Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Šivilja in škarjice

Dragotin Kette

Živela je v starih časih na nekem gradu zelo prijazna deklica. Bila je šivilja in imela je ogromno dela, saj si je grajska gospa želela vedno novih oblek. In deklica je pridno šivala cele dneve.

Živela je v starih časih na nekem gradu zelo prijazna deklica. Bila je šivilja in imela je ogromno dela, saj si je grajska gospa želela vedno novih oblek. In deklica je pridno šivala cele dneve.

Utrujena je nekoč pomislila: "Kaj, ko bi jaz imela take škarjice, ki bi kar same obleko urezale?" In takšne škarjice je tudi dobila! Zdaj je bilo dekličino delo mnogo lažje. Vse do tistega dne, ko je za nenavadne škarjice izvedela hudobna grajska gospa.

Dragotin Kette

Dragotin Kette, slovenski pesnik (19. januar 1876 - 26. april 1899).

Poznan je po svojih pesmih. V obdobju ustvarjanja v Ljubljani je pisal novoromantično poezijo, ki je bila igriva in hudomušna. Dela, ki so nastala v tem obdobju, so npr. Ah, zapojte, Na blejskem otoku, Popotnica. V Novem mestu se je pesnikov odnos do narave spremenil. Temu je bila kriva neuslišana ljubezen. Opisuje kmetstvo in idilično pokrajino. Dela iz tega obdobja so npr. Na trgu, Lepa roža, Mlinarjeva Hčerka, Dejal je Vlah Elija itd. Po končani maturi odide v Trst, kjer preživi nekaj mesecev. Poezija zato postane bolj čutna in erotična. Dela v tem ustvarjalnem obdobju so npr. Tihe noči, Slovo, Adrija, Moj Bog itn.

Pisal je tudi kratko impresionistično prozo ter dela za otroke (basni, pravljice, otroške pesmi in povesti) v času, ko je moral prekiniti šolanje, ter v zadnjih dveh letih gimnazije v Novem mestu. Njegova najbolj znana pravljica je Šivilja in škarjice (1896). Mladinska dela je objavljal v mladinskih revijah Angelček in Vrtec pod psevdonimom Siluška in v Ljubljanskem zvonu pod psevdonima Mihael Mihajlov ter Zvonoslav. Erotično poezijo je objavljal v Novi Nadi. Kettejeva mladinska dela so prevedena v češki, hrvaški, madžarski, makedonski, slovaški in srbski jezik (Dětské pohádky [2], Švelja i škarjice, A varrólány meg a bűvös olló).

Nekatere njegove otroške pesmi so napol lirske: Stankova smrt, Tončkove sanje, Jurček Zidar in Žalostinka. Bil je navezan na naravo, živali in otroke. Za mladino je napisal največ basni bodisi v prozi bodisi v verzih. V teh se norčuje iz človeških napak in poveličuje njihove vrline. V 19. stoletju je bil tretji pomembnejši predstavnik mladinske književnosti za Levstikom in Stritarjem. Vse pravljice, basni in pesmi za otroke so bile prvič zbrane v zbirki z naslovom Basni in pravljice, ki je bila izdana v Celju leta 1990. Izdala jo je Mohorjeva družba.

V času svojega življenja ni ničesar izdal v knjižni obliki. Po njegovi smrti je njegove pesmi uredil Anton Aškerc. Izdal jih je pod naslovom Poezije leta 1900, leta 1907 pa je izšla druga, pregledana izdaja Poezij. Ilustriral jo je Maksim Gaspari. Ostalo poezijo, pesmi in prozo za otroke, kratko prozo in pisma je v obliki Zbranega dela leta 1940 uredil France Koblar.

Leto izida: 2012

Število strani: 16

ISBN/EAN: 9789610123972

Mere izdelka: 0,5 x 21

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Zbirka: Velika slikanica

Priporočamo vam tudi

Lestvica za odrasle - marec 2021
Lestvica

Najbolj prodajane knjige za odrasle: marec 2021

Preverite seznam najbolje prodajanih knjig v naših trgovinah in v spletni knjigarni Emka.si

Murakami Uboj komturja (poskusno-branje)

Poskusno branje: Uboj komturja

Igra po dansko (poskusno branje)

Poskusno branje: Igra po dansko

Anja Štefan, foto: Saša Kovačič

Anja Štefan: Ob dobri pravljici nam je lahko res lepo 

Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena. Ilustracija Maja Kastelic

Hans Christian Andersen: Svet je zakladnica čudes

Iben Dissing Sandahl
Vabimo vas

Spletni pogovor z Iben Dissing Sandahl

Vabimo vas na pogovor s priznano strokovnjakinjo za vzgojo, avtorico knjige Igra po dansko

Menu