Skip Navigation LinksDomovMesečniki

Mesečniki

Mesečniki, Christopher Clark

naročite tukaj

⇒ ARGUMENTIRANO pojasnjuje geopolitično stanje takratne Evrope

⇒ KRITIČNO VREDNOTI ključne dogodke in odzive vodilnih politikov

⇒ VELIKO POZORNOST nameni razmeram na Balkanu in Kraljevini Srbiji

 

Knjiga je razdeljena je na tri dele. Prvi del se osredotoča na dva nasprotnika, Srbijo in Avstro-Ogrsko, ki sta s svojimi prepiri sprožili spor, in nas po poteh njunih medsebojnih odnosov vodi do predvečera sarajevskega atentata.

Drugi del se odmakne od narativnega pristopa in v štirih poglavjih zastavi štiri vprašanja: Kako je prišlo do razdelitve Evrope na nasprotna zavezniška bloka? Kako so vlade evropskih držav kovale zunanjo politiko? Kako je Balkan – obrobno območje daleč stran od evropskih središč moči in bogastva – postal oder tako obsežne krize? Kako je mednarodni sistem, ki je na videz vstopal v obdobje popuščanja napetosti, sprožil splošno vojno?

Tretji del se začne s sarajevskim atentatom in pripoveduje o julijski krizi, pri čemer proučuje medsebojne vplive med ključnimi središči odločanja in osvetljuje kalkulacije, nesporazume in odločitve, ki so krizo prevesile iz ene faze v drugo.

»… V tem pogledu so bili vsi vpleteni v dogajanje leta 1914 mesečniki, gledali so, ne da bi videli, tlačile so jih more, pa vendar so ostali slepi za resničnost grozot, ki so jih v naslednjih letih prinesli svetu.«

»Knjiga temelji na zelo dobrem poznavanju arhivskih virov držav, ki jih obravnava (kar je danes redkost), in v tem kontekstu tudi političnih in mednacionalnih razmerij v Avstro-Ogrski ter njene zunanje politike. Slovenci v diplomatskih razmerjih, ki jih obravnava Clark, niso imeli aktivne vloge. Bili so eden od najmanjših nenemških narodov in na zunanjo politiko monarhije niso imeli tako rekoč nobenega vpliva. So pa postali njena žrtev.«
iz predgovora Boža Repeta

Prelistajte nekaj strani

 

 

Iz vsebine

Atentatorji na sodišču

Atentatorji na sodišču

Možje, izbrani za izvedbo atentata na nadvojvodo, so se kalili v svetu iredentističnih mrež./…/ Fantje so imeli bore malo razvad. Bili so resnobni mladeniči z obilo idealov, a malo izkušnjami – ravno taki, s kakršnimi se hranijo teroristična gibanja.

Srečanje zaveznikov

Ko je ameriški zgodovinar B. E. Schmitt v poznih 20. letih minulega stoletja govoril z nekdanjimi politiki, ki so igrali vlogo v dogodkih pred veliko vojno, je bil osupel, ko je ugotovil, da so sogovorniki povsem nezmožni vsaj malo podvomiti o sebi. /…/ Nekateri so imeli tudi težave s spominom.

Kralj Aleksander in kraljica Draga okoli leta 1900

Aleksandrova odločitev, da se oženi z razvpito vdovo nepomembnega inženirja, ni pripomogla k njegovi priljubljenosti. Draga je bila deset let starejša od kralja, nepriljubljena v beograjski družbi, po splošnem mnenju neplodna in znana po domnevno številnih spolnih aferah. Ko so med napetim sestankom kraljevega sveta ministri zaman skušali odvrniti kralja od poroke z njo, je notranji minister Đorđe Genčić postregel z močnim argumentom: »Veličanstvo, ne morete se poročiti z njo. Z vsemi je ljubimkala – vključno z mano.«

Franc Ferdinand in Sofija v Sarajevu

Na praznik sv. Vida, 28. 6., leta 1389, so osmanske sile na Kosovskem polju potolkle srbsko vojsko. Za srbske ultranacionaliste je bil visoki obisk Sarajeva na ta dan simbolični napad, na katerega se je bilo treba odzvati.

 

Mesečniki v medijih

 

Jeseni 2015 je profesor Christopher Clark obiskal Slovenijo:

Raj, ki ga je človeštvo za dobri dve leti spremenilo v pekel,

"Christopher Clark je s knjigo Mesečniki odvezal Nemčijo izključne krivde za veliko vojno."
"Poglavje o krivdi in odgovornosti za začetek prve svetovne vojne po sto letih ni povsem zaprto. Ko je zgodovinar na univerzi Cambridge, sicer rojen leta 1960 v avstralskem Sydneyju, raziskal razmere, ki so pahnile svet v tragedijo, je dregnil v osje gnezdo. Njegova knjiga Mesečniki: kako je Evropa šla v vojno leta 1914 je prevedena že v 30 jezikov."
Delo.si

 

BBC s profesorjem Christopherjem Clarkom v Posočju,

"Clark je svojo raziskovalno pozornost doslej usmerjal predvsem na zgodovino 19. stoletja, geografsko se je usmeril na celinsko Evropo in zlasti Nemčijo, raziskoval pa je tudi politično in kulturno zgodovino religije. Njegova knjiga o 1. svetovni vojni, ki je izšla pred dvema letoma, je ponovno, za nekatere kritike tudi povsem brez potrebe, odprl vprašanje krivde ali odgovornosti za vojno, vprašanje, ki se je zdelo odgovorjeno, zaprto, razčiščeno, a kot so pokazali odzivi, še zdaleč ni bilo tako. Zagotovo pa je razsežnosti odločilnih trenutkov pred izbruhom 1. svetovne vojne dodal razsežnost celostne obravnave, ker je vanjo vključil ključne, odločujoče države tedanjega sveta ter njihove notranje in zunanje odnose postavil v kontekst daljšega časovnega obdobja, skozi katerega je lahko bralec spoznal mnoge odtenke zgodovine odločujočih in odločilnih oseb tedanjega časa."
Rtvslo.si

Predavanje prof. Clarka

 

Komentarji

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.