Martin


Vitez iz sedmih kraljestev

George Martin

slikaPovest VITEZ IZ SEDMIH KRALJESTEV je nekakšna predzgodovina Igre prestolov - postavljena je slabo stoletje pred dogodke, ki jih spremljamo v Igri prestolov in naslednjih Martinovih romanih.

Martin v treh kratkih zgodbah, ki so kratke samo v primerjavi z njegovimi romani (knjiga ima 328 strani), razprostre še neodkrite pokrajine Zahodnjega in nam poda pogled v svet revnih vitezov, ki skušajo bolj ali manj slediti idealom svojega poslanstva. Privlačno, napeto in znova s podrobnimi opisi gostij.

 

Zmajska rodbina Targaryen je trdno na železnem prestolu, kljub nedavni državljanski vojni med pravorojenimi in pankrtskimi potomci. Dunk je krepak mladenič, ki se po smrti starega viteza, kateremu je služil kot oproda, odloči tudi sam postati klativitez. Na turnirju naleti na nenavadnega dečka Egga, ki se mu kar sam ponudi v službo. Čaka ju kopica pustolovščin, a te niso tako imenitne in bleščave kot viteške, ki jih opevajo pevci.

Mojster fantazije

George Raymond Richard Martin (1948) velja za enega najuspešnejših še živečih piscev fantazijske literature. Z zbirko PESEM LEDU IN OGNJA je navdušil ljubitelje fantazije po vsem svetu. Zgodbo gradi na izjemni prepričljivosti značajev, ustvarjenih iz najbolj zemeljskega humusa človeške nravi. Že s prvimi romani se je zavihtel na prvo mesto New York Timesove lestvice najbolje prodajanih knjig in tam kraljeval kar nekaj časa. Za mnoge je zbirka prekosila Gospodarja prstanov.

Pisatelja imenujejo »ameriški Tolkien«, »oče moderne fantazije«, »kralj fantazijske epike« … Več o pisatelju, njegovem vsakodnevnem delu in življenju na domači strani avtorja. Martin je znan po tem, da ohranja neposreden stik s svojimi oboževalci, ki se lahko povežejo tudi s prstanom bratovščine.

Ideja iz vojne vrtnic

Idejo za zbirko Pesem ledu in ognja, ki jo je Martin začel pisati leta 1991, je vzel iz angleške državljanske vojne, imenovane vojna vrtnic (1455–1485), ko sta se dve plemiški rodbini (Lancaster in York) potegovali za krono. Med vojno so padli številni aristokrati in skoraj vsi princi obeh dinastij …

Prvi del sage z naslovom IGRA PRESTOLOV je Martin končal šele pet let kasneje (1996) in napovedal, da bo v zbirki izšlo sedem romanov. Igra prestolov velja za popolno mojstrovino epskega fantazijskega romana, še ne dvajset let po izidu je že klasika in kultno branje, saj je pisatelju v njej uspelo združiti vse najboljše, kar ta žanr ponuja. Po knjigi je posneta serija Game of Thrones. Prvi del HBO-jeve nanizanke si je že v prvem večeru ogledalo 4,2 milijona gledalcev, dan pozneje se je številka povzpela na pet milijonov in pol.

Za pokušino

 
  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Komentarji

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.