Skip Navigation LinksDomovKnjigeProgram Založbe Mladinska knjiga

Program založbe Mladinska knjiga

Mladinska knjiga Založba - Hiša dobrih zgodb

Od leta 1945, ko je v novoustanovljeni Mladinski knjigi izšlo prvih šest knjig (prva med njimi z naslovom Ciciban čita), do danes se je Mladinska knjiga razvila v splošnega založnika z bogatim in razvejenim programom za vse generacije. Od nekdaj smo posebej ponosni na velike izvirne projekte nacionalnega pomena, kot so Enciklopedija Slovenije (v 16 zvezkih), Atlas Slovenije, Slovenski veliki leksikon in Biblija, če omenimo le nekatere.

Kot pove že ime založbe, so bile njene prve izdaje namenjene otrokom in najstnikom, ki jim še danes namenjamo posebno pozornost.

Marlenka Stupica, Jelka Reichman, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Lila Prap, Alenka Sottler, Marija Lucija Stupica, Zvonko Čoh, Marjan Manček, Matjaž Schmidt, Damijan Stepančič, Mojca Osojnik, Maša Kozjek, Suzi Bricelj, Axel Scheffler, Eric Hill, Lucy Cousins in še mnogi drugi domači in tuji ilustratorji skrbijo, da je že najmlajšim na voljo najboljše, kar so napisali in kar seveda še napišejo priznani avtorji, kot so Kristina Brenkova, Ela Peroci, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Dane Zajc, Polonca Kovač, Anja Štefan, Andrej Rozman Roza, Feri Lainšček, Majda Koren, Julia Donaldson, Astrid Lindgren, Roald Dahl, A. A Milne, Hans Christian Andersen ali brata Grimm.

Prelistajte program izdaj 2020

 

Založba že od leta 1949 najboljšim slovenskim ustvarjalcem za otroke in mladino podeljuje Levstikovo nagrado, od leta 1999 podeljujemo tudi Levstikovo nagrado za življenjsko delo.

Leta 1953 je začela izhajati legendarna zbirka Čebelica, v kateri se je do danes nabralo preko 400 naslovov, leto pozneje pa je prvič izšla nič manj legendarna slikanica Martin Krpan, še danes ena najbolj priljubljenih in prodajanih knjig Mladinske knjige, v kateri je Levstikovega junaka upodobil slikar Tone Kralj. In le katerega slovenskega otroštva danes ne osmišljajo junaki, kot so Pavčkov Juri Muri, muca Copatarica Ele Peroci, Kovičev maček Muri, Grafenauerjev Pedenjped in Sapramiška Svetlane Makarovič?

Slovenske slikanice poznajo tudi otroci drugod po svetu. Prva urednica Kristina Brenkova jih je mednje v različnih prevodih poslala več kot 300, danes je prava mednarodna zvezda Lila Prap, katere avtorske slikanice prebirajo in gledajo v več kot 35 državah na vseh celinah sveta!

Naša najstarejša knjižna zbirka Sinji galeb z novitetami in klasikami mladinske književnosti že 58 let nagovarja najstnike. V njej so izšla nekatera najboljša dela domačih avtorjev, kot so Desa Muck, Janja Vidmar, Slavko Pregl in Neli Kodrič Filipić, pa tudi odlični prevodi številnih sodobnih klasik tujih avtorjev, kot sta Michael Ende ali Neil Gaiman.

Poseben fenomen je nedvomno Mali princ Antoina de Saint-Exupéryja, ki je v prevodu urednika Ivana Minattija prvič izšel leta 1964, od takrat pa se je nabralo 21 ponatisov v skupni nakladi 123.000 izvodov!

Glede na nezmanjšano priljubljenost fantazijske literature – le kdo ne pozna številnih knjig iz serij Harry Potter, Gospodar Prstanov, Njegova temna tvar ali Artemis Fowl! – si naš program težko predstavljamo brez avtorjev, kot so J. R. R. Tolkien, J. K. Rowling, Philip Pullman in Ursula K. Le Guin.

Obsežno je tudi področje izdaj izvirnega in prevodnega leposlovja. Drago Jančar, Boris Pahor, Žarko Petan, Feri Lainšček, Evald Flisar, Brina Svit, Ciril Zlobec, Janez Menart so le nekateri med najbolj branimi domačimi avtorji izvirnega slovenskega leposlovja.

Sodobni knjižni junaki z vseh koncev sveta nagovarjajo bralce skozi romane Khaleda Hosseinija, Harukija Murakamija, Orhana Pamuka, Yanna Martela, Umberta Eca, Milana Kundere, Kluuna, Arta Paasilinne ali Carlosa Ruiza Zafóna, medtem ko ljubitelji literarne klasike in temeljnih del že vrsto let posegajo po zbirki Kondor (izhaja od leta 1956) in Velikih večnih romanih, Liriki in Novi liriki.

Ob neki priložnosti je ameriški akademik Charles W. Eliot dejal, da so knjige najbolj tihe in trajne človekove prijateljice. So najbolj dosegljive in najbolj modre svetovalke ter najbolj potrpežljive učiteljice. Med take se upravičeno umeščajo tudi knjige založbe Mladinska knjiga.

S pretehtanim izborom naslovov z različnih področij popularne znanosti in humanističnih ved si vsako leto več bralcev pridobiva zbirka Esenca, zbirka Premiki pa se je z deli politične književnosti in sodobnega zgodovinopisja avtorjev, kot so Janez Janša, Janez Drnovšek, Roberto Saviano, Tony Judt ali Naomi Klein, že zdavnaj umestila v slovenski kulturni prostor.

Seveda je poskrbljeno tudi za manj zahtevne bralske okuse: zbirki Krimi in Oddih sta vedno »na tekočem« z najbolj branimi svetovnimi avtorji, kot so Dan Brown, James Patterson, John Grisham, Tess Gerritsen, pa tudi Stephenie Meyer, Danielle Steel, Julie Garwood, Kate Mosse ali Amanda Quick.

Splošne priročniške izdaje prinašajo zelo različne vsebine – od velikih ilustriranih enciklopedij, kuharskih knjig, vrtnarskih priročnikov in turističnih vodnikov, priročnikov za starše in vzgojitelje, priročnikov za zdravo življenje, do knjig, ki segajo na področja samospoznavanja, osebnostnega razvoja in rasti.

In ker je prav prijetno brati tudi na vlaku ali na plaži, je precejšen del knjig zgoraj navedenih avtorjev in zbirk na voljo tudi v zbirki mehko vezanih knjig Žepnice.

Mladinska knjiga je v letu 2015 praznovala 70-letnico. Ohranja in utrjuje svoj položaj največje založbe v Sloveniji po številu izdanih knjižnih naslovov na leto, ostaja pa tudi vodilna založnica revij za otroke in mladino.
 

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Izdaje Mladinske knjige na Emka.si

Emka.si je spletno nakupovalno središče Mladinske knjige, kjer lahko pogledate in naročite vse naše izdaje.

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.