V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Doktor ti

Mednarodna uspešnica oxfordskega epidemiologa Jeremyja Howicka o neizmerni moči samozdravljenja, podprti z znanstvenimi dokazi. Ne zanašajte se na čudežno tableto ali kirurški poseg, saj se s tem prikrajšate za zdravila, ki ne stanejo nič, a so vam vedno na voljo, saj jih nosite v sebi.

Sodobna medicina je mogočna, a ni vsemogočna

»Če bi vedeli, da telo samo proizvaja morfij, ali bi ob blagih glavobolih jemali toliko aspirina,  ki lahko povzroči krvavitve v želodcu? Če bi vedeli, da ima srečanje s prijateljem enak biološki učinek na depresijo kot tableta, ali bi kljub temu poskusili prozac – ki ima ogromno stranskih učinkov, vse od spolne disfunkcije do samomorilnih misli? Če bi vedeli, da je placebo operacija kolena prav tako učinkovita kot prava, bi se še vedno odločili iti pod nož, preden bi poskusili fizioterapijo?« To je le nekaj izjemno tehtnih vprašanj, ki si jih oxfordski epidemiolog, dr. Jeremy Howick, zastavi v svoji knjigi Doktor ti, ki je hitro postala mednarodna uspešnica.
 

Znanstveno podprti odgovori na vprašanja o samozdravljenju

Kaj naj pričakujemo od svojega zdravnika? Kdaj medicini lahko zaupamo? Nam placebo pomaga? Katere vrste placeba poznamo? Kako nas stres zastruplja? Kaj dosežemo s sproščanjem? Koliko je naše zdravje odvisno od genov, okolja, naših bližnjih? Se splača biti optimist? Dr. Howick nam zanimivo in prepričljivo opiše, kaj vse lahko za nas stori dober zdravnik in kako za svoje zdravje poskrbimo sami. Obvezno branje za vsakogar, ki mora kdaj k zdravniku!
 

Avtor je desetletje raziskoval samozdravljenje

Sistematičnim pregledom, ki so zajemali tudi več kot 5000 bolnikov, je dr. Jeremy Howick posvetil desetletje svojega dela. Med drugim je ugotovil, da ima zdravljenje s placebom pogosto enak učinek kot »pravo« zdravljenje in da je 27 odstotkov zdravnikov v Združenem kraljestvu vsaj enkrat v karieri pacientu predpisalo placebo. Dokazuje, da lahko zdravniki s pozitivnimi sporočili svojim pacientom omilijo bolečino prav tako zdravila proti bolečinam. 

Poleg tega lahko zdravniki povečajo zadovoljstvo pri bolnikih in njihove zmožnosti, če so sočutni in jim vlivajo upanje; bolečina, strahovi, depresija, simptomi sindroma razdražljivega črevesa in astme pa se omilijo kar za 10−20 odstotkov. Pozitivne misli dokazano vplivajo na »fizične« rezultate, na primer na količino zdravil, ki jih pacient zaužije, ali celo na hitrost premikanja roke pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo.
 

Knjiga, ki navdušuje zdravnike in vse, ki hodimo k zdravniku 

»Jeremy Howick ve, kaj je placebo, in ga zna razumljivo pojasniti. Je filozof, ki vidi širšo sliko, in raziskovalec, ki razume podrobnosti, na katerih temelji dobra znanost.«  – Dr. Ted Kaptchuk, profesor medicine na Harvardovi univerzi

»Vloga zdravnika se spreminja. Najboljši zdravnik ni več tisti, ki ima v glavi največ informacij, ampak tisti, ki mu uspe prebuditi zdravnika v bolniku samem in postane njegov partner pri odločanju o zdravju. Knjigo toplo priporočam vsem, predvsem pa tistim, ki še verjamejo, da je njihovo zdravje zunaj njih samih.« – Žiga Hladnik, dr. med., specialist družinske medicine

Leto izida: 2020

Število strani: 336

ISBN/EAN: 9789610159971

Mere izdelka: 14,8 x 20,5 x 2,2 cm

Vezava: Broširana

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Prevajalec: Irena Furlan

Priporočamo vam tudi

Tisja Kljaković Braić
Tisja Kljaković Braić

Želim si, da moje delo nasmeje in razžalosti

Karikature Tisje Kljaković Braić, akademske slikarke iz Splita, so postale pravi fenomen. Preverite, zakaj.

Če hočemo premagati epidemijo, potrebujemo več in ne manj zaupanja in sodelovanja, trdi Yuval Noah Harari.

Yuval Noah Harari: Najboljša obramba pred koronavirusom

Poskusno branje: Zapisi o živčnem planetu Matta Haiga

Poskusno branje: Zapisi o živčnem planetu

Nakup-na-daljavo_Jan-21_HERO

Hitro in udobno do knjig

Naše knjige lahko kupujete varno, udobno in brez stresa prek spleta, telefona ali elektronske pošte.

Menu