Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Piko dinozaver

Leopold Suhodolčan

Pravljica govori o dečku Benjaminu, ki si je zelo želel psa. Takšnega, ki bi ga lahko peljal na sprehod in pokazal prijateljem. Tudi ime zanj je že izbral-Piko.

Nekega čisto običajnega dne se mu je želja uresničila. Vendar ni dobil psa, ampak kar dinozavra.

Zbirka domačega branja Knjiga pred nosom prinaša zlati izbor slovenskega mladinskega leposlovja in ga nadgrajuje z didaktičnim gradivom uglednih strokovnjakov mladinske književnosti. Spremno gradivo z metodo dolgega branja razvija bralne zmožnosti, spodbuja pogovor o prebranem, vsebujem stvarne opombe in posreduje dodatne informacije o besedilih in avtorjih.

Zbirka Knjiga pred noskom podobno kot ugledne zbirke nekaterih tujih založb bisere otroške književnosti nadgrajuje s spremnim razlagalnim gradivom. Namenjena je bralnemu dogodku v skupini in spodbujanju družinskega branja. Spremna beseda otroke v obdobju porajajoče se pismenosti:

  • spodbuja k doživljanju književnosti;
  • predlaga ustvarjalne didaktične igre;
  • svetuje vzgojiteljicam, staršem in drugim mentorjem branja, kako vzpostaviti vzdušje za prijetno skupno branje in razumevanje prebranega;
  • predstavlja zanimivosti o avtorjih;
  • vključuje izvirne ustvarjalne izdelke otrok.

Avtor koncepta zbirke je dr. Igor Saksida, spremne besede pa prispevajo najboljši strokovnjaki za mladinsko književnost.

Leopold Suhodolčan

Pisati je začel že v šoli, svoja dela pa je objavljal v glasilu Mlada greda. Pisal je predvsem za otroke, z mladinsko prozo je postal znan tudi v tujini. Njegova dela so prevedena v šestindvajset jezikov, ponatisi del pa izhajajo še danes. Pisal je kratke pripovedi, povesti, radijske in televizijske igre, novele, romane, za odrasle pa predvsem sodobnejšo realistično prozo. Upodabljal je življenje v malem mestu, lotil se je tudi ljubezenske (npr. Trenutki in leta) in vojne tematike (npr. Snežno znamenje). Ideje za pisanje je črpal iz domačega kraja, večkrat je opisal resnične ljudi in kraje, ki jim je spremenil imena. Za pisateljevanje je navdušil tudi svojega sina Primoža Suhodolčana.

Bil je prvi mentor in ustanovitelj literarnega glasila Vigred (1955), ki danes sodi med najstarejša šolska literarna glasila v Sloveniji. Veliko pozornosti je namenil lepoti jezika. Glasilo je prejelo številne nagrade za vsebino, likovno opremo, tematiko in splošno kvaliteto. Kot urednik je med letoma 1974 in 1977 deloval pri otroški reviji Kurirček, med letoma 1977 in 1980 pa kot glavni in odgovorni urednik pri knjižnih izdajah založbe Borec.

Leto izida: 2011

Število strani: 36

ISBN/EAN: 9789610117025

Mere izdelka: 26,5 x 21,0

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Zbirka: Domače branje

Knjige istega avtorja

Vida Igličar, avtorica knjige 100 dni za boljšo mene
Vida Igličar

Rastemo z enim dobrim dejanjem na dan

Oblikovalka in kreativna direktorica o tem, kako ponovno najti sebe ... in iskrico, ki se skriva v vsakem od nas

Hojo bi morali predpisovati na recept
Hvalnica hoji

Hojo bi morali predpisovati na recept

Preverite, zakaj!

Manfred Spitzer, Epidemija pametnih telefonov
Vabimo vas

Spletni pogovor z dr. Spitzerjem

Pridružite se nam pri pogovoru z uglednim strokovnjakom s področja razvoja možganov

Menu