede in pri tem se nisem mogla odločiti, naj jo preberem za uvod, da mi da kak dodaten namig pri branju romana samega, naj počakam do konca in preverim, kaj sem sama odkrila, no, pa se je tako namerilo, da sem jo začela brati približno na sredini. Še dobro, saj marsičesa sama ne bi ugotovila, ali pa vsaj veliko manj. Bi imela čas brati roman še enkrat, bi poskušala rekonstruirati po spominu?

Kaj pravijo na zavihku knjige? »Benedikt je z življenjem nadvse zadovoljen: ima hiško, v njej mrgoli miši,hrane je torej dovolj. Tudi lep je, malce neobičajen je le njegov rep. A roke, noge in oči – te nastopajo v parih, kar v času po Eksploziji sploh ni nujno. Življenje se je vrnilo v čas kamene dobe, duševni mir motijo le Nekdanji, ki se spominjajo, kakšna je bila včasih živahna Moskva … v primitivnem svetu pa so ohranili tudi knjige. Katera besedila so resnično večna in kaj govorijo lovcem na miši? Duhovita antiutopija, ki se sprašuje o najpomembnejših vrednotah in moči umetnosti.« Ampak kaj vse je še vnesla v knjigo (nekdanja) Leningrajčanka Tatjana Nikitična Tolstoj, vnukinja tudi pri nas znanega pisatelja Alekseja Tolstoja! Na ravni naracije, družbeno politične angažiranosti, njene lastne variante postmodernistične rabe citatov, pa v slogu, jeziku! Velikansko delo za prevajalko Uršo Zabukovec, ki  je s svojo veščino, domiselnostjo, znanjem in naklonjenostjo povzročila, da sem za svoje slovo od te rubrike (in Mladinske knjige) izbrala prav to temačno, a obenem tako duhovito in slikovito delo.

Majda Kne

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Vizitka

Knjigarna in papirnica Konzorcij
Slovenska 29, Ljubljana

Odpiralni čas >
Kontakti >

INFORMACIJE

Za vas bomo poiskali knjige, revije, stripe itd., vam sporočili cene, knjige poslali po pošti...
VPRAŠAJTE NAS

 

 

Prijava na E-novice

Vabljeni na Zmenek s knjigo!

Spletna knjigarna

Emka.si

Preverite, če je knjiga, ki je na Emka.si, na voljo v Konzorciju.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.