Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Kit na plaži

Vinko Möderndorfer

Nagrada desetnica 2017 za najboljše otroško ali mladinsko delo. Nika ima skrivnost. Ko bo razkrita, bo vsem spremenila življenje. Druga knjiga priljubljenega ustvarjalca, namenjena mladini.

Nič me ne more več rešiti. V grlu me zadrgne. Najraje bi se izbrisala. Še vedno stojim tam, sredi sobe, ki ji rečemo salon, slišim čebljanje svoje ljube mame, ki je tudi tokrat oblečena v elegantno črnino, kot pravi svojim pustim oblekam in kostimom, vidim sošolce, ki prijazno sedijo njej nasproti, ji kimajo in se veselijo kremšnit in vroče čokolade, in ne morem nič. Čisto nič. Misli panično vijugajo po možganskih zavojih, medtem ko sošolci spoštljivo gledajo zdaj mamo zdaj mene.

Kit na plaži je druga knjiga priljubljenega ustvarjalca, namenjena mladini. Pisatelj, pesnik, dramatik in režiser Vinko Möderndorfer (1958) je za svoj prvi roman za mladino Kot v filmu prejel večino nagrad za mladinsko književnost pri nas.

S tole duhovito zgodbo o resnih rečeh pa bo zagotovo nagovoril vse generacije, z zanimanjem jo bo brala tako mladina kot tudi odrasli. Nika se s starši preseli v novo hišo in zadnji razred osnovne šole obiskuje v novi šoli, novem kraju, z novimi sošolci. Vse je na videz zelo lepo in tako, kot mora biti. Priljubljena je, zgovorna in duhovita, zna si pridobiti prijatelje. A izkaže se, da ima skrivnost, ki ne ostane skrita prav dolgo, skrivnost, ki bo spremenila življenje vsem okoli nje.

 

Roman, je povedal pisatelj, je vsekakor nameraval napisati, saj je bil od začetka soočen z drugačnostjo, odraščal je v času, ki je dve gluhi teti stigmatiziral, povedal je celo, da je tako kot Cankar zatajil, ne mame, ampak teto. »Ta knjiga, « je dodal Möderndorfer, »ni naključje tudi zaradi družinske preteklosti, empatija oziroma normalen odnos do drugačnosti se mi ne zdi nič neobičajnega. Želim si, da bi te stvari svet razumel tako, kot jih sam. Treba je namreč povedati, da smo vsi drugačni, vsak od nas je unikaten, in v tem je bogastvo. - Primorske novice, 18. 1. 2019, Andraž Gombač

 

Leto izida: 2018

Število strani: 224

ISBN/EAN: 9789610136910

Mere izdelka: 20,7 x 14,6

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Zbirka: Odisej

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Harry Potter
Harry Potter

Vstopite v magični svet

Privoščite si fantazijski pobeg med čarovnike, bunklje in magična bitja

Zadnje čase res velikokrat počutim, kot da me je vse preplavilo.

Vsega imam dovolj!

Lestvica za otroke in mladino: marec 2021
Lestvica

Najbolj prodajane knjige za otroke in mladino

Preverite, katere otroške in mladinske knjige so se najbolje prodajale marca 2021.

Menu