V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Čas koz

Luan Starova

Čas koz (1993), ki je v makedonski književnosti postal že klasično delo in bil do zdaj objavljen v več kot 20 jezikih, je polifonični, zgodovinski, alegorični, folklorni in fantastični roman, ki na tragikomičen način opisuje življenje v Makedoniji po drugi svetovni vojni.

Leta 1948, ko je Tito prekinil sodelovanje s Stalinom, začnejo oblasti po njegovem ukazu, v duhu novega proletariata in tovarn, kmete vabiti v mesta, vendar v mesto z njimi pridejo tudi njihove koze. Lačni meščani Skopja nove prebivalce sprejmejo z navdušenjem. Toda oblasti začnejo na podlagi Zakona o kozah živali iztrebljati, nečloveško dejanje pa postane bizarno ogledalo urbanega proletariata, ki koze razglasi za največje sovražnice socializma. Pripovedovalčev oče se v iskanju rešitve za koze, ki so obubožanim družinam prinašale hrano, spoprijatelji s kozarjem. Koza kot glavni lik romana pooseblja upor proti prisilni urbanizaciji ruralnega prebivalstva, boj za kozo postane boj za preživetje, za svobodo, za demokracijo, njihovo žrtvovanje pa žrtvovanje ljudstva.

»Čas koz je v makedonski književnosti že klasično delo in je bilo prevedeno v več kot 20 jezikov.« - Delo

» … avtor nam s to fresko povojne Makedonije izpiše prepričljiv milje, v katerem so pomenljiva že sama imena koz, denimo Stalinka, ki jih oče pripelje k hiši.« - Bukla

»Boj za kozo' po besedah avtorice spremne besede lahko predstavlja tudi neke vrste kontrarevolucijo.« - rtvslo.si

»Balkanska saga za poletne dni ali polifonični, zgodovinski , alegorični, folklorni in fantastični roman, ki tragikomično opisuje življenje v Makedoniji.« - Sensa

Leto izida: 2019

Število strani: 164

ISBN/EAN: 9789612823528

Mere izdelka: 16,0 x 24,8 x 15

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Cankarjeva založba

Ilustrator: Aleš Mustar

Zbirka: Moderni Klasiki

Priporočamo vam tudi

Nina Gaspari
Nina Gaspari

»Pomembno je najti svoj zakaj«

Podjetnica in priljubljena podkasterka že desetletje lovi ravnotežje med svojo podjetniško potjo in prostim časom. Preverite, kako.

Nakup-na-daljavo_Jan-21_HERO

Hitro in udobno do knjig

Naše knjige lahko kupujete varno, udobno in brez stresa prek spleta, telefona ali elektronske pošte.

Paolo Giordano Foto Pietro Pesce
Četrtek, 28. 1., ob 18. uri

Spletni knjižni dogodek s Paolom Giordanom

Vabimo vas na spletni pogovor s priljubljenim italijanskim pisateljem.

Menu