Zapisi o živčnem planetu naslovnica

Zapisi o živčnem planetu

Kako preživeti v svetu, ki od nas zahteva preveč

Matt Haig

V današnjem bliskovito hitrem svetu je preveč vsega: dražljajev, stresa, strahu, tesnobe, telefonov, interneta, udarnih novic … Matt Haig ve, kako je, če se svet okrog tebe podira, saj se že dolgo spopada z depresijo in tesnobo. Zapisi o živčnem planetu so kratka, iskriva in boleče iskrena razmišljanja o vsem, kar nam v norem svetu krade duševni mir. In o vsem, kar nam ga lahko povrne. 

Današnji svet je lahko zastrašujoč

Politična polarizacija, plutokratske elite, okoljske spremembe, vladni pretresi, izguba zasebnosti, vse pametnejši algoritmi, ki zbirajo naše podatke, pohod umetne inteligence, nove grožnje z jedrsko vojno, kršitve človekovih pravic, uničevanje planeta. In seveda pandemija. 

Toda ne gre le za to, kaj se dogaja, pravi Matt Haig. Navsezadnje se že od nekdaj nekje na svetu dogaja nekaj strašnega. Temeljna razlika pa je, da zdaj – po zaslugi kamer na telefonih, udarnih novic, družbenih omrežij in večne povezanosti s spletom – tudi oddaljeno dogajanje doživljamo neposredneje, siloviteje, intimneje kot prej. Kot pravi: »Doživljaji se množijo, bruhajo z najrazličnejših koncev.«

Preberite odlomek
 

Izpod peresa človeka, ki pozna stisko

Matt Haig je britanski pisatelj, ki piše za odrasle in otroke. Njegova slikanica A boy called Christmas je prevedena v več kot 40 jezikov, med uspešnice pa se uvrščajo tudi njegovi romani za odrasle. Skupaj je bilo po svetu prodanih že več kot tri milijone njegovih knjig.

Pri štiriindvajsetih je zbolel za depresijo in svoje spopadanje z njo opisal v knjigi Zakaj je vredno živeti, ki je prevedena tudi v slovenščino. V odlični knjigi Zapisi o živčnem planetu pa na podlagi lastnih izkušenj in doživljanja iskreno, osebno – sijajno! – ter  prav nič pokroviteljsko razmišlja, kako preživeti v svetu, ki od nas zahteva preveč.
 

To ni priročnik za samopomoč, a pomaga

O vse hitrejšem vsakdanjiku in vse večji zaskrbljenosti. O tem, zakaj se svet ne spreminja v vsem na bolje, in tem, kako ostati človek v tem spreminjajočem se svetu. O tiranski nadvladi videza in večne mladosti. O času, ki ga nimamo, čeprav je to edino, kar imamo. O trenutkih, ko je preveč vsega. O nenehni priklopljenosti na zaslone in splet, kar nam povzroča tehnološko tesnobo. O deloholizmu. O šokantnih novicah in kako se jim upreti, da ne pridemo ob pamet. O tem, kako spati na živčnem planetu. O tem, zakaj ni nikoli dovolj in zakaj sami sebi nismo dovolj. 

»S to knjigo želim stresne naslove postaviti v kontekst, želim si raziskati, kako naj se zaščitimo v svetu, kjer na nas povsod preži panika. Kajti ne glede na to, kaj nam gre v prid, imamo še vedno ranljiv um. Duševne težave skokovito naraščajo, in če smo prepričani, da je človekovo duševno zdravje pomembno, moramo nujno pogledati, kaj se skriva za temi spremembami.« 
 

Odklopi se. Bodi dobro.

Ta odlična knjiga bo všeč tudi tistim, ki po priročnikih za samopomoč ne posegate, zavedate pa se, da moramo v življenju vsi preprosto nekaj spremeniti, da bomo živeli mirneje in bolje. Kot pravi Matt Haig: 
»Ne moreš uporabljati vseh aplikacij. Ne moreš obiskati vseh zabav. Ne moreš opraviti dela 20 ljudi. Ne moreš biti na tekočem z vsemi novicami. Ne moreš naenkrat nositi vseh enajstih plaščev, ki jih imaš. Ne moreš videti vseh predstav. Ne moreš živeti na dveh krajih naenkrat. Lahko več kupiš, si več prisvojiš, več delaš, več zaslužiš, si več prizadevaš, več tvitaš, več gledaš, več hočeš, toda vsakič ko blišč novosti zbledi, napoči trenutek, ko se moraš vprašati: čemu vse to? Vse, kar potrebujemo, je tukaj. Vse, kar smo, je dovolj.« 
 

Knjiga, ki žanje navdušenje

»Zapise jemljite dvakrat na dan, s hrano ali brez. Prekipevajo od modrosti, ljubezni in humorja.« – Stephen Fry

»Ta knjiga bo gotovo koristila vašemu duševnemu zdravju. Sploh če telefon pustite v drugi sobi.« – The Guardian

»Zapise jemljite dvakrat na dan, s hrano ali brez. Prekipevajo od modrosti, ljubezni in humorja.« - Stephen Fry

»Ta knjiga bo gotovo koristila vašemu duševnemu zdravju. Sploh če telefon pustite v drugi sobi.« - The Guardian

Leto izida: 2020

Število strani: 248

ISBN/EAN: 9789610159070

Mere izdelka: 145 x 205 x 25

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Urednik: Sanda Šukarov

Prevajalec: Nataša Müller

Zbirka: Upanje

Priporočamo vam tudi

Urska Fartelj
Urška Fartelj

"Poskušam obuditi okuse iz otroštva."

S svojo novo knjigo se Urška vrača nazaj k naravi, letnim časom in dragoceni kulinarični zapuščini svojih staršev.

Jesenska-2020_Vsebinska

Zakaj je branje pomembno?

Otroci, ki berejo, so uspešnejši.

Svet knjige_Blok

Življenje s knjigami je dobro življenje.

Včlanite se v Svet knjige in kupujte knjige po ugodnejši ceni.

Menu