Modrost starih psov - naslovnica

Modrost starih psov

Od pasjih starčkov se lahko naučimo, kaj je res pomembno v življenju in kako nanj gledati bolj sproščeno

Elli H. Radinger

Knjiga Modrost starih psov Elli H. Radinger, avtorice uspešnice Modrost volkov, je iskrena in ganljiva zgodba o tem, kaj je pomembno v življenju ─ česar se lahko naučimo od starih psov. Ker je želela svojo psičko spremljati v zadnjih letih njenega življenja, je prekinila raziskovanje volkov in se vrnila k njej.

Življenje s starim psom ...

... in sreča, da ga lahko spremljamo v zadnjih letih njegovega življenja, nam odpreta oči in srce. Nenavadno, toda staranja svojih psov se zavemo prej kot lastnega. Od njih se lahko naučimo, da ne obžalujemo preteklosti, da je treba skrbeti za svoje bližnje, sprejeti tisto, česar ne moremo spremeniti, in odpuščati, dokler smo živi, da nikoli nismo prestari za učenje in predvsem – kaj je v življenju resnično pomembno.

"Vohala sem morje, poslušala butanje valov, čutila sončne žarke na obrazu in topel kožuh moje psičke pod prsti. Ah … ni lepšega."

Pasje življenje zaznamuje velik del našega

Pse dobimo kot mladiče, ko so ljubki in očarljivi – in nas spravljajo v obup, ko zgrizejo čevlje ali pohištvo in povzročijo razdejanje v stanovanju. Učimo jih primernega vedenja in sami pridobijo veliko izkušenj – z lovom, avtomobili, otroki, tujci, sosedi, veterinarji, drugimi psi in mačkami. Vse te izkušnje ovrednotijo po merilu, ali je nekaj dobro ali slabo zanje. Povezanost se sčasoma poglobi. Medtem ko se naši psi starajo, pa se plimovanje obrne in začnemo se učiti od njih: kako se sprostiti, veseliti in uživati v preprostih stvareh. Psi nam bogatijo življenje. Čim starejši so, tem dragocenejši je čas, ki ga lahko preživimo z njimi. Življenje je bistveno lepše, če imamo ob sebi psa.

"Obstajajo pomembnejše stvari od popolnosti."

Vse daljša življenjska doba

Pričakovana življenjska doba človeka in psa se je v preteklih desetletjih nenehno zviševala in še vedno raste. Pri štirinožcih se je v dvajsetih letih zvišala za tri leta. Razlogi so boljša zdravstvena oskrba ter prehrana in vzgoja, prilagojena pasmi. Večina psov živi od osem do petnajst let. Poleg tega pasemski psi dočakajo opazno nižjo starost kot mešanci. Starost je lahko za živali in njihove človeške spremljevalce velik izziv, po drugi strani pa včasih pripomore k temu, da spoznamo in vzljubimo nove lastnosti svojih ljubljenčkov. Bolj se prilagodimo njihovim potrebam – nastopi čas, da jim povrnemo nekaj brezpogojne privrženosti, potrpežljivosti in strpnosti, ki nam jih naklanjajo vse življenje.

 

"Vzgoja z volčjo metodo: Mlademu volku ničesar ne prepovedo, lahko si nabira lastne izkušnje in se pri tem nauči, da ima vsako dejanje posledice."

Leto izida: 2020

Število strani: 320

ISBN/EAN: 9789610156215

Mere izdelka: 140 x 200

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Prevajalec: Petra Piber

Priporočamo vam tudi

Partizani - Blok
Dokazano in dokumentirano

»Ali smo se za to borili?«

Obsežna monografija dr. Jožeta Pirjevca je napeto branje o nastanku in razvoju partizanskega gibanja.

Partizani
Jože Pirjevec
Šolska 2020 - Polovični

Vse za šolo in odmore v Mladinski knjigi

Pri nas na enem mestu dobite torbo in vse, kar sodi vanjo.

Svet knjige_Blok

Življenje s knjigami je dobro življenje.

Včlanite se v Svet knjige in kupujte knjige po ugodnejši ceni.

Menu