Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Dekle, ki si ga zapustil

Jojo Moyes

Nova presunljiva zgodba avtorice svetovnih uspešnic Priljubljena pisateljica ljubezenskih romanov Jojo Moyes v romanu Dekle, ki si ga zapustil pripoveduje vznemirljivo zgodbo o ljubezni v preizkušnjah vojne in izginulih umetninah med vojno.

Jojo Moyes ─ mednarodno priljubljena in uspešna pisateljica

Med svoje največje uspešnice, vsi so ljubezenski romani, šteje roman Ob tebi, s katerim je ganila bralke po vsem svetu in so ga prodali več kot tri milijone izvodov. Tudi roman Dekle, ki si ga zapustil pripoveduje o ljubezni in medčloveških odnosih in je postal mednarodna uspešnica.
 

Dekle, ki si ga zapustil ─ čustveni roman o veri v ljubezen

Prvi del romana se dogaja leta 1916 v okupirani Franciji. Sophie se je iz Pariza preselila v malo mestece, kjer s sestro vodita hotel. Njuna moža sta na fronti, v mestu vlada protinemško razpoloženje, ljudje prikrito delujejo v odporniškem gibanju, prebivalstvo pesti lakota.
 

Dogajanje usodno zaplete umetniški portret

V mestece pride nov komandant nemških enot, ki odloči, da bosta ženski kuhali tudi njemu in vojakom. Napetosti se še stopnjujejo, ker novega nemškega komandanta očara Sophiejin portret z naslovom Dekle, ki si ga zapustil ─ umetnina njenega moža Édouarda ─ ki ga občuduje dan za dnem. Za božični večer jo komandant zaprosi za ples. Med domačini se razširijo govorice o njej in komandantu, zaradi česar imajo Sophie za izdajalko.
 

Sophiejina drzna kupčija

Medtem Sophie prejme obvestilo, da so njenega moža zajeli in zaprli v zloglasno internacijsko taborišče v Ardenih. Ker je nemškemu komandantu njen portret zelo všeč, se domisli, da bi mu podarila sliko v zameno za moževo rešitev. Komandant je jasen: želi predvsem njo, ne slike, oziroma vedrino in sij, ki ju izžareva njen obraz na umetnini. Zvečer se Sophie zglasi pri njem.
 

Skrivnosti iz preteklosti pretresejo sedanjost

Dogajanje se iz Pariza preseli v London leta 2006. Mlada vdova Liv stanuje v imenitni hiši in ne more preboleti smrti moža arhitekta. Nekega večera, ko noče biti sama doma, se odpravi v bar, kjer spozna Američana Paula. Ker Liv v baru ukradejo torbico s ključi in denarnico, ji Paul pomaga. Vse bolj sta si naklonjena in vse raje se družita. Liv ima končno občutek, da gre življenje v pravo smer.
 

Aktualna tematika ─ iskanje umetnin, izginulih med vojno

Paul v njeni spalnici osupel opazi na steni sliko Dekle, ki si ga zapustil ─ Sophiejin portret. Liv je dobila umetnino kot poročno darilo od moža, ko sta bila na potovanju v Barceloni. Mož jo je kupil od ameriške novinarke, Paul pa jo zavzeto išče po naročilu dedičev Sophiejinega moža, ker naj bi bila ukradena med vojno. Odnos med Liv in Paulom se zaplete, saj se Liv ne želi ločiti od umetnine.
 

Sodni proces za lastništvo umetnine

Začel se je sodni proces za lastništvo slike, med katerim se je izkazalo, da slika ni bila ukradena, temveč podarjena. Ameriški novinarki jo je prinesla žena nemškega komandanta, ki je bil mož beseda. Kmalu po tistem večeru, ko ga je Sophie obiskala, so nemški vojaki prišli po Sophie in jo odpeljali k Édouardu v taborišče. Komandant je njej in možu tudi uredil dokumente, da sta lahko pobegnila v Švico.
 

Ljubezen premaga vse ovire

Ko se razjasni, da umetnina ni bila ukradena, ampak je pripotovala v London zaradi spleta nepredvidljivih okoliščin, lahko Liv po sodnem procesu ohrani sliko Dekle, ki si ga zapustil, na katero je čustveno navezana. Po nekaj zapletih se tudi ponovno najde s Paulom.

 

»Sijajna pripoved, ki najprej stre srce, nato pa povrne vero v ljubezen.« - Gloss

»Spet je napisala delo, ki vas bo prevzelo in vam vzelo kar nekaj časa, da ne boste v tukaj in zdaj, ampak se boste v mislih izmenično sprehajali v času prve svetovne vojne in 90 let po njej.« - Urška Krišelj Grubar, Pomagaj si s knjigo, posebna izdaja Zarje

»Prevajalka Kaja Bucik Vavpetič ga označuje za zgodovinski roman z ljubezensko zgodbo.« - Igor Kavčič, Gorenjski glas

»Ko prebereš njeno prvo, si želiš, da se ne bi nikoli končala. Ob tebi, Skupaj, Brez tebe, Samo jaz, Zadnje ljubezensko pismo. Ljubezen na kvadrat. In tudi v knjigi Dekle, ki si jo zapustil, je tako.« - Urška Krišelj Grubar, Zarja

»Je naključje, da na steni v njeni hiši visi davno izgubljeni francoski portret mladega dekleta?« - Cosmopolitan

Joyo Moyes je ena redkih pisateljic, ki je dvakrat prejela nagrado Združenja pisateljev romantičnih romanov (Romantic Novelists' Association). Prvič jo je prejela za roman Foreign Fruit leta 2004, drugič pa leta 2011 za roman The Last Letter From Your Lover (Zadnje ljubezensko pismo). Roman Ob tebi je bil nominiran za knjigo leta (Book of the Year at the UK Galaxy Book Awards).

Leto izida: 2019

Število strani: 512

ISBN/EAN: 9789610154587

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Prevajalec: Kaja Bucik Vavpetič

Zbirka: Oddih

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Toon Tellegen: Jež in samotni občutek. Ilustracija: Ana Zavadlav
Jež in samotni občutek

Vsi smo jež

Urednik leposlovja Andrej Ilc o opusu nizozemskega pisatelja Toona Tellegena

Murakami Uboj komturja (poskusno-branje)

Poskusno branje: Uboj komturja

Knjižni seznam za branje v karanteni

Ideje za branje v karanteni

Iben Dissing Sandahl
Vabimo vas

Spletni pogovor z Iben Dissing Sandahl

Vabimo vas na pogovor s priznano strokovnjakinjo za vzgojo, avtorico knjige Igra po dansko

Menu