V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Sanjska knjiga

Sanjska knjiga

Uroš Zupan

Zelo težko je Sanjsko knjigo Uroša Zupana stlačiti v kakšen predal. Kaj lahko rečemo? Na hitro, da je to knjiga, kjer zmaguje domišljija. 

Pisanje v njenem prvem delu je halucinantno, kot da bi mu bilo dano, da se spomni nočnih dogodkov in jim podari tok, ritem,  arhitektoniko, strukturo – in jih na ta način obvaruje pred pozabo. Te pesmi so smešne, zabavne, groteskne, satirične, so tudi drugačne, morda zapiski drugačnih sanj. Nosijo Zupanov značilni podpis – pisanje o izgubljenem svetu, o nekem rajskem stanju.

Knjiga se izteče v poezijo, kakršne Zupan prej ni pisal, saj tu ne gre več za stihijo in naključnost, ampak za pesmi, ki vsaj po obliki spominjajo na ʻklasično poezijoʼ. Na liriko kot beleženje notranje dinamike. Če že ne obstaja predal, v katerega bi lahko Sanjsko knjigo scela stlačili, pa se ne bomo nič zmotili, če rečemo, da je v njej nekaj najboljšega Zupanovega pisanja.

Uroš Zupan (1963) je pesnik, esejist in občasni prevajalec. Z družino in psom živi na obrobju Ljubljane.

 

»Za Jenkovo nagrado se letos potegujejo trije pesniki, ki se s tem priznanjem že ponašajo -  Maja Vidmar, Uroš Zupan in Brane Mozetič, ob njih pa še Lucija Stupica in Jana Putrle Srdić.  /…/ Zupanova Sanjska knjiga je po oceni žirije zrasla iz že znanih pesnikovih topik, vendar je spreminjanje subjekta skozi čas in izkušnjo tisto, ki gradnike te poezije zmeša v novo tvarino.« – rtvslo.si

»Pesnik, esejist, prevajalec in urednik Uroš Zupan sodi med najplodovitejše ustvarjalce v slovenskem literarnem prostoru. To znova potrjuje z letošnjo bero. V pesniški zbirki Sanjska knjiga v prepoznavnem slogu ostaja razpet med spomini na preteklo in opisi bežnega sedanjega življenja ter gradi pesmi v prepletu nostalgije in ironije. V delo, ki ga odlikuje predvsem njegova hibridna zasnova, avtor hkrati dodaja nekatere novosti, denimo bolj izrazito sledenje tradicionalnim formam in glasovnim figuram v zaključnih delih zbirke.« – Aljaž Koprivnikar, Ars, www.rtvslo.si

Leto izida: 2020

Število strani: 88

ISBN/EAN: 9789612824181

Mere izdelka: 147 x 208 x 14 mm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Cankarjeva založba

Zbirka: Cz: Poezija

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Joe Abercrombie: Odloči naj vojna
Priporočila urednikov

Fantazijski svetovi vabijo

Preglejte priporočila urednikov Mladinske knjige in Cankarjeve založbe – od temeljnih del fantazijske književnosti do sodobnih uspešnic.

Raztrgajmo nebo - poskusno branje

Poskusno branje: Raztrgajmo nebo

Zbirka Esenca - 15 let

Nujno esenčno branje s poglobljenim uvidom

Nakup-na-daljavo_Jan-21_HERO

Hitro in udobno do knjig

Naše knjige lahko kupujete varno, udobno in brez stresa prek spleta, telefona ali elektronske pošte.

Menu