V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Francoski pesnik Jacques Prévert (1900–1977) je tudi pri nas zelo priljubljen; njegovo Barbaro srečamo tako v srednješolskih učbenikih kot v dnevnikih mladostnih branj. Končno je napočil čas, ko bomo v celoti spoznali njegovo prvo zbirko Besede, ki je izšla leta 1945 in doživela izjemen uspeh, saj velja za najbolj prodajano pesniško knjigo prejšnjega stoletja. V zbirki, ki na 300 straneh prinaša več kot 100 raznovrstnih besedil, se bomo srečali z različnimi pesniškimi izrazi Jacquesa Préverta, ki ni bil le nežen zaljubljenec, pevec trajnih ali minljivih čustev, temveč tudi solidarno čuteč »tovariš«, anarhistično naježen ob krivicah imperialističnega sveta in stranpotih katoliške cerkve pred drugo svetovno vojno. Zvonki, gibki, melanholični verzi ljubezenskih pesmi, na drugi strani pa prozaična neposrednost, zavzetost in tudi grobost socialno angažiranih besedil še 70 let po nastanku izklicujejo zanos in stiske posameznika in civilizacije.

Jacques Prevert

Radi smo ga sprejeli medse, francoskega pesnika, kakor sta ga tudi domovina in svet. Primož Vitez v spremni besedi omenja, da so bralci že v prvem tednu po izidu spomladi leta 1946 pokupili 5000 izvodov prve zbirke Paroles, v naslednjem letu pa še 25. 000. Sledilo je več zbirk, Prevert je obveljal za klasika, po svetu pa je zaslovel zlasti kot avtor pesmi Les feuilles mortes, ki jo je uglasbil Joseph Kosma, pel pa Yves Montand. V angleščini zveni kot Autumn Leaves, pesem o uvelem, mrtvem listju pa je odmevala tudi v Jugoslaviji, kjer sta jo pela Ivo Robič in Arsen Dedič. Predlani jo je Ivo Mojzer uvrstil na CD, ki spremlja njegovo avtobiografijo Srečen je, kdor res živi.

 

»Zbirka Besede Jacquesa Preverta so pesniški prvenec priljubljenega Francoza in hkrati ena najbolj prodajanih pesniških knjig 20. stoletja. V njej lahko pesnika, znanega predvsem po komunikativnih poetičnih utrinkih vsakdanjika in bridkih odtenkih ljubezenskih razpoloženj, spoznamo tudi kot avtorja socialno angažiranih besedil, ki s svojo neposrednostjo o stiski posameznika in družbe spregovorijo tudi današnjemu bralcu.« - Dnevnik

Leto izida: 2018

Število strani: 288

ISBN/EAN: 9789610151920

Mere izdelka: 18 x 13

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Prevajalec: Aleš Berger

Zbirka: Nova lirika

Priporočamo vam tudi

Harari
Yuval Noah Harari

Branje, ki šokira

Preteklost, sedanjost in prihodnost človeštva, kot jih vidi zgodovinar Yuval Noah Harari v svojih knjigah, ki so jih bralci dobesedno razgrabili.

Nakup-na-daljavo_Jan-21_HERO

Hitro in udobno do knjig

Naše knjige lahko kupujete varno, udobno in brez stresa prek spleta, telefona ali elektronske pošte.

Esther Perel, avtorica knjige Eros v ujetništvu (foto Karen Harms)
Esther Perel

O ljubezni, intimnosti in skokih čez plot

Odnosu med partnerjema nikoli v zgodovini nismo posvečali več pozornosti kot zdaj. Zakaj je tako?

Menu