27. Bologna po Bologni

 

Razstava bo predstavila najboljše knjige z letošnjega 56. sejma otroških knjig v Bologni, torej prvonagrajene in finalistke iz vseh petih kategorij nagrad. Opozorila pa bo tudi na osrednji trend sejma in hkrati mnoga prizadevanja po svetu in v Sloveniji za spodbujanje družinskega branja in pismenosti. Nikoli ni prezgodaj, da začnemo brati otroku, branje otroku v predšolskem obdobju je temelj njegovega vseživljenjskega branja, družinsko branje je »zibelka« otrokove bralne vzgoje, obenem spodbuja  pismenost vseh družinskih članov  itd. Prepuščanje majhnih otrok medijem nikakor ne vpliva spodbudno na njihov razvoj. Poleg štirih tradicionalnih kategorij nagrade Bologna Ragazzi Award (leposlovje, poučno, prvenci, »novi horizonti«) so zato uvedli še eno- za knjige za najmlajše otroke (toddlers=kobacajčke). V prvonagrajeni leposlovni knjigi se ponovno srečamo z Ostržkom, v poučni raziskujemo različna velika odkritja iz preteklosti, prvenec nas opozori, da z domišljijo lahko postanem morska deklica, »novi horizonti« nas popeljejo v zgodovino slikarstva, ljubke igralne knjige pa uspavajo majhne mucke.

Knjige za otroke in mladino se z vizualno podobo in oblikovanjem morda v zadnjih letih še bolj spogledujejo z digitalnimi sporočili in dokumenti. Toda po drugi strani je v teh knjigah VSE, kar zmorejo znanje, modrost in izkušnje človeštva, tudi sanje, hrepenenja in tudi razočaranja. V globalnem svetu vse bolj opozarjajo na večjezičnost in medkulturno razumevanje.

Kakovostne mladinske knjige so bralni izziv tudi odraslim, kar je še kako dobrodošlo, saj smo ravno odrasli tisti, ki beremo otrokom, jih opozarjamo na novosti in usmerjamo v bogati ponudbi. Letošnjo nagrado ALMA prejme flamski pisatelj Bart Moeyaert, čigar mladinski roman Gole roke imamo v prevodu Mateje Seliškar Kenda tudi v slovenščini (Mladinska knjiga, 1997). Tovrstna kakovostna literatura (problemska overcross dela) pa je lahko bralni izziv odraslim in nudi številne možnosti za medgeneracijski pogovor med mladimi in odraslimi.

Na pomen družinskega branja in pismenosti bomo opozorili z izborom knjig pa tudi s celostno podobo razstave in s prireditvami. Izbrali smo ilustracijo Ane Zavadlav, za našo razstavo sicer iz knjige Nataše konc Lorenzutti. Ana Zavadlav se je z ilustracijami iz knjige Toon Tellegen: Čriček in temačni  občutek (Mladinska knjiga, 2017) uvrstila na osrednjo razstavo ilustratorjev na sejmu v Bologni. Vsekakor bomo omenili tudi Švico, ki se je kot osrednja gostja sejma v Bologni – izvirno in izčiščeno – predstavila s črkami abecede, iz katerih raste literatura in podoba dežele. Slovenija bo osrednja gostja sejma v Bologni 2021. Toda ... to je šele čez dve leti, najprej prisrčno vabljeni na 27. Bologno po Bologni ... v Ljubljani!!!

Vabljeni v knjigarno Konzorcij, kraljestvo knjig.

 

 

Logo MKLJ        

 

    

 

 

Vizitka

Knjigarna in papirnica Konzorcij
Slovenska 29, Ljubljana

Odpiralni čas >
Kontakti >

INFORMACIJE

Za vas bomo poiskali knjige, revije, stripe itd., vam sporočili cene, knjige poslali po pošti...
VPRAŠAJTE NAS

 

 

Prijava na E-novice

Vabljeni na Zmenek s knjigo!

Spletna knjigarna

Emka.si

Preverite, če je knjiga, ki je na Emka.si, na voljo v Konzorciju.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.