Skip Navigation LinksDomovKnjigarne in papirniceTrubarjev antikvariatO Trubarjevem antikvariatu

O Trubarjevem antikvariatu

Zgodovina

V letih 1711-1786 je bila stavba antikvariata prehodni dom kostanjeviških opatov. V osrčju hiše leži atrij, ki se odlikuje po edinstveni poslikavi iz začetka XVII. stoletja (prvi znani primerek ljubljanskega meščanskega stavbarstva) in odlični akustiki. Po odhodu opatov je lastnik postal žitni trgovec Tomaž Podržaj, v začetku 19. stoletja je tu delovala tiskarna Janeza Egra, v njej je prebival tudi pravnik in ljubljanski župan Peter Grasseli.

Mestna občina je 1963 leta zaupala obnovo stavbe arhitektu Borisu Kobeju. Leta 1965 se je v prostore vselil Antikvariat Cankarjeve založbe, ki se je ob tej priložnosti preimenoval v Trubarjev antikvariat.

Antikvariat se je razvil iz prvega povojnega antikvariata, ki je nastal v okviru Cankarjeve založbe leta 1945. Začetnik antikvariata je Štefan Tausig, ki je v Cankarjevo založbo prišel leta 1947. Prvi prostori za delovanje so bili na Kopitarjevi ulici, kasneje na Miklošičevi 16, po zaslugi znanstev g. Tausiga pa je dokončno našel dom na Mestnem trgu. Sprva je antikvariat deloval predvsem na podlagi kataloške prodaje knjig in med leti 1953 in 1957 izdal prve jugoslovanske kataloge antikvarnih knjig Novosti antikvariata Cankarjeve založbe.

Po upokojitvi Štefana Tausiga leta 1969 je vodenje antikvariata prevzel Marjan Podgoršek, leta 1981 pa Stanka Golob, ki je antikvariat vodila do upokojitve leta 2010. Od leta 2011 antikvariat vodi Anamarija Babić.

Poslanstvo

Antikvariat (beseda je privzeta iz latinščine) bi lahko opisali kot starinarno, trgovino s starimi knjigami ali s starinami (Verbinc, 1991:55) ali knjigarno, ki trguje z redkimi, starimi, rabljenimi knjigami ali tiski, rokopisi,atlasi, geografskimi kartami in periodičnimi publikacijami (ES 1, 1987:89).

Po mnenju Marjana Podgorška, najdemo najobširnejši opis v Lexicon des Buchwessens iz leta 1952:

»Antikvariat se ne omejuje samo na trgovino z rabljenimi knjigami, temveč trguje tudi z novimi znanstvenimi knjigami večjega obsega ali z zahtevnejšo literaturo. Najpomembnejša sta nakup in prodaja dragocenih in redkih knjig, posebno inkunabul. Posebno mesto imajo tudi rokopisi, lesorezi, bakrorezi.. Antikvariat v tem smislu ima mednarodni pomen. Poznamo znanstveni, bibliofilski in moderni antikvariat. Pri prodaji so pomembni katalogi in avkcije. Bistvena razlika med knjigarno in antikvariatom je cena. Knjigarna ima od založnika oblikovane cene, antikvariat pa oblikuje ceno sam (Podgoršek, 1977:101)«.

Kontakt

Trubarjev antikvariat
Mestni trg 25, Ljubljana
Telefon: 01 244 26 83
Odpiralni čas >>

E-naslov:
antikvariat@mk-trgovina.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.