Sveta noc, zgarana noc

Adam Kay, britanski pisatelj, komik in nekdanji zdravnik je z izjemno uspešnim zdravniškim dnevnikom Tole bo bolelo spravil bralce doma in po svetu v solze in smeh. A tudi v knjigi Sveta noč, zgaran na moč, v božičnem dnevniku mladega zdravnika, ne manjka sočnih, zabavnih in tudi presunljivih zgodb. 

Od sedmih božičev, ki so se zvrstili med njegovo zdravniško kariero, jih je prebil v službi kar šest. Medtem ko se svet z ljudmi vred vrti v zabavi in se ima fino, on pomaga človeške mladiče varno spravljati na svet. 
 

Tole bo bolelo … tudi za božič!

»Božični prazniki k sreči usekajo le enkrat na leto,« Kay že uvodoma začini pripoved. Poleg rednega dela je takrat v bolnišnicah še več dela. Več je zastrupitev s hrano, diabetične kome zaradi »samo še enega kosa potičke«, več je polomljenih kosti. 

»Na urgencah je večja gneča kot na piščančji farmi, in to zaradi očesnih podplutb, povzročenih z zablodelimi zamaški šampanjca, s pekači osmojene kože domačih kuharskih mojstrov in potolčenih betic otročičev, ki so se po stopnicah »sankali« v škatlah večjih božičnih daril.«
 

Nekatere bolnice ne morejo počakati

Adam Kay je večino svoje zdravniške kariere opravil kot ginekolog in porodničar. In ker porodnice med prazniki žal ne morejo počakati dan ali dva, da bi se morda »zadeva umirila sama od sebe«, mora tudi on sredi bučnega proslavljanja na televizijskih zaslonih, energičnih plesnih ritmov in romantičnih komadov, ko se ljubezen cedi v potokih, trdo delati. Hkrati pa je imel obilo priložnosti, da je med najbolj veselimi prazniki v letu spoznal ali slišal iz prve roke neverjetne domislice ljudi za zabavo, zaradi katerih so pristali pri različnih specialistih. Pridejo pa tudi trenutki, ki so k sreči le komični. 

Tako ga za neki božič pokličejo k visoko noseči bolnici, ki so jo sprejeli v bolnišnico zaradi zmanjšanja plodove aktivnosti. Porodničar Kay se odloči za carski rez. Gospa vidno potrta zakolne, kot češ, da ne. Porodničar ji zagotovi, da bo z njo in otrokom vse v redu. »Ne gre za to,« zagodrnja bolnica. »Že prvega sem rodila na božični dan. Vsi bodo mislili, da to počnem nalašč, ker skušam privarčevati pri darilih.«
 

Svarilo pred zlomom zdravstvenega sistema

Grozeči polom tega sistema, pravi Kay, je tema, ki teden za tednom upravičeno polni naslovnice, v božičnem času pa se mediji – da nam ja ne bi kvarili veselja do življenja – za to težavo sploh ne zmenijo. Medtem tudi med prazniki pred vhodom na urgenco stojijo rešilci, zabiti v koloni med druga vozila, na oddelkih bolnišnic pa dela osebje, ki dela ali je pripravljeno, da bi lahko vsi drugi v miru dočakali novo leto.

Adam Kay je postal v pandemiji, ki je leta 2020 ohromila svet in še dodatno obremenila državne zdravstvene sisteme, postal še ostrejši v svojih opozorilih. Svari, da je tudi britanska Nacionalna zdravstvena služba (javno zdravstvo) izjemno podhranjeno in da še zmore skrbeti za zdravje sodržavljanov predvsem po zaslugi številnih požrtvovalnih in zgaranih posameznikov.

»Za umret.« - The Independent

»Za crknit.« - The Sun

»Kay je Jadran Krt tega desetletja.« - The Sunday Times

 

Leto izida: 2020

Število strani: 144

ISBN/EAN: 9789610159032

Mere izdelka: 148 x 208 x 24 mm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Priporočamo vam tudi

Urska Fartelj
Urška Fartelj

"Poskušam obuditi okuse iz otroštva."

S svojo novo knjigo se Urška vrača nazaj k naravi, letnim časom in dragoceni kulinarični zapuščini svojih staršev.

Jesenska-2020_Vsebinska

Zakaj je branje pomembno?

Otroci, ki berejo, so uspešnejši.

Svet knjige_Blok

Življenje s knjigami je dobro življenje.

Včlanite se v Svet knjige in kupujte knjige po ugodnejši ceni.

Menu