Moj planet

December 2019

Dr. Vetko

Odgovarja Maja Stopar, dr. vet. med. 

 

Dragi ljubitelji živali, 
moram vas spomniti, da je nujno, da živalci ob resnejših težavah z zdravjem ali kadar niste prepričani, da je z njo vse v redu, najprej pomaga veterinar, šele potem, napišite pismo dr. Vetku.
Pri nekaterih težavah namreč ne smemo čakati, saj je lahko vsaka izgubljena ura usodna. Kako vemo, kdaj je zdravstveno stanje našega ljubljenčka tako, da potrebuje takojšnjo pomoč veterinarja? Katere težave in znaki niso zelo nevarni in lahko počakamo na odgovor dr. Vetka? Naj vam bo v pomoč nekaj najpogostejših vzrokov (ki pa še zdaleč niso vsi), zaradi katerih moramo svojo živalco takoj oziroma čim prej prepustiti skrbnim rokam veterinarja:

 • kakršne koli težave z dihanjem
 • nesreča (denimo padec, prometna nesreča, zlom noge …)
 • krvavitev (ne le iz rane, tudi iz nosu, ob lulanju, kakanju, bruhanju …)
 • slaba odzivnost in nemoč živali
 • nezmožnost premikanja, otežena hoja, zanašanje
 • nemir, sopenje, napetost trebuha, neuspešno bruhanje, neprestano leganje in vstajanje
 • tresenje, napadi
 • bolečina, šepanje, jokanje
 • bruhanje in driska, ki ne prenehata v enem dnevu, ali zelo močna bruhanje in driska
 • zaužitje strupa, predmeta, večje količine čokolade …
 • dlje časa trajajoča neješčnost 
 • težave pri lulanju
 • kašelj, nahod
 • vedno kadar smo v dvomih, prosimo za nasvet veterinarja.

slika

 
 

 

Dragi Dr. Vetko!!!
Zelo rada imam volkove. Zanima me, zakaj volkovi tulijo??? 
Hvala že za vnaprej.
Maja, 9 let

Volkovi so res neverjetne živali. Kot vse živali se tudi volkovi sporazumevajo na različne načine, med drugim tudi z glasovi. Vsaka žival ima posebno oglašanje; volkovi se med drugim oglašajo tudi s tuljenjem. Kaj točno na ta način sporočajo, je težko z gotovostjo vedeti, saj mi tega »jezika« ne razumemo. Predvidevamo, da tako denimo označujejo, da je to njihovo ozemlje, in drugim volkovom to glasno sporočajo. Možno je tudi, da hočejo tako pritegniti pozornost drugih. Tudi pri psih lahko opazimo podobno oglašanje, včasih zaradi osamljenosti, včasih ker želijo pozornost, ne vemo natančno. Saj je to zavijanje kul, ali ne? 

 

Dragi dr. Vetko!!!

Moj pes Myke, ki je pasme jack russel terier in ima 4 leta (ni kastriran), je pred kakima dvema mesecema naskakoval mojo psičko Mimi, ki pa je sterilizirana. Ali je to normalno? 
Moji ribici Luna in Nightmare (pajčolanke) so zelo mlade. Luna ima eno leto, Nightmare pa dve leti. Luna je ves čas pri koralah ter jih hoče pojesti, pa čeprav ona dobi največ hrane. Ali je to prav? Ali naj ji dam več hrane? (Nightmare pa je zelo rada ob velikemu svetlečemu kamnu ob steni. Ali ga samo občuduje?) Upam, da mi hitro odgovoriš in da pisma ne zavržeš!
Julija Love Animals, 9 let

vetko

Julija, tudi če je kuža kastriran, lahko ohrani spolno vedenje. Pri nekaterih kužkih nekaj spolnega nagona ostane. Odvisno tudi pri kateri starosti je bil kastriran. Mlajši kužki običajno kažejo manj takega vedenja kot tisti, ki so bili kastrirani kasneje v življenju in so se ga nekako že naučili. Sicer pa naskakovanje nikakor ne pomeni le izražanja spolne želje. Nasprotno, zelo pogosto naskakujejo celo psičke. Gre za načine vedenja, kjer lahko kažejo socialno višji položaj, nadrejenost, včasih le igrivost, razburjenje in podobno. Tako da razmisli, ali je šlo res za naskakovanje v smislu poskusa parjenja ali za kaj drugega.

slika

Pri ribicah pa sva spet pri tistem, da si včasih želimo, da bi živalim brali misli. Kdo ve, morda se je tvoja Nightmare (mimogrede, res ima kul ime), res zaljubila v najlepši kamen, kar jih je kdaj videla. Ali pa ima le rada lepe bleščeče okraske v svojem domu. Morda se le izogiba druge ribice in se tam skriva? Koral pa Luna verjetno noče pojesti, mislim da jih tudi ne more, le všeč ji je, ko jih »grizlja«.   


    
Dr. Vetko!
Kot prvo bi se ti zahvalila, ker tako lepo odgovarjaš na vprašanja bralcev. Res si super! Zate imam dve vprašanji. Prihajam s podeželja in poleg ovčk imamo doma tudi dva psička: sedemletnega bernardinca Tačka in šestletnega labradorca Pepeta. Tačko je zelo požrešen. Zanima me, kako naj ga pripravim do tega, da pri trikcih sodeluje z mano tudi brez priboljškov; igra se že, vendar se pri učenju nič kaj dosti ne zmeni zame brez nagrade. Pepe pa je nekega dne lovil žogico in padel; poškodba mu je pospešila nastanek artritisa. Bili smo pri veterinarju in dobili zdravila. Zdaj je že bolje. Zanima me, ali je normalno, da je dobil artritis že pri šestih letih, in kako mu lahko omilimo težave.
Se vnaprej zahvaljujem,
pozdravček,
Aurora, 10 let

slika

Aurora, najprej te moram pohvaliti, saj zelo tehtno razmišljaš o svojih ljubljenčkih in mislim, da imaš srce na pravem mestu. Tvoja zaskrbljenost glede artritisa je na mestu. To je res zahrbtna bolezen, ki počasi upočasni naše kužke in povzroča bolečine, a je z njo mogoče ob primerni skrbi povsem normalno živeti. Pri šestih letih se lahko že pojavijo različne stopnje sprememb in zaradi njih vnetje sklepov, še posebno, če je pred tem kuža utrpel kakšne poškodbe. Pomembno je, da kužka redno spremlja veterinar. Prav tako je zelo važno, da se ga naučiš pozorno opazovati. Včasih so spremembe namreč zelo malo opazne, ker kužki dobro skrivajo bolečine in prilagodijo hojo. Kužka ne sme boleti, za kar bo poskrbel veterinar z zdravili, ki mu jih moraš ti redno dajati, ter drugimi pomožnimi terapijami (danes je na voljo tako fizioterapija kot bazen). Pomembno je redno prilagojeno gibanje, nikakor ne ležanje in izogibanje fizični aktivnosti. Kuža potrebuje zdrave in primerno močne mišice, da bodo pomagale sklepom. Ne sme se tudi preveč porediti, saj odvečna teža obremenjuje okostje. Leži naj na toplem, nikoli na mrzlih tleh. Prav tako lahko poskusite z raznimi dodatki prehrani na osnovi hondroitina in hialuronske kisline ter omega 3 kislin, ki pomagajo sklepnemu hrustancu in zmanjšujejo vnetje.  
Glede požeruhca pa je tako, da boš morala sebe disciplinirati in pri trikcih počasi zmanjševati število priboljškov. Najprej naj ga dobi za vsako dobro izvedeno vajo, nato ga izpusti na primer na vsako tretjo in ga le pohvali. Poskusi njihovo število zmanjšati na vsakih nekaj ponovitev, vmes pa ne. Poskusiš lahko tudi z nagrajevanjem z igračko ali s klikerjem. Za uvajanje klikerja je najbolje dobiti pomoč učitelja; pobrskaj malo za kakšnim strokovnjakom. 


  
Dragi dr. Vetko!
Ojla! Zelo rada imam živali in zato z veseljem preberem, kar napišeš. Zate imam par vprašanj: zakaj moj pes Miško vedno, ko dobi hrano, jo odnese na drug konec vrta? Zakaj so nekatere mlade mucke prijazne in se pustijo božati, druge pa ne? In zakaj za mucke mleko ni dobro?  Lep pozdrav! Ines 8 let
Ines, 8 let

slika

Miško je očitno ali zelo zaščitniški do svoje hrane ali pa hoče imeti mir. Mogoče se je še v leglu moral z bratci in sestricami boriti za hrano, pa si sedaj vzame čas zanjo.
Mucke pa so prijazne in se pustijo božati, če so na to navajene. Mlade mucke so navadno kar divje in pihajo na ljudi, če mamica ni prijazna z lastniki. Nič ne skrbi, vse se bodo omehčale, le vztrajna moraš biti.

 

Dragi dr. Vetko!!!
Zelooo rada berem, kar napišeš, in tudi sama bom veterinarka. Zate imam eno vprašanje. Doma bomo dobili papigo nimfo; ali jo imam lahko spuščeno v hiši? Jaz bi jo imela, samo je to varno, da se ne bi kam zaletela? Ali se lahko zgodi, da bi šla na omaro in ne bi prišla dol?? Upam, da mi hitro odgovoriš.
Andreja, 11 let

slika

Andreja, lepo da si želiš postati veterinarka. Morala se boš res pridno učiti, saj je zadnjih nekaj let ta študij zelo zaželen in so vpisni pogoji izredno zaostreni. Tudi študij sam ni mačji kašelj, zato je treba kar poprijeti za učenje in imeti dobre delovne navade. Papigo seveda lahko imaš spuščeno v hiši, pazi le, da bo to zanjo varno; torej da se ne bo mogla kam zaleteti ali celo uiti. Tudi okna je morda pametno nekoliko zagrniti, da ne bo letela proti modremu nebu in se zaletela v steklo. Da bi šla na omaro in ne bi mogla dol, pa ti ni treba skrbeti. Saj vendar ptice letijo, kajne? Ti pa vsekakor priporočam, da jo naučiš vračati se v kletko. Če se ti bo kdaj mudilo ali jo boš morala nujno spraviti v kletko, ti bo to še kako prav prišlo. Poskusi na primer tako, da ji le takrat, ko želiš, da se vrne v kletko, ponudiš nekaj res dobrega, kar ima zelooooo rada. Obesi priboljšek v kletko in boš videla, kako hitro bo dojela, da vračanje v kletko pomeni slasten zalogaj. 

 

Dragi dr. Vetko!
Doma imam ovčarja Runa, ki je že malo v letih. Zanima me, kako bi ga (ker mu moramo skrajšati sprehode) lahko mentalno zaposlila. Slišala sem že za posebne igrače, vendar ne vem, kako je kaj z njimi. Ali so res v redu za pse in kako naj jih uporabljam? Kako ga še lahko zaposlim?
Najlepša hvala.
Lejla, 13 let

slika

Draga Lejla, tudi psi v starejših letih potrebujejo obilo gibanja. Razmisli, kako bi se lahko še vedno gibal, ne da bi se prav veliko spreminjala količina gibanja – morda sprehod po bolj položnem terenu, počasnejša hoja, morda plavanje, ki je do sklepov zelo prijazno? Vsekakor z več postanki, da si oddahne, in vedno le toliko, kolikor mu ugaja, nič na silo ali proti njegovi volji. Če kaže kakršne koli bolečine, je seveda treba domov. Dobro bi ga bilo peljati na pregled k veterinarju, da bi pogledal, kako je z njegovimi sklepi in siceršnjim zdravstvenim stanjem; ali ima kakšne bolečine, jih je treba lajšati. Danes, ko je na voljo toliko možnosti lajšanja bolečin, res ni več razloga, da bi trpel bolečine. Tudi mentalna zaposlitev, kot jo imenuješ, je zelo pomembna in koristna, predvsem zato, da ohranja svoje miselne sposobnosti. Za to ne potrebuješ nobenih posebnih pripomočkov, le nekaj idej in volje in časa. Odlična vaja je kar skrivanje. Lahko se kužku ti skriješ in te potem išče po hiši, lahko mu skriješ kakšno igračko, ki jo išče. Predvsem pa si izmišljuj vedno kaj novega, da bo videl v igri in vajah zabavo in izziv. Zanimiva zaposlitev je lahko tudi učenje raznih novih spretnosti (na primer, da nosi umazane nogavice v koš za perilo) ali trikcev. Res je neverjetno, kaj se lahko kužke nauči na stara leta, omejitev ni prav nobenih. Poišči kakšen trikec in se ga poskušajta naučiti. Zabavala se bosta, naučila česa novega in še predstavo lahko priredita, ko jih bosta nekaj že znala. Prijetno staranje vama želim; tudi to obdobje življenja naših živali je lahko nadvse prijetno. 

 

Dragi dr. Vetko!
Doma imam psička Rexa, mešančka z labradorcem. Skrbi me, ker je star šest let, pa celo veterinarji mislijo, ko ga vidijo prvič, da jih ima deset. Res je zelo siv po gobčku (ampak že od mladih tačk) in malo pošepa, kadar vstane, vendar je poln energije, rad teče in je, tako da ne vem, kaj naj si mislim. Zanima me, kdaj bom vedela, da se res stara, kako naj mu pomagam, in predvsem,  zakaj je tako siv.
Svit, 11 let

slika

Pri nekaterih kužkih se sive dlake pojavijo že zelo zgodaj, vendar pa to ne pomeni, da se tudi hitreje starajo. Moja zlata prinašalka je bila že pri petih letih povsem siva po gobčku, pa je bila do svojega 16. leta starosti prav mladostna. Nič ne skrbi, to je le barva dlake, podobno kot lasje pri ljudeh. Eni že v mladosti osivijo, drugi pa šele v pozni starosti. Če je kuža živahen in igriv, je še pravi mladenič. Ker se pri tvojem kužku že pojavlja težje vstajanje, je treba k veterinarju, sploh pri večjih kužkih se lahko spremembe na okostju hitreje pojavijo, posebno, če so nekoliko pretežki. 
Sicer je precej individualno in odvisno od pasme, a večinoma nekako po 6.–8. letu opazimo, da so kužki manj igrivi, več spijo, več počivajo, bolj jih moti vročina, nekako se »umirijo«. To so prvi znaki, da so v zrelih letih. Kasneje se pri nekaterih pojavijo težje vstajanje, šepanje, utrujenost. Prav je, da ob pojavu znakov staranja obiščemo veterinarja, da kužka pregleda ter ga naprej redno spremlja. Tako bo hitro opazil morebitne spremembe na okostju, težave z zobmi in druge s starostjo povezane težave. Čim prej težavo opazimo in pomagamo, tem lažje bo kuža preživljal jesen svojega življenja. Prilagoditi bo treba sprehode, igro, tudi prehrano, sicer pa bo življenje s kužkom prav tako čarobno in veselo kot dotlej. 

 

Dragi dr. Vetko!!!!!
Doma smo dobili eno kokoš. Kmalu bomo dobili tudi kokošnjak, ki je dovolj velik tudi za zajčka. Želimo pa imeti tudi zajčka. Zanima me, ali sta lahko kokoš in zajec v istem kokošnjaku???? Če sta lahko skupaj ali pa ne, ali je to odvisno od pasme zajčka? Upam, da mi kmalu odgovoriš.
Kaja, 12 let

slika

Kaja, če so razmere v kokošnjaku (predvidevam, da ima tudi izpust) primerne tudi za kunca, ne vidim razloga, zakaj ne bi sobivala kokoška in kunec. Le pazi, da boš tako enemu kot drugemu ponudila tisto, kar potrebuje, ter da bo vsak jedel njemu namenjeno hrano. Če bi videla, da se ne razumeta oziroma da eden preveč nagaja drugemu, pa ju daš še vedno lahko narazen. Predvsem se pouči o potrebah obeh vrst, da jima boš lahko ponudila vse, kar potrebujeta, predvsem da bodo higienske razmere ustrezne. Kunci so precej občutljivi. Pasma kunca ni posebej pomembna; morda je prav, da ni ravno pritlikavi, sicer pa lahko izbereš tudi kakšno mirnejšo pasmo, da bo sožitje bolj verjetno.

 

Dragi dr. Vetko!
Doma imam psico Diksi. Imamo jo že 1 leto. Dobili smo jo v zavetišču. Stara je bila 2 meseca. Zanima me samo to, zakaj vedno, ko pridejo obiski, začne skakati in lajati ter jih ne spusti v stanovanje. Zadnjič je ugriznila bratranca.
Tamara, 13

Tamara, tole skakanje nima nujno korenin v zgodnjem obdobju življenja v zavetišču. Bila je zelo mlada, ko je prišla k vam, in verjetno ste vi zelo pomembno vplivali na njen razvoj v odraslega psa. Morebiti je nekoliko bolj zaščitniška do vas, ker je imela prej kakšne slabe izkušnje. Vsekakor tako vedenje ni dopustno. Predvsem to, da tudi grize, pomeni, da je potrebna temeljita skrb za njeno vedenje. Bojim se, da bo potreben nasvet strokovnjaka za vedenjske težave pri psih, saj je takole grizenje treba takoj in učinkovito odpraviti, če ne želite še kakšnih hujših težav v prihodnosti. Strokovnjak bo ocenil, ali gre za čuvanje, igro ali kaj drugega, od kod to vedenje izvira, kaj ga sproži in kako ga odpraviti. Začeti je treba čim prej, saj se bo vedenje le še slabšalo, če nič ne storiš. Se pa vse da popraviti, ne skrbi, le veliko truda in volje bo potrebo, predvsem pa se boš pri tem tudi ti veliko naučila o ravnanju s psi.

 

Dr. Vetko!!
Muc nismo nikoli dali v zavetišče, saj so rodovniške in čistokrvne. Ko pa bomo mladiče prodali, jo bomo sterilizirali, ker če jo bomo prej sterilizirali, bo izgubila mleko. Mar ne?
Dea, 10 let

Dea, v zavetišču take muce res nimajo kaj iskati, saj je tam dovolj tistih, ki nimajo lastnikov in ki imajo manj sreče v življenju. Prav je, da razmišljaš, da boste muco sterilizirali, saj je nezaželenih nesrečnih muc zelo veliko. Svetujem ti, da jo sterilizirate potem, ko boste mucke oddali, predvsem zato, ker je sterilizacija nov stres, pa že porod in skrb za mlade muce sta bila velika obremenitev, kajne?

 

Dragi dr. Vetko!
Doma imam hrčico. Je vrste zlati hrček. Ker so daljši dnevi in brezvetrje, bi jo rada peljala na travnik. Ker v naši okolici ni primernega prostora, bi jo rada peljala k babici in dedku. Imata velik travnik (pokošen). Kaj meniš, bi bilo pametno, da jo peljemo tja, ker vožnja traja približno pol ure tja in nazaj? Ali bo kaj narobe, če bo jedla travo ali nekatere rože? Ali bo vožnja zanjo stresna, glede na to, da se rada cartlja? In kako oz. v čem jo naj peljemo?
Špela, 11 let

slika

Špela, res lepo, da razmišljaš, kako bi svoji hrčici popestrila poletne dneve. Nisi napisala, na kakšen način boš poskrbela, da bo na travniku za hrčico varno. Najbrž veš, da bo, če ne bo ograjena, hitro pobegnila (pa ne namenoma, da ne bo pomote) in morda je ne boš nikoli več našla. Torej, pod pogojem, da bo varno ograjena ter v senci, ne na soncu, ter zaščitena pred drugimi živalmi (posebej mačkami in velikimi pticami – ne pozabi, da pri nas letajo tudi ujede, in če hrčica ne bo zavarovana tudi iz zraka, jo lahko odnese ptica), jo seveda lahko odneseš na prosto na svež zrak. Le poskrbi, da trava ne bo mokra od dežja ali od rose. Vodo mora imeti vedno na voljo. Ter seveda, imej jo na očeh. Vozi se lahko kar v svoji kletki, saj verjetno ni prevelika, tako bo vse skupaj še najmanj stresno zanjo. Pa poskrbi tudi, da ne bo v avtu na prepihu in da ne bo direktno vanjo pihala klima. Če poskrbiš za vse napisano, ne vidim razloga, zakaj ne bi uživala v poletju tudi mala kosmatinka!

 

Dragi dr. Vetko!
Doma imam 4 kunce. Dva sta posebej zaprta v zajčniku, druga dva pa sta v ogradi. Zanima me, ali jih lahko peljem na povodcu. Ali jim lahko včasih za priboljšek dam kak sladkorček? Kaj naj storim, da mi bo kunec nehal gristi čevlje? Upam, da moje pismo ni predolgo, in upam, da mi odgovoriš, saj ti pišem 1. in res me zanimajo odgovori na vprašanja. Lep pozdrav. 
I💜animals!
Anja, 11 let

slika

Seveda jih lahko pelješ na povodcu. Kupi posebne oprsnice zanje, dobiš jih v trgovinah, ki prodajajo hrano in opremo za živali. Ovratnica namreč za te živalce ni primerna, še posebej pa bi se lahko zelo hitro zgodilo, da bi ti pobegnili. Kot poslastica pa sladkorčki res niso primerni. Naredila bi več škode kot koristi. Prave poslastice za glodavce so korenje, košček jabolka, sveža veja leske, vejica smreke, listi zelja, zeleni del korenja … Tako jim boš naredila veliko veselje, pa še zdravo bo zanje. Glede čevljev (pa tudi električnih kablov, knjig, preprog …) lahko narediš samo eno – prepreči jim dostop do njih. Kunci pa imajo take zobke, da z njimi radi grizejo prav vse, kar jim je na dosegu; pa če je to zanje dobro ali ne. 

 

Dragi Dr. Vetko
Doma imam dve zajčici. Ena zajčica ima pod vratom vedno nekaj mokrega. Vsak dan ji to obrišem, a je naslednji dan spet mokro. Bi me moralo skrbeti ? Druga zajčica tega nima. Obe zajčici sta samički. Rjava zajčica poskuša naskočiti belo zajčico. Ata mi je rekel, da je to normalno, ampak meni se zdi, da ni normalno. Zajčici imata tudi dve steklenici z vodo. Vsak dan popijeta dve celi, 20 cm veliki steklenici. Ali je to normalno ? Upam, da mi odgovoriš. 
Lep pozdrav, Klara

Klara, tale voda se mi zdi, da je povezana z mokrim madežem pod vratom ene od kunčic. Predvidevam, da imaš mali kunčici, ne kakšne velike pasme. In res imata kar precejšnjo »porabo« vode. Mislim, da kunčica, ki je pod vratom mokra, rada dreza v ustnik za vodo. Tako obenem iz njega spušča vodo, po drugi strani pa je tudi vedno mokra. Opazuj ju skrivaj in skoraj prepričana sem, da boš videla, kako se igra s posodico za vodo. Če pa je morda ta kunčica z mokrim madežem tista rjave barve (samčki imajo posebne dišavne žleze in včasih je lahko dlaka videti nekako mastna na tem delu), ki skače na drugo kunčico, bi pravzaprav veljalo tudi preveriti spol, če je res samička. Sicer tudi samičke, kadar so godne za parjenje, skačejo druga po drugi, vendar previdnost le ni odveč. 

 

Dragi dr. Vetko !
Zate imam 2 vprašanji. 1. Zanima me kakšne barve vidijo psi? Ali sploh vidijo barvno? 2. Imamo zlatega prinašalca, ki je star 3 leta. Zelooo rada grize predmeta. Pogrizla nam je stol, vzglavnik, knjige ... in celo sedežno, tako da smo jo morali zamenjati. Res ne vem, kaj naj naredim, da ne bo več grizla. Dobila pa bo mladičke in kako jo naj naučim, da tega ne bo naučila svojih mladičkov??? Upam, da mi kmalu odgovoriš.
Katarina, 12 let

slika

Ja, kar težko je preveriti, katere barve kužki res vidijo in katere ne. Prevladuje mnenje, da prepoznajo tiste v rumenem in modrikastem spektru ter barve vmes med rumeno in modro. Vendar verjetno tudi teh barv ne zaznavajo povsem enako kot mi, ne tako jasno in razločno. Nekako živijo bolj v sivem svetu, z različnimi odtenki. Eno barvo vidijo temneje kot drugo. Pa nič ne skrbi; tako so navajeni in se prav dobro znajdejo ter čisto nič ne pogrešajo izrazito rdeče barve jagod. 
Grizenje pa zna biti res velik problem. Nisi napisala, ali grize le takrat, kadar ni nikogar doma. To bi namreč pomenilo, da se ali dolgočasi ali pa gre za ločitveno tesnobo. To je kar težavno stanje, s katerim se mora ukvarjati strokovnjak za vedenjske težave pri psih. Predvsem bo treba med vašo odsotnostjo psico omejiti na manjši prostor, kjer ne bo mogla dostopati do predmetov, ki jih lahko zgrize. Če pa grize predmete takrat, ko se na primer z njo nihče ne ukvarja, ko se dolgočasi, ker vi sedite pri mizi, ko se ji ne posvečate, kadar imate obiske, pa gre za stvar vzgoje oziroma je treba odpravljati neželeno vedenje z učenjem primernega vedenja.  
Predlagam ti, da poiščeš pomoč dobrega učitelja, saj boš le s pravim pristopom lahko uspešno rešila to težavo. Ker bodo mladički pri vas do drugega meseca starosti, dobro premisli, v kateri prostor boste dali mamico z mladički ter kaj ji bo na dosegu zob, saj se bodo v obdobju pred oddajo intenzivno lotili grizenja drug drugega, seveda pa tudi še česa drugega po zgledu svoje mame. Ker pa mladičkov tako in tako ne boš smela puščati samih, vsaj ne predolgo, boš lahko pravočasno preprečila neželeno vedenje tako mamice kot malih kosmatinčkov. 

 

Dragi dr. Vetko!
Pomagaj! Doma imam hrčico Chrispie. Težava je, da ima predolge krempeljčke. Ima stvari za brušenje. Kaj priporočaš? Pomagaj!
All Animals, 11 let

Če si krempeljcev ne pobrusi dovolj, bo treba poseči po kleščicah. Ker je to precej natančno opravilo, ki zahteva znanje in predvsem primerno ravnanje z živalco, da je čim manj v stresu, je prav, da s Chrispie obiščeta veterinarja. Ta bo ocenil, ali so krempeljci res predolgi, ter jih po potrebi skrajšal. 

 

Dragi dr. Vetko!
Doma imam ribice rdeče klinorepke, kresničke in siamsko bojno ribico po imenu Silvester. Vsak dan razen v soboto jih zmeraj hranim, a Silvester ne pride do hrane zaradi rdečih klinorepk. Kaj naj naredim? Prosim, odgovori mi!
Ema Lucija

Draga deklica, prepričana sem, da si tudi Silvester pribori hrano, saj bi sicer že opazila, da je z njim nekaj narobe. Morda pa jim daš malo premalo hrane? Ali jo ribice takoj pojedo? Zmanjka takoj potem, ko jim jo natreseš? Poskusi nekaj dni s kakim zrnom ali lističem več, pa boš videla, ali je kaj drugače. Je pa že tako, da so ene vrste ribic bolj, druge manj požrešne, ene potrebujejo več, druge manj hrane. Če se ti bo še naprej zdelo, da Silvester prav nič ne dobi, ali da nekako peša, razmisli, da bi ga prestavila v akvarij, kjer bo sam, lahko pa mu seveda daš še družbo ribic iste vrste.

 

Dragi dr. Vetko!
Imam samo eno vprašanje. Doma imam tri ribice, pa hočejo ves čas  samo jesti. Zato jim dam hrano dvakrat na dan. Je to v redu? In še kolikokrat na dan naj  dam ribicam hrano? So tri različne vrste, ampak se zelo dobro razumejo in ves čas so skoraj na površju in čakajo, da pridem domov iz šole in jim dam hrano. Upam, da mi boš kmalu odgovoril, saj me skrbi, da jim ne bom dala preveč.
Tina,  12 let

Tvoje ribice so postale že prave razvajenke! Kot kužki čakajo, da se vrneš iz šole, in prosijo za hrano. S tem, da jih hraniš dvakrat na dan, ni seveda nič narobe. Če vse zelo hitro pojedo in kar naprej čakajo na hrano, jih morda ne hraniš dovolj, morda pa so, kot sem že rekla, le razvajene. Najbolje je, da jim daš le toliko hrane, kot je v nekaj minutah pojedo. Če kaj hrane ostane po tem času, si je dala preveč. To naj ti bo nekako merilo glede ustrezne količine in zagotovo jih ne boš hranila preveč.

 

Dragi dr. Vetko !!!
Zate imam dve vprašanji. Doma bomo dobili majhnega konja pasme falabella. Zanima me, ali bi ga lahko naučila kakšnih trikov, zelo si to želim. - Saj so se "sposobni" naučiti kakšnih trikov? Mogoče, da bi stali na dveh nogah in priklon, je to mogoče? Zanima me še, ali konji vidijo barve ali so barvno slepi. Upam, da mi kmalu odgovoriš, saj ga bomo dobili kmalu.
Mia, 12 let

slika

Mia, kako čudovito! To pa je zanimiva žival. Res si lahko srečna, da boš imela konjiča falabella. To so majceni konji, ne poniji. Ker so tako majhni, ga ne boš mogla jahati, saj za to zaradi svoje velikosti, bolje rečeno majhnosti, niso primerni. So pa čudoviti spremljevalci. Ti »mini« konji so zelo učljivi, inteligentni, nežni in ubogljivi. Prav nobenega zadržka ni, da se ne bi česa naučili! Ali veš, da ponekod te male konjiče uporabljajo tudi kot terapevtske živali, kot na primer pse, ki obiskujejo starejše, otroke s posebnimi potrebami, vrtce … Pravzaprav boš v bistvu dobila nekakšnega kužka v podobi konja. Z njim se boš morala veliko ukvarjati in preživeti z njim veliko časa, ker se bo nate zelo navezal. 
Konji niso barvno slepi. To vemo, ker imajo v mrežnici take vrste celic, ki jim omogočajo, da vidijo barve. Kako in katere vidijo, pa precej težko ugotovimo, saj nam tega ne morejo povedati, kajne? Ljudje imamo v mrežnici tri vrste takih barvnih čepkov, konji pa le dve. Nekako tako kot ljudje, ki imajo barvno slepoto, ki torej ne vidijo čisto vseh barv. Nekako velja prepričanje, da konji vidijo modro  in rumeno barvo. Ljudje dobro vidimo vse osnovne barve, rdečo, rumeno, modro in zeleno, ter tudi vse prehode med njimi, konji pa ne. Nekatere barve verjetno vidijo kot različne odtenke sive, kar pa jih pravzaprav prav nič ne moti; se strinjaš?


   
Dragi dr. Vetko!
Doma imam ribice rdeče klinorepke, kresničke in siamsko bojno ribico po imenu Silvester. Vsak dan razen v soboto jih zmeraj hranim, a Silvester ne pride do hrane zaradi rdečih klinorepk. Kaj naj naredim?
Prosim, odgovori mi!
Ema Lucija

Draga deklica, prepričana sem, da si tudi Silvester pribori hrano, saj bi sicer že opazila, da je z njim nekaj narobe. Morda pa jim daš malo premalo hrane? Ali jo ribice takoj pojedo? Zmanjka takoj potem, ko jim jo natreseš? Poskusi nekaj dni s kakim zrnom ali lističem več, pa boš videla, ali je kaj drugače. Je pa že tako, da so ene vrste ribic bolj, druge manj požrešne, ene potrebujejo več, druge manj hrane. Če se ti bo še naprej zdelo, da Silvester prav nič ne dobi, ali da nekako peša, razmisli, da bi ga prestavila v akvarij, kjer bo sam, lahko pa mu seveda daš še družbo ribic iste vrste.


  
Dragi dr. Vetko!
Pišem ti prvič in upam, da mi odgovoriš. Doma imam petletno psičko, mešanko med labradorcem in haskijem. Ime ji je Lora. Zelo skače, zakaj? Kako naj se ji približam, ne da bi skočila, in kako naj jo umirim, da ne bo več skakala? Upam, da mi kmalu odgovoriš.
Klementina, 10 let

slika

Klementina, vse je v vzgoji … Glede na to, da je psička stara že pet let, si nekaj let učenja lepega vedenja kar preskočila. A nič zato, vse se da naučiti. Svoji deklici moraš pokazati, da lahko veselje, da te vidi, pokaže tudi na manj buren način. Seveda razumeva, da te ima rada in te je strašno vesela, kajne, in ti jo imaš prav zato še bolj rada, vendar si včasih tudi bolj pražnje oblečena in ne želiš, da so povsod njene tace. Kaj šele, da skače na kakšne obiske. Poskusi tako, da se takrat, ko skoči nate, obrneš nekoliko stran od nje, tako da ne bo videla tvojega obraza, in ji prav nič ne prigovarjaš, temveč jo pustiš čisto pri miru. Ko se umiri in sedi ter te začudeno gleda, pa jo mirno pohvali in ji daj kakšen priboljšek (še vedno mora imeti vse tace na tleh!). Če začne spet skakati, se ponovno obrni stran in se ne zmeni zanjo. Tako bo hitro videla, da s svojim skakanjem ne doseže tvojega odziva, ki si ga želi, in kmalu te bo začela »pozdravljati« s tal. Vsako zaželeno vedenje moraš pohvaliti in nagraditi, neželeno pa spregledati oziroma se ne smeš meniti zanj. Le želeno vedenje lahko dobi tvojo pozornost. Hitro bo šlo, boš videla. Le vztrajaj!

 

Dragi dr. Vetko, ti si car! Prooosim, odgovori. Zakaj moj muc najraje pije vodo od rož (vrže jih iz vaze) ali pa iz kangle za zalivanje? Star je 7 let in pol in je zelo prijazen. Dali smo mu ampulo, pa ima vseeno klope. Zakaj?
Katja, 11 let

slika

Kaja, to pa so mački! Včasih mijavka na umivalniku in hoče piti iz pipe, včasih pa je dobra tudi postana voda od rož ali iz ribnika. Kdo bi jih razumel, radi jih imamo in jim pač v vsakem primeru ustrežemo. Kar se tiče klopov, pa je tako, da ampule delujejo na način, da se klop prime kože, vendar ga zdravilo ubije v nekako 24–48 urah. Zato ga na mucki še vedno lahko vidiš, bo pa poginil in ne bo prenesel bolezni. Seveda pa moraš ta zdravila za to, da delujejo, redno dajati, kadar so klopi prisotni. Če daš zdravilo le enkrat na leto, bo muca zaščitena tisti mesec, potem pa ne več. 


   
Dragi dr.Vetko!!!
Pišem ti prvič in upam, da mi hitro odpišeš. Imam dve zlati ribici Lejlo in Zimzelenko. Ena je pasme zlata ribica, druga pa pajčolanka. V trgovini za male živali so rekli, da sta obe punčki. Pajčolanka je stara dve leti, zlata ribica pa eno leto. Zelo dobro se razumeta, včasih se prijazno dregata in se večino skupaj igrata, za hrano se nikoli ne bojujeta, temveč si jo radi delita. Zelo radi se zadržujeta skupaj. Ali misliš, da so se nam v trgovini zlagali? Ali je to, kar počneta, ljubezen ali prijateljstvo? In ali je tako vedenje spodobno za ribe?
Nightmare foxgoldy, 8,5

slika

No, to pa je zanimivo razmišljanje! Ali je prijazno in ljubeče vedenje sploh spodobno za ribice? Jaz mislim, da je edino tako vedenje spodobno, pa ne le za ribice, prav za vsa živa bitja na svetu, še posebej pa bi to moralo veljati za ljudi! Tudi za odnos ljudi do drugih živih bitij. Zato bodi le vesela, da se tvoji ribici lepo razumeta, imej ju za zgled in se od njiju kaj nauči. Krasno je, da imaš tako srečni živalci. In tudi krasni imeni si jima dala!

 

Dragi dr. Vetko!                   
Doma imam muco staro 1 leto in nič ne je ter bolj malo pije. Ali je to zato, ker ima majhne mladiče? Hvala za odgovor že  vnaprej! 

Nina, 10 let

slika

Nina, kadarkoli muca ne je in malo pije, je z njo lahko nekaj zelo narobe. Še več; muce so zelo občutljive in že dan ali dva brez hrane lahko vodi v hude zdravstvene težave. Ker ima majhne mucke, je njeno stanje toliko bolj skrb vzbujajoče in je nujno, da jo takoj pregleda veterinar. Čim prej mora priti do veterinarske pomoči, zato je vsak trenutek čakanja zanjo zelo nevaren. 


  
Dragi dr. Vetko
Naša muca je neprestano lačna oz. požrešna. Tudi takrat, ko dobi več obrokov na dan.
Stara je 7 mesecev in tehta 4 kg in je videti zdrava ter razigrana. Je taka lakota normalna?
Julija C., 7 let

slika

Ja, mucke so lahko pravi mali požeruhi. Nekatere se navadijo, da jedo velikokrat na dan. Na splošno niso kakor psi, ki lahko pojedo en velik obrok na dan, ampak rade jedo večkrat. Nekatere imajo hrano ves dan na voljo in se občasno sprehodijo do posodice in malo pomalicajo. Nekatere mačke jedo vsakič, ko se malo pocrkljajo pri lastniku. Hrana jim tudi pomeni neko vrsto ljubezni. Nekatere hrano glasno zahtevajo in hodijo med nogami lastnika, dokler se jih ta ne »usmili«. Nekatere mačke jedo skoraj vse, druge so strašansko izbirčne in natančne, nekatere se navadijo le na eno vrsto hrane. Res so zanimive, te naše ljubke prijateljice. Povsem normalno je tudi, da denimo mačka jeseni začne nekaj več jesti kot sicer. Pripravlja se namreč na zimo in si dela »zaloge«. Ni pa normalno, da mačka, ki je jedla povsem zmerno, kar naenkrat dobi zelo velik apetit ali pa nenadoma preneha jesti. Tu je vedno kakšen zdravstveni vzrok, ki ga je treba nujno poiskati in odpraviti. Zato je pri vsaki spremembi ješčnosti oziroma spremembi katerekoli mačje navade na splošno treba obiskati veterinarja, ki jo bo skrbno pregledal. 


  
Doma imam psičko Loti. Stara je eno leto in 2 meseca. Ko smo jo dobili, je bila še čisto majhna (stara 3 tedne).  Njeni prejšnji lastniki so bili do nje prijazni. Ukvarja se s stvarmi, ki jih prej ni delala. Nikomur še nič ni storila in nobeden ni njej kaj naredil. Kaj se dogaja z njo? Ali je to samo odraščanje?
Ljubiteljica psov, 9 let

slika

Draga ljubiteljica psov. Njeni lastniki do nje niso bili prav nič prijazni, če so jo pri treh tednih odvzeli materi in jo oddali! To je preprosto kruto, tako do mamice kot do male nebogljene psičke, ki takrat ni še niti videla niti znala jesti. Potrebovala je mamico, njeno mleko ter toploto telesc svojih bratcev in sestric, da bi se z njimi stiskala. Prav tako se zato, ker ni bila pri mamici VSAJ dva meseca, ni naučila ničesar o tem, kako biti pes, ni bila v družbi vrstnikov, ni se z njimi igrala, mamica je ni naučila, kaj je prav in kaj ne. Saj je res, boš rekla, zrasla je v psa. To je že res, vendar je bila oropana zgodnjega otroštva. Le upam lahko, da si ji ti vsaj malo lahko nadomestila tisto, kar je izgubila. Da je bila pravilno hranjena, da je dobila ljubezen in prijateljstvo ter partnerja za igro ter da je kasneje imela dovolj stikov s psi, drugimi živalmi in najrazličnejšimi situacijami, da se je socializirala. Na žalost mi nisi napisala, s kakšnimi stvarmi, ki jih ni nikoli prej delala, se ukvarja. Le predstavljam pa si lahko, da ima težave z vedenjem, da morda grize predmete, da laja, tuli, kaže agresivno vedenje ali kaj podobnega. Res ji ni bil dan najbolj primeren začetek življenja, od tod lahko izvira nekaj težav, zato bo nujna strokovna pomoč specialista za vedenjske težave pri psih. Kar nekaj jih je že tudi pri nas, ki se spoznajo prav na psihologijo pasje duše, in prav je, da poiščeš pravega strokovnjaka, ki bo tvoji psički pomagal postati to, kar je, pes.  


  
Dragi dr. Vetko,
imam psa po imenu Has. Je aljaški malamut in je star 10 mesecev. Has ima samo 3 tace, manjka mu zadnja desna noga in me zanima, ali je kaj nevarno za njega, če gre na zelo dolg sprehod. Saj me zelo skrbi za njega, da si ne bi preveč obremenil drugega kolka.
Lucija, 11 let

slika

Lucija, zelo mi je žal, da je tvoj kuža izgubil nogico. In to že pri tej rosni starosti. Vendar kot vidiš, se psički zelo lepo navadijo na te vrste invalidnost in so lahko tudi nam ljudem za zgled. Tako voljo do življenja imajo, tako veselje, da premagajo tudi tako veliko oviro, in ne samo to, videti je, da živijo povsem normalno pasje življenje. Živijo za danes. In tako bi morala tudi ti ravnati s svojim kužkom. Naredi mu čim več veselja. Če uživa na dolgih sprehodih, mu pusti, da se jih naužije, kot ga je volja. Če rad teče, naj teče, kot mu poželi srce. Z leti si vsi obrabimo sklepe. Res je, da ima Has le še en kolk. Zato je največ, kar lahko storiš, da je v dobri kondiciji, ter da poskrbiš, da se ne zredi. Bolj bo slok in atletski, manj bodo obremenjeni njegovi sklepi. Prav tako je seveda prav, da ga redno spremlja veterinar, ki bo opazil tudi začetne spremembe na njegovih gibalih in bo lahko čim prej, še v začetku sprememb, ukrepal. Veliko veselja vama želim in veliko gibanja!


  
Dragi dr. Vetko!
Imam samo eno vprašanje. Doma imam tri ribice, pa hočejo ves čas  samo jesti. Zato jim dam hrano dvakrat na dan. Je to v redu? In še kolikokrat na dan naj  dam ribicam hrano? So tri različne vrste, ampak se zelo dobro razumejo in ves čas so skoraj na površju in čakajo, da pridem domov iz šole in jim dam hrano. Upam, da mi boš kmalu odgovoril, saj me skrbi, da jim ne bom dala preveč.
Tina,  12 let

Tvoje ribice so postale že prave razvajenke! Kot kužki čakajo, da se vrneš iz šole, in prosijo za hrano. S tem, da jih hraniš dvakrat na dan, ni seveda nič narobe. Če vse zelo hitro pojedo in kar naprej čakajo na hrano, jih morda ne hraniš dovolj, morda pa so, kot sem že rekla, le razvajene. Najbolje je, da jim daš le toliko hrane, kot je v nekaj minutah pojedo. Če kaj hrane ostane po tem času, si je dala preveč. To naj ti bo nekako merilo glede ustrezne količine in zagotovo jih ne boš hranila preveč. 

 

Dragi dr. Vetko!
Doma imam hrčka Twigija. Ali ga lahko poleti peljem na travnik (proti večeru). Prosim, da mi odgovoriš, čeprav je še zima. Bodi tako dober, kot si bil doslej.
Maruša, 11 let

hrcek

Odgovarjam, čeprav je še zima in je mrzlo in je sneg. Sveži zrak hrčku gotovo ne bo škodil (seveda, kot si lepo napisala, ko bo topleje). Pazi le, da ti ne pobegne; morda bi mu na vrtu naredili kar letni prostor, ograjen in pokrit z mrežo. Da ne bo mogel pobegniti, hkrati pa nobena žival ne bo mogla do njega. Pazi pa, da nanj ne bo sijalo sonce, da ne bo preveč pihalo, da trava ne bo mokra ali sparjena od celodnevnega sonca. Ker so hrčki glodavci, so neverjetno iznajdljivi in izmuzljivi, tako da ga vsekakor imej pod skrbnim nadzorom.

 

Dr. Vetko
Pišem ti prvič in upam, da mi boš odgovoril. Doma imamo psičko Mimi in je zlata prinašalka.
Stara je 2 leti in na kakšno uro si začne loviti svoj rep. To dela pogosto in si ga včasih zelo pogrize, da skoraj nima dlake. Kako bi jo lahko odvadila to delati? Saj imamo zelo veliko igrač zanjo. Upam, da mi kmalu odgovoriš.
Tina, 11 let

pes

Tina, tole je pa lahko res problematično vedenje, saj se psička sama poškoduje. Najprej je treba preveriti, ali ni vzrok za grizenje srbečica. Denimo zaradi bolhic, kake kožne težave, alergije na hrano, zamašenih analnih žlez (to so majhni mošnjički ob zadnjiku, iz katerih se pri kakanju sprosti smrdljiva tekočina). Najbolje je, da težave z zdravjem oceni veterinar, zato le pridno k njemu. Če bo na pregledu vse v redu, pa je težava še malo večja, saj gre za vedenjsko težavo. Pri nekaterih psih se lahko pojavi zaradi stresa, tesnobe pa tudi zaradi dolgočasja. Tako vztrajno si lovijo rep, in na vedenje se navadijo, nekako jih pomirja, da sploh nimajo več dlake, pa tudi koža na repu se grdo vname in zagnoji. Če gre za tako vedenjsko težavo, bo treba poiskati pomoč vedenjskega strokovnjaka za pse. Ta bo poskušal ugotoviti, kje tiči vzrok tega samouničevalnega vedenja, in predlagal, kako ga rešiti. Kot si že sama ugotovila – psička ima veliko igračk, vendar verjetno ni pričakovati, a se bo kar sama igrala z njimi in pozabila na svoj rep. Veliko bi storila že, če bi se z njo veliko ukvarjala; predvsem jo zaposli s kakšno nalogo in utrudi z veliko gibanja. Potem ji dolgočasje ne bo padlo niti na pamet. Bodi pripravljena, da je odprava takih vedenjskih težav lahko zelo dolgotrajna, odvisno od vzroka, da pa je lahko tudi zelo, zelo uspešna. 

 

Živijo. Mene zanima, kaj so to garje, saj imamo muco, ki ima po hrbtu garje. Z njo smo šli k veterinarju na injekcijo. Srbi jo tako, da si puli dlako. Ali lahko sami naredimo kaj, da bi preprečili?
Maja, 11 let

mačka

Garje so zunanji zajedavci na koži. Lahko se naselijo tudi v sluhovodu. Pri mačkah se ušesne garje še posebej rade pojavljajo. Veterinar je dal mucki injekcijo zdravila, ki pa jo je treba čez približno tri tedne ponoviti (prepričana sem, da vaju je tudi ponovno naročil!), saj se v tem času lahko razvije že nova generacija garij. Zato bo treba k veterinarju še enkrat. Potem ko bo muca zdrava, pa je garje najbolje preprečevati s kožnimi nanosi. Veterinarja prosi tudi za nasvet o tem, sicer bosta imeli kar naprej težave. Običajno se kožni nanos daje vsak mesec oziroma vsaj štirikrat na leto, preprečuje pa še druge zunanje zajedavce, in če so dodana nekatera zdravila, tudi notranje zajedavce.

 

Vetko, doma imamo 3 mačke: Casparja, Texa in Marcela. Caspar in Tex sta zelo pogumna, Marcelo pa je zelo plašen. Ker ne vem, kaj naj storim, da se Marcelo ne bi tako bal, sem mislila, če mi vi lahko kako pomagate. Prosim.
Žana, 9 let

slika

Žana, nič mi nisi napisala, ali so mucki enako stari, ali so istočasno prišli k hiši, kako se med seboj razumejo. Če je plašni Marcelo prišel zadnji, se verjetno boji obeh drugih, prav tako, če ga nenehno preganjata. Je pa tako, da so tudi mački zelo različnih značajev, pa tudi izkušnje imajo lahko povsem različne. Morda Marcelo ni od malega pri tebi in se mu je že veliko hudega zgodilo, preden je prišel v tvoj ljubeči dom? Težko presodim, kaj je vzrok, dejstvo pa je, da je muc pač takšen. Pomagaš mu lahko tako, da bo postal bolj sproščen. Vedno lepo ravnaj z njim, ne povzdiguj glasu, bodi mirna in pomirjujoča, pusti ga, da se sam približa, ne sili vanj. Prav tako ga zaščiti pred drugima dvema, če sta bolj gangsterske sorte in ga preganjata. Ko bo pripravljen, bo že postal pogumnejši. 


Dragi dr. Vetko!
Doma imam hrčka Twigija. Ali ga lahko poleti peljem na travnik (proti večeru). Prosim, da mi odgovoriš, čeprav je še zima. Bodi tako dober, kot si bil doslej.
Maruša, 11 let

Odgovarjam, čeprav je še zima in je mrzlo in je sneg. Sveži zrak hrčku gotovo ne bo škodil (seveda, kot si lepo napisala, ko bo topleje). Pazi le, da ti ne pobegne; morda bi mu na vrtu naredili kar letni prostor, ograjen in pokrit z mrežo. Da ne bo mogel pobegniti, hkrati pa nobena žival ne bo mogla do njega. Pazi pa, da nanj ne bo sijalo sonce, da ne bo preveč pihalo, da trava ne bo mokra ali sparjena od celodnevnega sonca. Ker so hrčki glodavci, so neverjetno iznajdljivi in izmuzljivi, tako da ga vsekakor imej pod skrbnim nadzorom.

 

Dragi dr. Vetko,
zelo me zanimajo konji in zanima me, katere barve vidijo konji. In še eno vprašanje imam zate, namreč kako se naj znebim strahu pred psi, saj ko sem bila majhna, me je sosedov pes hotel napasti. Hvala že vnaprej in upam, da mi boš odgovoril.
Žana, 11 let

slika

Ugotoviti, katere barve vidijo živali, ni prav enostavno. Potrebnih je kar nekaj poskusov na večjem številu živali, ki morajo biti pravilno zasnovani. Za zdaj lahko potrdimo z gotovostjo, da konji vidijo barve. Katere? Tu pa odgovor ni tako enoznačen. Večinoma konjem kažejo barvne predmete na sivi podlagi. V poskusih so ugotovili, da vidijo razliko med modro in sivo barvo, med rumeno in sivo ter med zeleno in sivo. Rdečo barvo nekoliko težje razlikujejo. Rumena in zelena se jim zdita podobni. Predvsem pa barvo vidijo, če je svetlejša od sive podlage. Zaključili bi torej lahko, da konji barve vidijo, a slabše, kot jih vidimo ljudje. Kar seveda ni presenetljivo, saj je za njihovo preživetje (v divjini so vendarle bili plen!) bistveno bolj pomembno zelo široko vidno polje. Ali si vedela, da imajo konji tako imenovani monokularni vid in tudi binokularni vid? To pomeni, da lahko gledajo z vsakim očesom posebej (na primer, ko so sproščeni in se pasejo) ali pa se slika obeh očes v možganih združi v eno (na primer, ko jih nekaj vznemiri in med pašo dvignejo glavo in pogledajo v daljavo). 
Glede strahu pred psi pa verjamem, da ti ni lahko, če si že imela eno slabo izkušnjo. Vendar pa se verjetno tudi ljudi ne bojiš kar vseh povprek, čeprav veš, da so nekateri med njimi tudi manj prijazni ali pa lumpi in lopovi? Gotovo poznaš koga, ki ima zelooo prijaznega, mirnega kužka. Kaj, če bi se najprej poskušala navaditi nanj in izkusiti, kako lepo je, če božaš toplo kosmato srečo na štirih nogah? Kakšno veselje je, ko se z njim igraš? Ali ko te uboga in se usede, ko to rečeš? Ko ti prinese žogico? Moraš se le malo sprostiti, pa bo; želja vidim, da je! Saj veš, kaj pravijo za strah? Notri je votel, zunaj ga pa nič ni. Ne boš se menda vse življenje bala kužkov!


Dragi dr. Vetko,
imam muco, neprestano maha z repom. Je to v redu?
Viola, 9 let 🐱

slika

Viola, muce navadno ne mahajo z repom iz enakih razlogov kot kužki. Prej nasprotno; po navadi ne izražajo ravno veselja, sreče, vznemirjenja … pač pa prej napetost, razdraženost, naveličanost, ali pa celo pripravljenost za lov. Ko imaš svojo muco v naročju in jo božaš, pa začne mahati z repom, ti bo skoraj gotovo kmalu ušla, ker se je naveličala, ali pa bo pokazala kremplje, če boš še vztrajala.  Z repom mahajo tudi, ko jih nekaj močno zanima – morda plen, igrača ali celo tvoja roka! Če ima rep dvignjen pokončno in z njim rahlo trepeta sem in tja, pomeni, da je zelo prijateljska ali pa izkazuje celo veliko naklonjenost (do tebe, denimo), da »označuje«, kar je njeno – lahko tebe, prostor, hrano. Ali pa je v velikem pričakovanju (na primer hrane). 
Vidiš, mačji rep je še celo bolj zgovoren kot pasji, seveda pa ga je vedno treba »brati« skupaj s preostalo govorico telesa in situacijo, v kateri se je maček znašel. Prepričana sem, da jo boš kmalu dešifrirala. 


 
Dragi dr. Vetko!
Živijo. Mene zanima, kaj so to garje? Imamo muco, ki ima po hrbtu garje. Z njo smo šli k veterinarju na injekcijo. Srbi ga tako, da si puli dlako. Ali lahko sami naredimo kaj, da bi preprečili?
Maja, 11 let

slika

Garje so nadležni zunanji zajedavci, ki živijo na koži in v koži pri mačkah. Še pogostejša pa je vrsta, ki živi v ušesih. Ker rijejo po koži, povzročajo vnetje, srbenje in ob praskanju se vse skupaj le še poslabša. Zelo, zelo prav si naredila, da si mucko peljala k veterinarju. Dobila je zdravilo proti garjam, vendar bo koža še nekaj časa srbeča in na nekaterih delih luskasta in suha. Pravilno bi bilo, da muca čez približno tri tedne ponovno dobi to zdravilo, da se prekine razvojni krog garij. Zato tudi če nisi dobila takega navodila, le pogumno ponovno obišči veterinarja. Prepričana pa sem, da vaju je že naročil spet na pregled. Zdravilo je lahko v obliki injekcije, lahko se daje v usta, obstajajo pa tudi kožni nanosi, ki se jih enostavno nanese na kožo zatilja. Veliko lahko narediš sama, da bi preprečila ponoven pojav garij pri svoji muci. Preventivno je priporočljivo dajati prav te kožne nanose (ki obenem večinoma delujejo tudi proti ušesnim garjam, bolham, klopom, ušem, nekateri celo proti glistam in trakuljam – torej notranjim zajedavcem). Če muca živi zunaj, kjer se seveda srečuje tudi z drugimi mačkami, drugimi živalmi, lovi miške in živi v okolju, v katerem so tudi razvojne oblike drugih zajedavcev, mora tako zdravilo dobiti vsaj štirikrat na leto. Če muca živi samo v stanovanju, pa  trikrat na leto oziroma po potrebi. 
Vsekakor je veliko bolje preprečevati kot pa potem zdraviti (kar si verjetno že sama ugotovila, saj ni prav nič prijetno gledati muce, ki trpi kot sedaj tvoja, kajne?).

 

Spet ti pišem. Imam par vprašanj zate. Zakaj je moj kunec včasih napadalen nad mano? Zakaj, ko tečem z njo zunaj (privezana je na vrvico), se kar naenkrat ustavi? Ali lahko je bučna semena? Ali jo lahko odvadim praskanja in grizenja? Upam, da mojega pisma kar tako ne zavržeš.
Živa

vetko

Živa, tvoja kunčica je slišati zelo vesela in igriva živalca. Prav tako ima veliko srečo, da ima tako skrbno lastnico. Ko hodita zunaj in je na vrvici, se nenadoma ustavi, ker se igra, ker je srečna, ker je svobodna… Potem se gotovo spet požene v tek, kajne? Včasih pa znajo biti kunci tudi precej teritorialni in lahko kažejo svoje nestrinjanje z nami, na primer ko tiščimo svoje roke v njihovo domovanje, ga želimo očistiti, jim kaj vzeti. Takrat lahko pokažejo zobke ali pa nas s sprednjimi tačkami »potipajo« po roki. Najbolje se je naučiti spoštovati njihovo »zasebnost« in predvsem ugotoviti, kaj jim je všeč in česa ne marajo, pa bo te napadalnosti vedno manj. Tudi kunci so namreč živa bitja s svojimi navadami in potrebami in ne moremo z njimi delati prav vsega, kar se nam zahoče in kadar se nam zahoče. Pri bučnih semenih je tako, da je potrebna zmernost, saj so zelo mastna. Eno bučno seme ne bo škodilo, cele pesti pa ji nikar ne daj. 

  

Dragi doktor Vetko, nekaj vprašanj imam zate. Imam hrčka Bernija. Ali je prav, da podnevi spi?
Ali mu dajem preveč hrane, ker je imel drisko? In ali je prav, da moramo hrčku vsak dan zamenjati hrano? 
Rebeka, 15 let

vetko

Hrčki so nočne živalce, zato večino dneva res prespijo (če jih seveda ne motimo preveč). Zato pa so ponoči toliko bolj aktivni in nam včasih ne pustijo spati. Driska je lahko posledica neprimerne hrane; morda mu nisi dala povsem osušene zelenjave ali sadja, ali pa je bila hrana že zelo postana? Ali pa si mu zamenjala brikete? Morda je šlo celo za kakšno okužbo. Če ima hrček drisko ter noče jesti, moraš hitro poiskati pomoč veterinarja, saj je za to občutljivo živalco lahko zelo nevarno že, če taki znaki trajajo en dan. Prav tako je zelo pomembno, da mu daš le toliko hrane, kolikor je v enem dnevu poje, da je čim manj ostankov. Morebitne ostanke pa sproti odstranjuj in mu daj vsak dan svežo hrano, saj bo sicer kmalu spet prišlo do kakšnih težav s prebavili.


Dragi dr. Vedko!
Doma imam zajčico po imenu Buny. Ime sta ji izbrali mami in sestra, ker je vsakič, ko sta jo tako poklicali, priskakljala k njima. Stara je 4 leta in zelo rada je svojo hrano. Dobila sem jo za šesti rojstni dan od tete. Tam so jo imeli v hlevu. Takrat je bila še čisto majhna. Mi pa jo imamo notri. No, moje vprašanje je: Zakaj zdaj zboli, ko zanjo dobimo začasen dom zunaj?
Lana, 10 let

Tvoja kunčica se je povsem privadila na bivanje v stanovanju. Ne vem sicer, kako zboli, če jo čuva nekdo, ki jo ima zunaj, vendar pa ji verjetno ta menjava okolja ne ustreza. Morda dobiva tudi drugačno hrano. Prav bi bilo, da ji, kadar jo moraš dati v varstvo, za s seboj pripraviš tudi hrano ki je je vajena, morda pa bi jo tam imeli tudi v njeni kletki. Še posebej, če jo oddaš nekam, kjer imajo kunce, je možnost, da se tudi od njih česa naleze, zato je res najbolje, da ima svojo domačo kletko in da nima stika z drugimi živalmi ter da je v takem okolju, kot ga je vajena doma.

 

Pozdravljeni!
Rada bi vprašala, kako lahko pomagate mojemu kuncu, ki ima krive zobke in jih ne more brusiti, zato smo vsake tri tedne pri veterinarju. Vsakič ga uspavajo. To pa tudi ni dobro. Ali imate kakšen nasvet?
Hvala in lep pozdrav.
Manca,  14 let

Manca, žal kunci brez pravilno oblikovanih zobkov ne morejo živeti. Če si jih sami ne obrusijo in če rastejo nepravilno, jih je treba krajšati pri veterinarju. Prav gotovo kunca ne uspavajo, ampak le nekoliko pomirijo in se ti ni treba ničesar bati zaradi tega. Lahko pa bi prosili, naj poskusijo opraviti poseg brez pomirjevala; nekateri kunci se nanj namreč tako navadijo, da so čisto mirni in pridni. 


Zdravoo !
Mi smo družina, ki obožuje živali. Imamo tri posvojene pse iz zavetišča Horjul in štiri mačke iz zavetišča Mačja hiša. Mama je veterinarka in ata dela v trgovini z živalsko opremo. Smo vegani in naši psi jedo vegetarijansko hrano. Da ne bi cel čas jedli iste hrane, me zanima, če lahko psi jedo kakšno zelenjavo/sadje ali kaj drugega. Hvala že vnaprej. In zanima me, kako zaposliti muce, ko nas ni doma; imajo druga drugo za družbo, tri velikee praskalnike in 15 mačjih igrač, pa mogoče imaš kakšen namig za doma izdelane igrače? In zanima me, če je za pse boljša ovratnica ali oprsnica.
Manja Rutar, 13 let 

vetko

Manja, res imaš veliko živali in res lepo, da so vse posvojene. To kaže na tvojo veliko ljubezen do živali in željo pomagati tistim, ki niso imeli sreče s prejšnjimi lastniki. Glede prehrane kužkov sem vendarle nekoliko drugačnega mnenja. Res kužki že zelo dolgo živijo z ljudmi in res so se nam v mnogočem že zelo prilagodili in so nam podobni. Pa vendar mislim, da morajo kužki jesti tudi živalske beljakovine, saj so vendarle precej bolj mesojedi kot ljudje. Kaj šele mačke, ki so izključni mesojedi. Seveda pa lahko poleg mesa jedo tudi malo zelenjave in sadja, vendar vedno najprej vprašaj mamico, preden jim sama daš zelenjavo ali sadje, saj nekaterih vrst absolutno ne smejo, ker so zanje strupene (na primer avokado, grozdje, čebula…). Mislim, da imajo tvoje muce res veliko igrač, da se lahko zaposlijo. Tudi praskalnike imajo nadvse rade in prav je, da praskajo po njih, ne pa po sedežni garnituri, kajne? Moj muc pa se raje kot z vsemi igračami, ki jih ima, igra s čisto vsakdanjimi predmeti. Prazna rolica od toaletnega papirja ali kuhinjskih brisač ali moja stara kosmata igrača iz otroštva ga recimo zaposli za nekaj ur. 

 

Doma imam psa, sibirskega haskija, ki je star 5 let. Zanima me, zakaj se že kakšen mesec neprestano praska po desnem uhlju in ga ima postrani oz. ga ima povešenega? Zanima me tudi, če je tako hudo, da ga je treba peljati k veterinarju? Že vnaprej hvala za odgovor.
Lisa, 12

haski

Lisa, seveda, kužka je treba nujno peljati k veterinarju, saj gre najverjetneje za vnetje ušes, ki potrebuje zdravljenje. Morda je v uhlju tudi kak tujek, ki ga bo treba odstraniti. Še posebno nujno je, da gresta k veterinarju čim prej, saj praviš, da to traja že ves mesec! Zaradi nezdravljenega vnetja lahko pride do zoženja sluhovoda, napredovanja bolezni na bobnič in druge dele ušesa, kar lahko zelo podaljša in ogrozi zdravljenje. Poleg tega je za kužka vse skupaj zelo moteče in ga tudi boli; tega, da trpi, pa verjetno tudi nočeš, kajne?

 

Živijo! Mene zanima nekaj glede morskih prašičkov. Doma imam 2 morska prašička samčka, ki sta stara 1 mesec. Skrbi me, da jima zobje preveč rastejo (pogledala sem in se mi zdijo dolgi, sploh spodnji so že skoraj do zgornjih). Dajem jima vso potrebno hrano. Vem, da je potreben obisk veterinarja, me pa zanima, če se ga da ognit, npr. tako, da bi ju pripravila, da pojesta več trde hrane (suh kruh, korenje, seno)? Ali pa če bi jima dala kašno leseno hiško pa bi jo obglodala, ali pa kakšne vejice dreves, ali pa bi jima za nekaj dni odstranila semena z jedilnika, pa bi potem pojedla več trde hrane in bi jima tako skrajšala zobke. 
Prosimmm, odpiši mi, res je nujno, me skrbi. 
Hvala ti že vnaprej.
Bučka

morski prasicek

Bučka, mislim, da delaš vse pravilno in zelo lepo skrbiš za svoja nova ljubljenčka in da te morda le nekoliko preveč skrbi. Verjetno še nisi videla, kakšni so pravilni glodavski zobki. Niso prav nič podobni našim ali mačjim ali pasjim. In tudi nekoliko bolj se prekrivajo spodnji in zgornji, kot je to pri nas. Svetujem ti, da na internetu pobrskaš za kakšno sliko, ki prikazuje zobovje pri morskih prašičkih, in primerjaš,ali imata tvoji živalci približno tako. V knjižnici lahko poiščeš kakšno knjigo, ki govori o skrbi za morske prašičke. Če te res zelo skrbi, pa se odpravi k veterinarju (enkrat boš tako in tako morala k veterinarju in je bolje, če ga morska prašička spoznata takrat, ko nista nič bolna, in ju bo le pregledal in malo pobožal), ki bo preveril, kako je z zobki, in najverjetneje pregnal tvoj strah ter ti povedal, na kaj bodi pozorna, da boš takrat, ko bo to res potrebno, prepoznala znake nepravilnega zobovja ter druge bolezenske znake pri tvojih živalcah.  


  
Živijo!
Doma imam malega angleškega hrta, ime ji je Viki. Rada bi jo naučila nekaj trikov, vendar  sploh ne posluša! Kaj naj naredim? Še nekaj. Imam kanarčka po imenu Rio. Ima dolge krempeljce, ali jih lahko postrižemo doma ali mora k veterinarju?
Hvala!
Eva, 10 let 

hrt

Pri učenju trikov mora obstajati prej že vsaj osnovna poslušnost ter primerna povezanost psa in lastnika, ki želi učiti trikce. Prav tako se moraš najprej ti naučiti, kako učiti. Zato bo najbolje, da se skupaj s psičko vpišeta v tečaj trikcev (danes lahko najdeš že veliko zabavnih tečajev, le malo moraš pobrskati po spletu); če vama dela težave že najbolj osnovna poslušnost, pa prej obiščita tečaj poslušnosti, da se med vama zgradi občutek zaupanja in da ti ne bo treba na tečaju trikcev namesto učenja česa zabavnega psa eno uro prepričevati, naj se najprej usede. Pri kanarčkih, ki imajo tako drobceno in krhko telesce, je striženje krempeljcev, če so res predolgi, najbolje prepustiti strokovnim rokam veterinarja. Že napačen prijem, kaj šele velikanske klešče bi na drobnem ptičjem telesu lahko povzročile poškodbe. 


  
Pozdravljen, Dr.Vetko!
Ste zelo super! Imam pa par vprašanj. Doma imam  psa. Kaj narediti, če ga piči insekt v tačko? 
Ali lahko psi jedo čokolado in sadje? Upam, da mi odgovoriš! Hvala že za vnaprej!
Ljubiteljica živali, 14 let

pes

Ob piku najrazličnejših insektov, pa naj bo v tačko ali kam drugam, običajno pride do otekanja prizadetega mesta, bolečine in rdečine, zaradi česar se kuža liže na mestu pika (kar lahko še bolj razdraži že vneto mesto). Če je kuža preobčutljiv za pik, lahko pride tudi do otekanja večjega dela telesa, včasih tudi do težav z dihanjem, vendar je to sorazmerno redko. V teh primerih je seveda nujna takojšnja pomoč veterinarja. Če gre le za lokalno oteklino, bo pomagalo, da mesto razkužiš, odstraniš morebitno želo, položiš na mesto hladen obkladek ter morda še naneseš kremo, ki pomaga pri pikih insektov – ali prav za to namenjeno kremo ali pa samo gel iz aloe vere. Če oteklina in bolečina v dnevu ali par dneh ne izgineta ter še posebno če je mesto pika zelo toplo in občutljivo, je treba poiskati pomoč veterinarja. 
Psi čokolade absolutno NE SMEJO jesti. Čokolada namreč vsebuje snov, ki je za pse strupena. Kupiš lahko »pasjo« čokolado, ki te snovi nima, če si močno želiš kužku ponuditi prav čokolado. Sadja pa tudi ne sme kar vsega po vrsti. Denimo avokada, grozdja (tudi rozin!) in sadja, ki močno napenja, kužki ne smejo jesti, z drugim sadjem pa količinsko tudi ne gre pretiravati. Običajno imajo kar radi košček jabolka, banane, jagodičevje … Bolj gre za to, da se kuža na sadje navadi že kot mladiček; potem bo tudi kasneje v užitkom pohrustal košček sadja ali korenja kot poslastico (kar je tudi mnogo bolj zdravo kot kakšen piškot ali sladkarija!).

  

Dragi dr. Vetko!
Imam dve vprašanji zate: 1. Ali mačke ponoči vidijo? in 2. Zakaj se mačka, ko vidi svoj plen, ne odziva na klic lastnika, tudi če plen ni na površju (travi, njivi ...)? 
Hvala že vnaprej.
Lučka, 12 let

vetko

Lučka, mačke ponoči ne le vidijo, temveč zelo dobro vidijo. Pravzaprav mnogo bolje, kot vidimo ljudje. Mačke so prave kraljice noči, tema jih prav nič ne ovira na njihovih nočnih plenilskih pohodih. Njihove oči so prav nenavadno sestavljene, tako da se svetloba (kolikor malo je je ponoči), ki pride v oči, odbije od posebne strukture v očeh in tako dvakrat pade na mrežnico, ki je tudi izredno občutljiva za svetlobo, manj pa za barve. Zato je mačji nočni vid izjemen; po učinkovitosti bi ga lahko primerjali s posebnimi kamerami, s katerimi si ponoči pomagamo ljudje. Glede neodzivnosti na poziv ljubljenega lastnika, ko je v igri plen, pa je odgovor povsem preprost. Mačka je rojena za lov, zato se mu povsem preda. V svoji lovski vnemi pozabi prav vse okrog sebe in tudi tebe kar ignorira. Nikar ji ne zameri. Njen lovski nagon je del njenega značaja, ki jo dela igrivo in skrivnostno, zato jo imaš še toliko raje. 


  
Dragi dr. Vetko!
Imam psičko, ki je mešanka s kokeršpanjelom. To leto gremo v gore, z nami gre tudi psička. Kako naj se pripravimo, da ji ne bo česa primanjkovalo? Katere pripomočke za pse naj vzamemo seboj? Vprašala bi še, kako jo naj odvadim izsiljevanja pri mizi? Upam, da ne vržeš mojega pisma v koš.
Lep pozdrav

vetko

Super se mi zdi, da bo šla tvoja psička z vami na dopust. Toliko ljudi si dela sive lase ob misli na to, kje med dopustom pustiti kužka, nekateri pa enostavno rečejo, da je kuža član družine in tudi on potrebuje oddih. In prav je tako! Pravzaprav je potovati in dopustovati s psom bolj preprosto, kot si mislimo. Največkrat smo lastniki tisti, ki pretiravamo in hočemo s seboj vzeti preveč stvari. Seveda, potrebovala boš posodico za vodo in hrano, pa odejico, na kateri je vajena spati. Pa kakšno igračko, s katero se rada igra. Hrano, ki je je vajena. Komplet prve pomoči boste tako in tako imeli s seboj, prav pa je tudi, da se vnaprej pozanimaš, kateri veterinar je najbližji kraju, kjer se boste potepali, in si tudi shraniš njegovo telefonsko številko. Poskrbi, da bo psička razglistena in zaščitena pred bolhami in klopi, preden se odpravite na pot, ter da so urejena cepljenja proti steklini in kužnim boleznim. 
V gorah bo sicer hladneje kot v nižinah, pa vendar moraš poskrbeti, da se tvoja psička ne pregreje – torej da ne hodite po najhujšem soncu, da ji ne mečete žogice in ne dela še dodatnih kilometrov, da ima vedno dovolj sveže vode ter da se okopa v kakšnem jezercu ali potoku, če je le priložnost, saj ji bo mokri mnogo manj vroče. Previdnost ne bo odveč, da ne bo kakšne poškodbe, prevelike utrujenosti, izvinov ali podobnega. Želim ti veliko veselja na dopustovanju s tvojo psičko. 


 
Dr. Vetko
Doma imam psičko Pik pasme bernski planšar. Stara je 9 let in pol. Zanima me, kako dolgo bo še živela, kako se naj ukvarjam z njo, kako dolgo se naj ukvarjam z njo in kaj naj je.
I love dog, 11 let

Tvoja psička je res že seniorka. Ni zelooo stara, je pa v poznih zrelih letih. Tako veliki kužki bolj izjemoma dosežejo res visoko starost, ni pa nemogoče, če jim zdravje služi. Pravzaprav se lahko povsem normalno in kot doslej ukvarjaš z njo, le poslušati jo moraš, kaj zmore in česa ne. Ko boš videla, da je bolj počasna, da se ne zapodi več tako veselo za žogico, da se večkrat uleže ali da pošepa in ji je vroče, ji pusti, da se malo spočije. Verjetno že tako in tako sama več počiva in več spi, kot je včasih. Prav je, da večkrat obiščeta veterinarja, saj se v teh letih hitro pojavijo kakšne težave in bolezni, ki jih je treba takoj začeti zdraviti. Veterinar naj pogleda v njeno ustno votlino, preveri sklepe in poskrbi, da nima bolečin. Prav tako naj preveri vid in sluh. Če slabo vidi ali je napol gluha, je prav, da prilagodiš svoje vedenje do nje. Če slabo vidi, pomisli na to, da se lahko kam zaleti ali pade. Če slabo sliši, se z njo bolj kot z glasom »pogovarjaj« z rokami. Prav neverjetno je, kako se psi naučijo govorice rok! Prav bi bilo, da nekoliko prilagodiš tudi prehrano. Primernejša je lažja hrana, od briketov pa tisti za starejše pse in taki, ki so blagodejni za sklepe. Kako dolgo bo živela, ti sicer ne morem povedati, naj pa ti zaupam, da je moja psička velike pasme dočakala 16 let. Srčno upam, da tudi tvojo ljubico čaka še nekaj srečnih pasjih let.

 

Zdravo, dr. Vetko!
Za začetek bi te pohvalila, ker tako dobro svetuješ bralcem revije Moj planet. Tudi sama želim postati veterinarka. No, doma imamo veliko živali. Imamo sedem psov in tri muce in seveda ne smem pozabiti zajčka Lovra. Ker je s kužki veliko dela, mama hoče, da jih damo pet stran. Jaz sem zelo žalostna. Ampak mama se je že odločila. Mi lahko svetuješ, kam bi lahko dala oglas za kužke, da bi našli najbolj primerne lastnike.
Lana, 11

Draga deklica, srce se mi para, ko berem tvoje pisemce, obenem pa sem zelo zelo jezna. Pa ne nate, ki nisi nič kriva. Na odrasle v vaši hiši, ki mislijo, da so psički, ta živa bitja, stvari, ki jih, ko zanje nimamo časa ali jih je nenadoma preveč, enostavno oddamo in se jih znebimo. Veš, pri živih bitjih to ni tako in odgovorni lastniki tega nikdar ne bi naredili. Izjema so razmere, ki ne dovoljujejo več, da imamo kužka, denimo, da težko zbolimo ali kaj podobnega. Kužki te imajo radi in bodo trpeli, ker bodo morali stran. Navezani so tudi drug na drugega in če se bodo ločili, bodo prav tako nesrečni. Srčno upam, da tvoja mamica ni mislila resno, saj to niso hlače, ki jih prerasteš in daš drugemu. Morda moraš bolj skrbeti zanje, morda moraš pokazati, da si zelo odgovorna skrbnica, pa bodo vendarle ostali s teboj? Če nikakor ne bo šlo, upam, da kužki dobijo ljubeč nov dom, ki si ga zaslužijo. Povprašaj prijatelje, sosede, znance, če si želijo zvestih pasjih prijateljev.


 
Doktor Vetko!
Doma imam zajčico, psička, ki ne spi v hiši, ter skobčevko. Vprašanje se navezuje na papagaja. Ko smo ga kupili, se je vsega navadil. Usedel se je na omaro ter frčal po sobi. Sedaj je le še v kletki in čivka cel dan. Zakaj? Vesela bom tvojega odgovora.
Ema, 12 let

vetko

Ema, če se je vedenje tvoje ptice naenkrat spremenilo, je morda kaj narobe z njo. Morda se je česa zelo prestrašila? Ali pa je bolna. Svetujem ti, da jo pregleda veterinar ter jo zdravi, če ima kakšno bolezen. Pogleda naj tudi, ali je njena prehrana ustrezna, če so krila cela in nepoškodovana, če so krempeljci ustrezno kratki in tako naprej …  

 

Imamo levjegrivega kunca, starega cca 2 meseca. Uhlji so se mu že dvignili, zdaj pa se mu je eno uho spet spustilo. Drugo ima še vedno v zraku. Hči mi je priznala, da ga je božala in potisnila ušesa dol. Bojim se, da ga ni kaj poškodovala. Ali je to možno?
Suzana P., 32

Mislim, da ni mogla biti tako groba, da bi kunca poškodovala. Sicer bi ga bolelo in bi to opazili, ker denimo ne bi jedel, bi se izogibal dotikom ali kaj podobnega. Verjetno ste poskusili uheljček premakniti sem in tja, pa je šlo? Če vas vendarle skrbi, se oglasite pri veterinarju, da ga pogleda. Sicer pa je prav možno, da je kunček pač tak, z enim uhljem gor in drugim bolj dol, morda zato, ker se je nekje med njegovimi predniki znašel kakšen kunec s spuščenimi ušeski ali pa ker so mišice tega ušeska pač nekoliko šibkejše. 

 

Dragi dr. Vetko!!
Moja psička Kaja je mešanka s kokeršpanjelom. Mladičke je že imela in zdaj so ti odrasli.  1. Zakaj se je njen sin hotel pariti z njo, čeprav je sterilizirana?! 2. Zakaj se ne razume s svojo hčerko? To vprašanje mi ne gre v glavo. 3. Ko je bila moja psička še majhna, jo je odnesel tok reke. Na srečo smo jo rešili, ampak od takrat naprej ne plava, če ne doseže tal. Ker sem z njo zelo vztrajna, se je v 2 dneh naučila plavati v zelo globoki vodi! Kako je to mogoče? Oprosti za dolgo sporočilo, naj ne pristane v smeteh!
Lep pozdrav
Mari, 10 let

Ja, pri kužkih je pač tako, da ko odrastejo, nekoliko pozabijo na svoje družinske vezi. Vedo, da spadajo skupaj, če še vedno živijo skupaj, sicer pa se včasih niti ne prepoznajo, če denimo bratci odraščajo pri različnih novih lastnikih. Samček se skuša pariti s samičko, ki je za to godna, čeprav je to njegova mati ali sestra. Nagon je pač premočan. S svojo hčerko se verjetno »ne razume«, ker sta obe psički. Najverjetneje je nanjo ljubosumna, ker mladičko bolj razvajaš kot mamico. Strah pred vodo se je verjetno začel z neljubim dogodkom in potrebnega je nekaj časa in neskončno zaupanje vate, da ga bo presegla. Ne razumem prav dobro, ali je prej plavala v globoki vodi ali pa si bila sedaj tako vztrajna, da znova plava. Če velja zadnje, potem vse čestitke, ker si ji pomagala, da se je znebila strahu. Če se še vedno le spominjata lepih »plavalnih« časov, pa počasi in vztrajno navajaj psičko na vedno globljo vodo – seveda tam, kjer ni nevarnosti, da se ji ponovno kaj zgodi. Zelo zelo ti bo morala zaupati, da bo spet splavala, vendar je vse mogoče. 


 
Dragi dr. Vetko                             
Doma imamo zlato ribico, toda barva ji je zbledela.  Zdaj je čisto bela.  Kaj se dogaja z njo?                                  
LP Eva

vetko

Eva, ni tako nenavadno, da zlate ribice spremenijo barvo. Pri nekaterih je to običajen del odraščanja ali staranja. Lahko je odvisno tudi od vrste hrane, ki jo ribica dobiva. Če ji ne daješ posebne hrane z naravnimi barvili, ki skrbijo, da ohrani čim bolj zlato barvo, bo obledela. Tudi ribice, ki so bolj izpostavljene svetlobi, bolj posvetlijo kot tiste, ki so v temnejšem okolju. Morda ima tvoja ribica tako spremembo barve zapisano že v genskem zapisu. Prav mogoče pa je tudi, da je kakovost vode, v kateri živi, slaba. Prav bi bilo, da kupiš testne lističe, ki ti bodo povedali, kakšna je voda. Če je slaba, se posvetujte s strokovnjakom za akvaristiko, kako jo lahko izboljšate (samo menjava ne bo dovolj). Poskrbi, da je v akvariju kvaliteten filter, ter premisli, ali vodo dovolj pogosto menjaš. 
Prav mogoče pa je tudi, da je tako razbarvanje posledica bolezni. Posebej je to verjetno, če se je sprememba barve zgodila zelo nenadoma, ali pa ni enakomerna, temveč se pojavljajo le bele pike ali lise. Če sumiš, da gre za bolezen, se prav tako posvetujte s strokovnjakom za akvaristiko, kako najprimerneje zdraviti tvojo ribico. 

 

Hojlaaaaa !
Živim na podeželju, kjer imamo ovčke in še dosti drugih živali. Torej poleg 33 ovčk imamo še štiri border collije in enega avstralskega ovčarja ter dva konja. Moj kuža Lio, ki je star pet let, je postal v tem tednu zelo len in zelo se je zredil. Ne vemo, kaj bi to lahko bilo. Zelo smo zaskrbljeni zanj, saj ga imamo res zelo radi. To je naša manjša težavica. Torej vse naše ovce so v sorodu in tudi oven je v sorodu z njimi in nas je strah, da bi se paril s sorodnicami. Zaradi tega ga bomo prodali, razen če bi ti kaj svetovala. 
Lilika, 12 let

dr vetko

Vi pa imate zanimivo življenje, z vsemi temi krasnimi živalcami! Tvoj kuža, ki je zelo, zelo hitro postal len in debel, mora zelo, zelo hitro na pregled k veterinarju. Verjetno nisi opazila, da bi vsak dan pojedel neznanske količine hrane? Star pa tudi ni toliko, da bi njegovo zmanjšano aktivnost pripisali starosti. Zato pojdite nujno čim prej k veterinarju, saj tole kaže na kakšno težavo z žlezami z notranjim izločanjem ali na kako bolezen, če se je povečal le trebušček. Veterinar ga bo natančno pregledal in se pogovoril s tabo, kakšno pomoč potrebuje. Ne skrbi, gotovo se bo s pravim zdravljenjem spet vrnil na stara pota veselega in aktivnega kužka. 
Vaše ovčke pa tudi niso taka težava, kot je videti na prvi pogled. Če je oven v sorodu z ovcami, je seveda edino pravilno, da ga prodate v drug trop in kupite novega. Če pa ga imaš tako rada, da se od njega ne moreš ločiti, se še vedno lahko odločite za kastracijo, pa naj tudi ta oven ostane pri hiši. Bojim se, da druge rešitve ni, sicer boste imeli hitro težave zaradi parjenja v sorodstvu. 

 

Dragi dr. vetko! Imam eno vprašanje. Ali lahko psi jedo slane prigrizke (čips, smoki, krekerje) ali je to za njih nevarno? Prosim, odgovori mi.
Ljubiteljica živali, 12 let

dr vetko

Draga Ljubiteljica živali, na tem mestu jasno in glasno in nepreklicno izjavljam: DA, SLANI PRIGRIZKI NISO PRIMERNI ZA KUŽKE. Veš, mnogo preslani so, da bi jih naši štirinožci smeli uživati. Pa še veliko maščob vsebujejo in ogljikovih hidratov, kar vse obremenjuje prebavila in organizem psov. Saj jih tudi mi ne uživamo vsak dan, ampak le izjemoma in ob »posebnih« priložnostih, vsaj po priporočilih zdravnikov in prehranskih strokovnjakov bi morali tako ravnati. Za kužke so mnogo boljši prigrizek njim namenjeni priboljški, pa tudi čisto običajno sadje in zelenjava – si kdaj poskusila kužku dati surovo korenje ali košček jabolka? Veš, kako z užitkom hrustajo naravno in zdravo sladko korenje? Pa kako neprimerno bolj zdravo je od čipsa?

 

Naš hišni mini kunec je začel kihati in kašljati, zdi se mi, da zahrope vsakič, ko vdihne. Ali je lahko to nevarno? Se da pomagati tudi brez veterinarja?
Nina, 21

dr vetko

Nina, vsako kihanje in kašljanje, kaj šele hropenje, je pri kuncu znak težav in nikakor ni normalno. Lahko je celo zelo nevarno, če se take živalce ne zdravi, pa naj gre za pasterelozo, alergijo, astmo ali pljučnico. Dobro bi bilo, če bi napisala tudi, ali ima kunec izcedek iz nosnic ter kakšne barve je (včasih priteče le takrat, ko kiha ali zakašlja, ter ga tako hitro oblizne, da nam ga komaj uspe videti). 
Nujno se oglasita pri veterinarju, saj bo tvoj kunec potreboval veterinarsko oskrbo in zdravila. 

 

Pozdravljeni!
Imamo eno težavo. Doma imamo kokoši in petelina, ampak petelin se je razburil, ko je srečal sosedovega psa, in se zaletel vanj ter si zlomil kljun. Kljun je zlomljen nekje na polovici. Zanima me, ali se bo sam pozdravil ali ga je bolje zaklati ali počakati, da se zaceli. Prosim, svetujte!
Zvezda, 20

dr vetko

Tole pa je zanimiva zgodba. Ne vem, ali sem že kdaj slišala, da bi se petelin poškodoval ob zaganjanju  v nekoga drugega in da bi si zlomil kljun! Tule mislim, da kakšna amputacija kljuna ne pride v poštev. Svetovala bi ti, da ga opazuješ, ali ga tak kljunček kaj moti, ali lahko je in normalno diha. Če ga ne moti kaj dosti, ga kar pusti, da se zaraste po naravni poti. Če pa ga očitno boli, če kljunček krvavi ali če se je kaj vnelo, če ne je in ne pije ter ima težave pri dihanju, pa obiščita veterinarja. 

 

Dragi Dr. Vetko
Imamo psa, star je 10 let (70). Je vedno privezan, ko gremo na sprehod, vleče. Zraven težko diha. Zakaj?? Še eno vprašanje: Ko pridemo nazaj, se vedno uleže na travo in se noče premakniti. Tam, ko je privezan, ni trave. Zelo bom hvaležna za odgovor.
Katarina, 9 let

dr vetko

Tvoj kuža je res že v zavidljivih letih, vidim da si izračunala tudi njegovo starost v človeških letih. Na sprehodu verjetno vleče, ker ni naučen, kako se vljudno in učeno hodi ob lastniku – umirjeno, sproščeno in brez napenjanja povodca. Morala bi si vzeti čas in ga naučiti ali pa ga spomniti, kakšna je hoja ob nogi. Seveda ob vlečenju težko diha, saj si stiska dihalne poti in težko pride do zraka. Ko bo znal pravilno hoditi ob nogi, tudi sopel ne bo tako, razen če ga boš preveč priganjala (v teh letih pa ga res ne smeš!). Ko se vrnete domov, se uleže v travo in se ne premakne. Verjetno to pomeni, da je starejši kuža, ki se tudi hitro utrudi. Ko se vrne domov, si pač želi počitka, in ker mu je tudi vroče, se uleže na travo, kjer je hladneje kot na betonu ali asfaltu, da ne omenjamo, da je tudi bolj mehko in prijetno. S travo, ki je menda ni med sprehodom, to ni preveč povezano, bi pa bilo verjetno lepše, če bi med sprehodom lahko mirno vohljal po travi in delal vse, kar pač ima pasjega za početi. 

 

Dobila sem mucka, starega 7 tednov. Zanima me, kako kaj z oskrbo, in pa ne razume se z našo malo psičko... kaj storim? Pa joče se, ko nas ni... prosim, pomagaj!
Issi, 13

dr vetko
Res si dobila zelo mladega mucka. Običajno je, da ostanejo pri mamici do tretjega meseca starosti, saj se morajo mlade muce od mamice naučiti še veliko mačjih spretnosti. Zato boš morala sedaj toliko bolj popaziti nanj. Jesti mora veliko majhnih obrokov na dan in mora biti čim več v tvoji družbi, saj vidiš, da joka, ko je sam, ker se počuti osamljenega in nebogljenega. S psičko se bosta že spoprijateljila, le čas bo potreben. Ga pa nikar ne puščaj nenadzorovano samega s psičko; vedno bodi prisotna in tudi psički pokaži, kaj ni sprejemljivo vedenje – da recimo ni prav, da renči na mucka, ali da laja nanj itd. 
Vztrajno pa počasi, pa bo zraslo veliko prijateljstvo, boš videla. 

 

Dragi dr. Vetko!
Zanima me,  zakaj nekatere mačke, ko se jih dotakneš za rep, začnejo praskati?
Nika, 9 let

slika

Nika, kako bi se ti počutila, če bi te kdo vlekel za lase? Verjetno bi počela še kaj drugega, kot le praskala! Mačk se ne vleče za rep, lahko pa jo seveda pogladiš, ko jo božaš. Takega nežnega dotika ti gotovo ne bo zamerila, razen če jo rep boli – če je rep poškodovan, muco seveda boli in je njen odgovor na tvoje dotike tudi praskanje. V tem primeru bo treba k veterinarju, da jo pregleda.


  
Dragi doktor Vetko!
Doma imam črnega  pudlja. Ime mu je Zak! Vsako noč se mu nekaj pretaka po želodcu! Sicer se prehranjuje samo z briketi (no, tudi kakšen košček polike). Prav tako mislim, da ima vnetje ušesa. Videla sem, da ima neko rjavo maslo v ušesu.  Kaj se dogaja z njim?! Lepo prosim, svetujte.
Una loves her dog, 10 let

slika

Hja, s prebavili je že tako, da čisto v miru in tišini ne delajo. Pri prebavljanju se premikajo, po njih se pretakata vsebina in plini in vse to pač povzroča tudi nastanek glasnejših in manj glasnih zvokov, velikokrat pa tudi »dišečih« plinov. Če bi lahko uho bolj približala svojemu trebuhu, bi lahko slišala, da tudi tvoje črevesje ni povsem tiho. Prav gotovo si že slišala, kako želodček pošteno zakruli, če pozabiš jesti za dlje časa. Očitno ima tvoj kuža kar burno prebavo. Morda bi veljalo razmisliti o zamenjavi hrane, mogoče bi psičku ponudila kvalitetnejše brikete, na primer hrana, ki jo imajo na prodaj nekateri veterinarji, vsebuje tudi različna zelišča in druge sestavine, ki pomirjujoče in blagodejno delujejo na prebavila. Če ima kuža tudi vetrove in drisko, ti še posebej priporočam, da se pogovoriš z veterinarjem o primerni hrani za tvojega kužka, morebitnem odpravljanju zajedavcev ter pregledu, ki bo razkril, ali je vzrok glasne prebave kakšna težava v prebavilih. Ker te skrbi ušesno maslo (ki je sicer povsem normalno, a v veliki količini moteče ali celo posledica vnetja ušes, sploh če zaudarja), ti še posebej priporočam, da obiščeta veterinarja, ki bo pregledal in očistil oziroma zdravil ušeska ter ti svetoval glede prehrane za tvojega kužka. 


  
Živijo!
Doma imava s sestro dva morska prašička. Sta bele barve in imata rdeče oči. Edina razlika med njima je ta, da ima eden črna ušesa in tačke, drugi pa kožnata ušesa in tačke. Ta s kožnatimi ušesi ima na ušesku majhno črno pikico, ta s črnimi pa na tački kožnato pikico. Pred kratkim sem izsledila, da so albini zelo podobni našima prašičkoma, a ni bilo nobene slike in nisem mogla ugotoviti, če je kateri od njiju albin. Bi lahko, prosim, povedala?
Se zahvaljujem za odgovor.
Kate Roses, 13 let

slika

Albini so živalce, ki zaradi genske napake v telesu nimajo barvila. Navadno so tudi gluhi in/ali slepi. Povsem prava albina tvoja ljubljenčka gotovo nista, saj nekaj kože in dlake vendarle je obarvane. Če bi bila gluha in slepa, pa bi verjetno tudi že opazila. Danes je pri vseh teh različnih pasmah možno prav vse – bele živalce, rdeče oči in še kaj bolj posebnega, pa je to le pasemska posebnost, ki so jo selekcionirali ljudje, ne pa tudi albinizem. 


  
Pozdravljen, doktor Vetko! Imam eno vprašanje glede našega mucka, ki je star sedem let. Včeraj je kar naenkrat pričel bruhati in zavračati hrano. Potem smo opazili, da se mu iz gobčka vleče slina, in tako je zdaj že dva dni. Iz gobčka moli tudi jezik. Kaj mu je? Prosim, odgovori, ker nas vse zelo skrbi!
Lara, 13

Draga deklica, vedno mi je zelo hudo za vaše živalce, ki so tako zelo očitno bolne, pa jih le opazujete in božate, namesto da bi jih takoj odpeljali k veterinarju. Kot smo bolni mi in obiščemo zdravnika, tako moramo in smo kot lastniki živali tudi po zakonu dožni zdravstveno oskrbo zagotoviti tudi svojim živalim, ki so od nas popolnoma odvisne. Bruhanje, neješčnost, slinjenje, potrtost, skrivanje, zaspanost …  so znaki, da je z muckom nekaj zelo narobe. Bodisi je pojedel kakšen strup bodisi je bolan. Takega mucka je nujno čim prej peljati k veterinarju, ki mu edini lahko pomaga. Tudi živali boli, jim je slabo in mi jim moramo pomagati. Čim prej obiščita veterinarja, da bo tvoj muc lahko dobil pomoč in te še mnogo let razveseljeval. Verjamem, da te za mucka zelo skrbi; svojo skrb lahko v polnosti izrazimo tako, da svojo živalco takoj peljemo na pregled in v zdravstveno oskrbo k veterinarju.


   
Dragi dr. Vetko!
Pred nekaj meseci smo kupili psičko mešanko (mama je mešanka med terierjem, za očeta pa se ne ve, čeprav so rekli, da je labradorec). Zdaj je stara 7 mesecev. Ker nočemo imeti mladičkov, bi jo radi dali sterilizirati, vendar bi radi vedeli, kdaj je to najbolj primerno in vse stvari o tem. Prosim, odgovori mi! 
Nina, 12 let 

slika

Nina, razmišljaš zelo odgovorno, saj je prav, da psičke, za katere nočemo, da imajo mladičke, steriliziramo in tako poskrbimo, da ne dišijo samčkom ter da se po nesreči ne zgodi kdaj »pobeg« in neželena brejost. Sterilizacija je najbolj priporočljiva prav v starosti, v kateri je sedaj tvoja psička, torej še pred prvo gonitvijo. Prav bi bilo, da čim prej obiščeta veterinarja in se dogovorita za poseg, saj lahko pričakuješ gonitev že zelo kmalu, zelo, zelo verjetno pa pred prvim letom starosti. 
Poseg je rutinski in živali po njem zelo hitro okrevajo. Zjutraj jo boš peljala na kliniko in popoldne bo že šla domov. Proti bolečinam bo še nekaj dni dobivala tabletke, vendar običajno ni nobenih težav in so živali živahne in ješče že na dan posega. 

 

 

Dr. Vetko! Imam slabe odnose z vsemi psi, kaj naj naredim?
Lolititi, 10 let

Khm, ne vem sicer, na kaj misliš s »slabimi odnosi« … Ker pa mislim, da noben bralec Mojega planeta ne bi slabo ravnal z živalmi, bom odgovorila, kot jaz razumem to tvojo besedno zvezo – da se s psi ne moreš prav dobro povezati oziroma da te je psov strah in jih nimaš za najboljše prijatelje. Če se jih močno bojiš, ti bo zelo, zelo pomagal psiholog. Treba je ugotoviti, od kod izvira tvoj strah (morda se ti je v tvojem zgodnjem otroštvu zgodila kakšna slaba izkušnja  in se tega strahu ne moreš znebiti). Če pa je problem le v tem, da se s kužki ne moreš sprostiti in z njimi vzpostaviti pristnega ljubečega odnosa, pa bo pomagalo, da se z njimi čim več družiš ter da navežeš stik z nekom, ki se s psi odlično razume. Naj te nauči pasje govorice in ti pokaže, kako se h kužku pristopi, kaj imajo kužki radi in česa ne. Predvsem pa se moraš sprostiti in prepustiti; psi namreč odlično zaznavajo naša čustva. 

 

Res me zanima, zakaj je naš pes (švicarski ovčar) tako rad notri, saj zapiramo vrata, a uide notri.
Radi ga imamo, a mamica ne mara toliko dlak, očija pa skrbi, da se bo prehladil. Res ne vem, zakaj mu odpadajo dlake … in zakaj bi se pes lahko prehladil notri? Vesela bom, če mi odgovoriš.
Mariša, 10 let in pol

slika

Draga deklica, imate zelo družabnega kužka (spada tudi med ovčarske pasme, ki so zelo rade skupaj z družino in nanjo tudi pazijo), zato ni prav nič nenavadno, da se vedno znova izmuzne k vam. Pozimi pa mu tudi bolj ustreza, da je na toplem, saj njegova dlaka ni med najdaljšimi. Verjamem, da ima mamica precej dodatnega dela, če je kuža v stanovanju; prav vsi kužki namreč puščajo nekaj dlake (razen redkih izjem, katerih pasemska posebnost je, da dlak ne puščajo oziroma so goli). Očka pa verjetno skrbi, da se ne bi prehladil zunaj ali ko bi hodil venomer s toplega na mrzlo. Če si zelo želiš, da je kuža v hiši (zunaj pa je lahko le, če ima toplo bivališče – pozimi potrebuje izolirano hišico), predlagaj, da bi bil v garaži ali na hodniku. Lahko pa predlagaš tudi, da boš čistila za kužkom. Tako mamica ne bo imela dodatnega dela in bo gotovo raje sprejela kužka v hišo, na toplo. 

 

Dragi Vetko!
Moja psička Pika je stara 8 let in pred nekaj dnevi se je poškodovala. Ko sva z mamico hoteli iti v šolo, sva jo videli, ko je imela sprednjo levo tačko poškodovano in jo držala v zraku. Ni mogla stopiti na tačko, zdelo se nam je, da jo je bolela šapa. Moji starši predvidevajo, da jo je brcnila naša krava. Seveda, ko sva jo z mamo videli, je bila »otečena«.  Zanima me, kaj je bilo? Upam da mi boš odgovoril, že vnaprej hvala.
Urša, 10 let

slika

Urša, zelo težko bom ugotovila, kaj se ji je zgodilo. Morda jo je res brcnila krava, morda je od kod padla, morda jo je kdo zadel z avtom. Mnogo, mnogo bolj je pomembno, da ji pomagate. Karkoli se je že zgodilo, psičko gotovo zelo boli! Nujno mora na pregled k veterinarju, ki bo tačko slikal z rentgenom. Morda je zlomljena. Tudi ti bi šla k zdravniku, če bi si zlomila nogo, kajne? Lahko gre za poškodbo, lahko za kakšno drugo bolezen. Vsekakor jo mora močno boleti, če na nogo niti stopiti ne more in če je tako močno otečena.  Uboga živalca mora čim prej k veterinarju, sicer se ji stanje lahko močno poslabša.

 

Dragi dr. Vetko!
Doma imam papigo. Sedaj novembra bo stara eno leto. Imam par vprašanj. Ima že zelo oster kljun, a si ga noče brusiti s sipino kostjo. Kaj naj ji damo, da si bo obrusila kljunček? In še: ali je za striženje nohtov bolje iti k veterinarju ali jo lahko tudi doma? Ali potrebuješ za to posebne škarje?
Upam, da mi odgovoriš. Zahvaljujem se ti že  vnaprej.
Tita, 10 let

slika
Tita, zdi se mi, da je najbolje, da se s svojo ljubljenko odpravita k veterinarju, ki se spozna na ptice. Veterinar bo tudi ocenil, ali je kljunček res predolg. Striženje krempeljcev je tudi precej delikatno opravilo, saj je ptica zelo majhna in nežna, ko jo primeš v roke in se ji približaš s precej velikimi kleščami. Treba se je tudi naučiti pravilnega ravnanja s papigo, kar ti bo najbolje pokazal veterinar, specialist za ptice. 

 

Dragi dr. Vetko!
Naša muca je stara 1 leto in nekaj mesecev.
1. Naši muci smrdi iz ust in smo jo že peljali k veterinarju in je rekel, da ima vnete dlesni. Na zobeh pa ima  nekaj rjavkastega, pa ne vemo, kaj ji je. Njena babica (stara 8 let) pa je imela tudi nekaj večjega rjavkastega in ni mogla jesti, tako da je pred 1 mesecem preminula. 
2. Večino časa ima jezik ven iz ust (veterinar je  rekel, da poleti diha tako kot psi). 
3. Ko pije mleko, vse škropi ven iz posodice. Ampak se pa zelo rada čisti.  Že vnaprej hvala ...        
Anna, 11 let

slika

Anna, vnetje dlesni je pri mucah zelo pogosto posledica virusne bolezni, ki se jo da preprečiti s cepljenjem. Verjetno ti je tudi že veterinar predlagal cepljenje proti nalezljivim boleznim. Res toplo priporočam cepljenje, saj boš ne le rešila težave s ponavljajočimi se vnetji v ustni votlini, temveč tudi preprečila, da bi muca zbolela za kakšno od zelo nevarnih, včasih celo smrtnih bolezni! Najprej bo veterinar pozdravil vnetje, ki je trenutno v ustih, pregledal rjave obloge, ki so na zobeh, in jih po potrebi odstranil oziroma ugotovil, kaj je vzrok za tako obarvanje. Ko bo muca zdrava, pa je čas za cepljenje. Škoda, ker tudi pri starejši muci nisi takoj poiskala pomoči pri veterinarju; če živalca preneha jesti, je to znak, da je z njo nekaj narobe, in verjetno bi veterinar lahko pomagal. Vsakokrat, ko opaziš, da tvoja muca ni taka kot običajno, čim prej poišči pomoč pri veterinarju. Jeziček, ki moli iz ust, ni pri mucah nič nenavadnega. Običajno imajo muce, ko so zelo sproščene, jeziček zunaj, pogosto pa tudi zato, ker se ravno negujejo. Če ima muca ob tem težave z dihanjem, pa je to razlog za obisk veterinarja. Pri mleku in škropljenju pa ne morem veliko pomagati; muce niso najbolj redoljubne jedke. Boš morala kar pridno pospravljati za njo. Ti pa svetujem, da muci ne daješ mleka, saj ga večina mačk ne prenaša dobro in bo imela po njem prebavne težave. Če že, kupi mleko, ki je namenjeno mačkam, ali pa z vodo razredči malo sladke smetane (brez dodanega sladkorja!).

 

Obožujem vašo rubriko, saj sem tudi sama ljubiteljica živali. Z družino smo se odločili, da bomo kupili kar 4 pse (za vsakega otroka v naši družini 1, saj smo štirje). Želimo kupiti tibetanskega španjela 2-krat in border collija 2-krat. Želimo, da imata border collija in tibetanska španjela mladičke, ampak strah nas je, da bi se parila tibetanski španjel in border collie, zato te sprašujem, ali je to mogoče in kako to lahko preprečim.
Prosimmm, lepo prosim, da objaviš moje pismo v reviji čim prej, saj je NUJNO.
Hvala!
Animal lover315, 10 let

slika

Draga deklica, tole pa je ambiciozen načrt! Veš, imeti psa je ogromna odgovornost. Ne le, da je treba zanj skrbeti, ga voditi na sprehod, mu omogočiti veliko gibanja in vse drugo, povezano je predvsem s časom, stroški in obveznostjo. Si predstavljaš, koliko briketov pojedo 4 psi? Koliko stane cepljenje za 4 pse? Ali bog ne daj, če zbolijo? In kam z njimi, ko boste odšli na dopust? Kdo bo skrbel zanje, ko boste vi imeli kakšne druge obveznosti? Ne moreš jih kar pustiti doma … Zato mislim, da bi morali dobro, dobro razmisliti in začeti z enim kosmatincem ter kasneje, če bi čas in finance dopuščali, imeti še enega. Ker so vam všeč tudi tako aktivne pasme, bo res težko s kar štirimi. Če bi imeli pse in psice, pa je seveda tu še težava preprečevanja neželene brejosti. V času gonitve katere od psic bi bilo neizogibno pse fizično ločiti od nje in preprečiti stike v tistih najbolj težavnih dneh. Upam, da boš čim prej dobila kužka, in ti želim veliko veselja z njim.

 

Dragi dr. Vetko!!! 
Katere hrane psi ne smejo jesti?
Ažbe, 9 let

slika

Ažbe, kužki so res nekoliko drugačni od nas. Predvsem so malo bolj mesojedi, njihova prehrana temelji na beljakovinah. V grobem bi lahko rekli, da bi se morali izogibati dajanju naše, človeške hrane. Posamezna hrana pa je za pse lahko prav strupena, ne le nepriporočljiva. Psi denimo ne smejo jesti čokolade (kakav vsebuje snov, ki je zanje strupena), prav tako ne avokada, čebule, grozdja, plesnivih sirov, nekaterih oreškov in še bi lahko naštevali. Najbolje je, da se strogo držiš načela, da je najboljša hrana za pse tista, ki je namenjena prav njim. Torej kvalitetni briketi in pločevinke ali doma kuhana hrana po navodilu veterinarja.

 

Pozdravljeni!
Doma imamo dve levjegrivi zajčici. Večja zajčica se je skotila 18. 8. 2015, manjša pa 26. 8. 2015. Manjša zajčica vedno, ko jo hočem pobožati, začne spuščati čudne cvileče zvoke. Ko pa večja zajčica pride k manjši, jo večja začne ovohavati in gristi okoli spolnega organa. Zakaj to počneta? Prosim, odpiši mi!
Lana Seljak, 10 let

slika

Tvoji kunčici sta teritorialni živali. Sedaj ko imata mladiče, pa sta še bolj zaščitniški. Zato se ovohavata in grizeta (včasih se znajo prav krepko spopasti), pulita dlako in si sploh nagajata ter lulata tudi tam, kjer sicer ne bi. Morda bi bilo bolje, če bi ju ločila vsako v svoj domek. Saj se lahko gledata iz ene kletke v drugo in skupaj tudi tekata po stanovanju, na majhnem prostoru pa bolje, da nista skupaj.

 

Draga Maja!!!
Si moja najljubša veterinarka in vedno boš. Doma imam 6 ježkov in 12 mucic (trije odrasli, ostale so mladički). Ena izmed ježkov (Emily) je breja in ne vem, kako naj poskrbim za njo. Ne vem tudi, kakšno hrano naj imajo ježki.
Sara, 13 let

Sicer ne vem, kako veš, da je ježevka breja (bravo, čestitam, če si tako pozorna in si to opazila!), kajti december ni običajen čas za reprodukcijo pri ježkih. Morda jih gojiš sama in tudi sama pariš? Vem pa, da ji, če je res breja ali če že ima mladičke, ne bo lahko, če živi zunaj. Morda bi razmislila in ji pripravila zatočišče denimo v kleti? Zunaj bo zimo z mladički zelo težko preživela … 
Ker pa si velika poznavalka ježev, saj jih imaš kar 6, sem prepričana, da veš vse o tem, kako jim tudi zunaj pripraviti zimsko bivališče, da se vanj zarinejo in na toplem preživijo zimo. Ježki imajo zelo radi meso, ponudi jim na primer sveže mleto meso, prav tako pa radi jedo pasjo in mačjo hrano (le ribje različice jim ne ponujaj) ter kuhana jajčka. Nikar pa ježkom ne dajaj mleka, saj hitro dobijo drisko in poginejo. Na voljo morajo imeti vedno tudi vodo. 

 

Dragi dr. Vetko!

Enkrat sem ti že pisala in upam, da mi boš zdaj odgovoril. Moj bratec Matic (star je 7 let) ima mucko Sajo (črne barve). Rada se igra, vendar na nedeljsko jutro nas je začela gristi in praskati. Kaj ji je? PROSIM, ODGOVORI MI!
Mačka,  10 let

slika

Draga deklica, nisi mi napisala, koliko je stara mucka. Verjetno je mlada in zelo razigrana, kajne. Muce so zelo samosvoje in tudi tako prijetnega opravila, kot je crkljanje, ne prenašajo več kot toliko; le toliko, kolikor ustreza njim. Lahko da je le pokazala, da ima dovolj. Lahko pa se je iz tistega zaspanega, crkljivega razpoloženja preprosto razigrala v malo krempljasto bitje in se začela z vami igrati. Veš, muce (pa tudi druge živali) imajo prav tako kot ljudje različna razpoloženja in ugajajo jim različne stvari ob različnem času. Če so psi pripravljeni tudi kaj »potrpeti«, pa mačke brezkompromisno »povedo«, kaj jim ni všeč. In to moraš spoštovati. Ko bo spet potrebovala nežnost, bo že sama prišla k tebi. Zakaj se je prav v nedeljo zjutraj prvič odločila, da ima dovolj božanja in da bi se raje igrala, ali da vam pokaže, kaj si res misli, pa res ne vem. 

 

Dragi dr. Vetko!
Zanima  me,  ali  se  papige  lahko  same  naučijo  govoriti.
Lučka, 7 let

slika
Ja, nekatere vrste papig so rojeni govorci, no, pravzaprav posnemovalci. Posnemajo številne zvoke, od škripanja vrat do zvonjenja telefona ali našega smeha in besed. Seveda, če se s tako papigo ukvarjaš, bo še veliko bolj in hitreje povzemala zvoke iz okolice, kot če bi jo prepustil sami sebi. Nekatere papige pa se nikoli ne naučijo govoriti, če se še tako trudiš z njimi. 

 

Dragi  dr.  Vetko!
Imam vprašanje zate. Zakaj moramo konju menjati podkve?
Cvetka, 9 let

slika

Konji imajo roževinasta kopita, ki se obrabljajo in vedno znova rastejo. Preden so ljudje začeli uporabljati konje za delo, vojskovanje in šport, so naravna, nepodkovana kopita zadostovala. Z intenzivno uporabo konj pa se je kopito obrabljalo hitreje, kot je lahko zraslo. Zato so konje začeli podkovati že nekaj 1000 let pred našim štetjem. Sicer res ne s podkvami, kot jih poznamo danes, a vendarle so nekako »podaljšali rok trajanja« kopit. Podkovanje se je ohranilo do danes in seveda tudi precej napredovalo. Podkve menjavamo, ker se, tako kot kopita, tudi te obrabijo, prav tako pa je treba kopita redno čistiti in pregledovati, da ne pride do kakšne bolezni. 

 

Dragi  dr. Vetko!!!  
Spet ti pišem in imam dve vprašanji. Prvo: ali zlata ribica je še kaj več ali samo kosmiče?
Drugo: ali je prav, da samo eno in isto hrano dajem zlati ribici? Vesela bom, če mi boš odgovoril.
Kaja, 11 let

slika

Kaja, res močno upam, da s kosmiči ne misliš kakšnih koruznih kosmičev. Šalo na stran, ja, res je, zlate ribice jedo prav zanje pripravljeno hrano, ki je v obliki nekakšnih kosmičev. Poleg kosmičev je na voljo tudi hrana v obliki kroglic. Pravzaprav ni razloga, da bi ribice dobivale še kakšno drugo hrano. Kosmiči so pripravljeni tako, da ribice dobijo vse hranilne snovi, prav tako pa tudi pomagajo ohranjati njihovo sijočo zlato barvo. Nasprotno, če bi jih začela hraniti s čim drugim, bi jim lahko celo škodovala. In prav nič ni hudega, če vedno jedo isto vrsto hrane. Imajo jo rade (stavim, da navdušeno priplavajo k tebi, ko se približaš s hrano.) in nanjo so navajene, tako da ni težav, ki bi sicer nastale ob spremembi obroka. Pravzaprav moraš bolj paziti na količino hrane; pravilo je, da je manj več. Torej jih raje hrani malo bolj varčno kot preveč; nagradile te bodo z zdravjem in dolgim življenjem. 

 

Dragi dr.  Vetko !!!
Želim si imeti konja, pa mi mami in ati ne dovolita imeti, ker nimam dovolj hrane za njega in ker nimamo prostora. Želim si ga že 9 let. Kako naj  ju prepričam, da bi ga imela? Prosim, odgovori mi. Hvala že vnaprej.
Kaja,  11 let

Kaja, zelo mi je žal, da ne moreš imeti tako želenega konja. Vem, da je želja močna, a včasih pač ne gre … Veš, konj potrebuje primeren prostor za bivanje, izpust in pašnik ter ogrooomno zalogo sena za zimo. Če hrane ni dovolj, moraš seno kupovati, kar pa je potem zelo drago. Edina možnost je verjetno nastanitev konja v katerem od centrov, ki sprejema lastniške konje v oskrbo. Tja bi potem vsak dan hodila oskrbovat svojega konja in jahat, živel pa bi stran od doma. Prav tako je tudi to zelo draga možnost. Če pri vas doma res ni nobene možnosti zaradi pomanjkanja prostora, potem res ne morem pomagati. Če pa je glavna težava seno, pa ju poskusi prepričati, da bi ti sama hodila pomagat bližnjemu kmetu in bi tako »zaslužila« seno za svojega konjiča. Vedeti pa moraš, da potrebuješ še kup reči, če imaš konja. Predvsem pomisli, da ga je treba kdaj kam peljati (potrebuješ posebno prikolico in celo dovoljenje za vožnjo vozila s to prikolico), da kdaj zboli, da ga je treba cepiti itd. To pa so prav tako kar precejšnji stroški. Še največ pa potrebuješ svojega časa, ker konj zahteva veliko dela in časa svojega lastnika. Odkrit pogovor s starši je na mestu, da boste ugotovili,  kaj je možno in kaj ne. 

 

Dobila sem novo psičko in opazila, da so ji začeli rasti seski. Glede na to, da je stara okoli 6 mesecev, me zanima, ali seski rastejo zaradi brejosti ali samo označujejo, da je psička in ne pes? Prosim, odgovori mi čim prej.
Alja, 12 let

Seske imajo psi in psičke, so pa pri psičkah precej bolj razviti. Glede na starost tvoje psičke bi rekla, da počasi spolno dozoreva in da se bo kmalu prvič gonila. Tudi med gonitvijo se seski spreminjajo, ne le med brejostjo. Po gonitvi se nekaj časa ne povrnejo v prejšnje »speče« stanje. Predvsem pa ne, če ima psica navidezno brejost, takrat imajo lahko seski tudi mleko, čeprav psica sploh ne bo imela mladičev. 


  
Dragi dr. Vetko,
Zate imam pomembno vprašanje glede moje psičke Neli, ki je pasme shih-tzu, zanima me, zakaj se tako rada potepa, čeprav ima pet mladičkov, stara je tri leta . Živim na deželi, zato ne vem, kaj naj storim, ne morem je pa ves dan imeti v hiši, kako naj ji povem, da naj ostane doma.  PROSIM, ODGOVORI MI !!!
Nika, 11 let

slika

Nika, seveda bo treba postaviti ograjo okrog vrta, če bo psička še naprej prosto tekala. Navadila se je, da si zabavo poišče drugje, saj se verjetno ne ukvarjate kar naprej le z njo. Ne vidim pa razloga, zakaj ne bi bila v hiši. Nič ji ne bo škodilo, če je v hiši na varnem, vsaj trikrat na dan pa bi jo peljala na sprehod, se z njo zunaj igrala, ali pa bi te pač spremljala ob tvojih opravilih okrog hiše. Glavno je, da mora biti ves čas pod tvojim nadzorom; kadar ni in ji je dolgčas, seveda uide in si poišče svojo zabavo. Psi, ki niso zaposleni, niso srečni. Ali pa si poiščejo svojo zabavo, ki pa nam, njihovim lastnikom ni nič povšeči – lahko kaj uničujejo, se potepajo ali kaj podobnega. Saj vendar imaš kužka zato, da se z njim ukvarjaš, da se igrata in da se imata fino, ali ne?

  

Moja psica Tiksi (pasme cavalir king charles spaniel) smrči.  To počne že dalj časa. Ne vem pa tudi, zakaj je gnoj, imam pa še eno vprašanje: zakaj se podi za mačkami, ali je to takšna pasma ali so jo že navadili, ko je bila mladiček (dobili smo jo pri dveh letih), in rada ima hrano. Pa še eno vprašanje: stara sem 11 let in rada bi imela ptička pasme kanarček, no, vprašati te želim, ali je ta ptič primeren zame (seveda mi bodo starši pomagali pri vzgoji), kaj je in na kakšno okolje se radi privadijo in ali ga imajo radi?
Oprosti zaradi dolgih vprašanj.
Gloria, 11 let

slika

Smrčanje je pri naših štirinožnih prijateljih kar pogosto. Pravzaprav vsak kuža, ki dovolj trdno zaspi, kdaj pa kdaj prežaga kakšno poleno. Je pa res, da so nekatere pasme boljši smrčači kot druge. Denimo tvoja psička že pripada taki pasmi, saj ima nekoliko »potlačen« gobček. Ni pa to prav nič hudega, le moteče je lahko, če vleče dreto kot kak stari stric in budi vso hišo. Glede mačk je spet od psa do psa različno. Nekaj je odvisno od tega, kako so ga navadili, nekaj od tega, kakšne pasemske zasnove je prinesel na svet. Tvoja psička je po vzreji naravnana bolj lovsko in prav gotovo ima gene, ki ji narekujejo bolj lovsko vedenje, kot ga bo kazal denimo prikupen »žepni« maltežan. Prav tako pa je verjetno nihče ni opozarjal, da se mačk ne preganja, in se je kar malo navadila, da je zabavno, če se kdaj pa kdaj kakšna prikaže in ji popestri dan. To vedenje je sicer mogoče odpraviti ali vsaj delno ublažiti, bo pa potrebno kar nekaj truda, če je že globoko zasidrano v njeno vedenje. Da je psička lepo ješča, pa sploh ni nič nenavadnega. Če se ne giba veliko, še zlasti pa, če je sterilizirana, boš morala kar malo popaziti, da se ne bo preveč zredila. Kanarčki pa so ljubke ptice, ki so čudovite za življenje v naših domovih, saj tako lepo pojejo… Seveda je to primerna ptica zate, pravzaprav za vsakega začetnika, saj ne potrebuje veliko vzgoje in časa. Žvrgoli pa zelo lepo. Ob nakupu natančno povprašaj rejca, kako je treba skrbeti za ptico (ali morda dve?), kakšno mešanico semen je, kakšno kletko priporoča in vse drugo.

 

Živijo, dr. Vetko!
Res me zanima, zakaj si moj muc, ko je ali pije, ovije rep okoli svojega telesa?
Hvala za odgovor že vnaprej!
Animal fan, 11 let

slika

Muce s svojim repom sporočajo veliko o svojem razpoloženju. Kadar je rep ovit ob telesu, muca pa zelo skrčena, je to navadno znak, da jo zebe. Kadar je sproščena, z repom ovitim okrog sebe, po navadi sporoča, da ji je prijetno in udobno in da je zadovoljna. In nekaj podobnega bi lahko rekli tudi za čas hranjenja ali pitja – verjetno ji je kar prijetno, ko ji ponudiš slastno kosilo, kajne?

 

Dobila sem novo psičko in opazila, da so ji začeli rasti seski. Glede na to, da je stara okoli 6 mesecev, me zanima, ali seski rastejo zaradi brejosti ali samo označujejo, da je psička in ne pes? Prosim, odgovori mi čim prej.

Alja, 12 let
Seske imajo psi in psičke, so pa pri psičkah precej bolj razviti. Glede na starost tvoje psičke bi rekla, da počasi spolno dozoreva in da se bo kmalu prvič gonila. Tudi med gonitvijo se seski spreminjajo, ne le med brejostjo. Po gonitvi se nekaj časa ne povrnejo v prejšnje »speče« stanje. Predvsem pa ne, če ima psica navidezno brejost, takrat imajo lahko seski tudi mleko, čeprav psica sploh ne bo imela mladičev.  

Imela sem neprijeten dogodek s psi. Kako naj se odvadim imeti strah pred psi.
Prosim, odgovori mi. Že vnaprej hvala za odgovor.
Urša, 9 let

Te popolnoma razumem. Ko se nam pripeti kaj neprijetnega, imamo lahko kasneje strah pred podobnim dogodkom. To je povsem naraven odziv, s katerim nas hočejo naši možgani zaščititi pred »nevarnostmi«. Vendar pa boš morala tule sama premagati ta prvinski del tvoje osebnosti, če se boš hotela znebiti strahu. Saj veš, kaj pravijo o strahu? Da je znotraj votel, okrog pa ga nič ni! Verjetno si že sama ugotovila, da se ne bojiš kar vseh psov, ampak da si vsakič, ko vidiš psa, predstavljaš, kaj se ti je zgodilo. Moraš biti močna in si ob srečanju s psom prigovarjati, da bo vse v redu, da je kuža prijazen itd. Gotovo poznaš v svoji okolici prijazne kužke, morda pse svojih svojcev, prijateljev? Čim več se druži z njimi in si dovoli občutiti prijetne občutke, ko boš kužke spet pobožala. Saj poznanim kužkom res lahko zaupaš, kajne? Spomni se prijetnih trenutkov, ki si jih z njimi že doživela, se z njimi igrala. Vsakič ko srečaš psa, si potem prikliči v spomin to sproščenost in občutke. Seveda ob srečanju s tujim psom vedno vprašaj lastnika, ali je kuža prijazen, ali se mu lahko približaš. Če se strahu ne moreš in ne moreš otresti, se lahko po pomoč obrneš k psihologu, ki ti bo gotovo zaupal številne uspešne tehnike za sproščanje in te naučil premagovati strahove. Veš, kaj pa še najbolj pomaga? Imej svojega kužka! Prav gotovo se bo ob prikupnosti malega kosmatinca, ki bo res tvoj in ki mu boš zato neskončno zaupala, ves tvoj strah kar stopil.

 

Dragi dr. Vetko!
Zanima me, zakaj moj pes spi pri meni in zakaj gre vedno, ko vstanem iz postelje, takoj v kot in tam je vedno do 16. ure, ko grem jaz na trening jahanja. Ko s psom jaham in me gleda, je pa vesel. Zanima me, zakaj gre vedno v kot in je žalosten. Je samec, star pa je 2 leti. Ime mu je Lovro. Upam da mi čim prej odgovoriš.
Metka-Marjetka, 8 let

Vidiš Metka-Marjetka, ti pa imaš pametnega kosmatinca. Ko s teboj spi, je sproščen in vesel, ko vstaneš, pa se skrije v kot, ker je žalosten, da bo sam. Prepričana sem, da je v soboto in nedeljo, ko si doma, popolnoma drugačen. Vidiš, tvoj kuža te ima neskončno rad in nič mu ni bolj v veselje, kot čas preživljati s teboj. Zato je zelo žalosten, ko vstaneš in ga »zapustiš«, ker imaš obveznosti. In ker je očitno bolj občutljive vrste, se kar skrije. Poskusi preživeti veliko časa z njim, ko se vrneš iz šole, spodbujaj ga, da se s teboj igra, da se ne drži v kotu, ko si doma, temveč da je ob tebi, vzemi ga s seboj, kamor ga le lahko. In skupaj uživajta tako, kot uživata, ko jahaš.   

 

Moj papagaj se je zaletel v okno, ko smo ga spustili, je vrste črnoglavi agapornis, ima nekakšno se zdi prasko oz. par prask na sredini kljuna. Kljun je še vedno rdeč, ne zdi se zlomljen, še vedno veselo je, hodi po palici in pleza s kljunom.  Skrbi me, če je možno, da bi utrpel notranje krvavitve ali pretres možganov. Nima nobenega izcedka in normalno uporablja kljun za mletje hrane. Hvala za odgovor!
V. M., 14 let

slika

Ojej, tole pa je res nesreča. Veš, ptice včasih le s težavo vidijo, da je med njimi in modrim nebom steklena ovira – okno in pogosto se zaletijo v steklo. Priporočam ti, da zagrneš zavese ali zastreš žaluzije, ko je papagaj spuščen, da ne bo spet prišlo do nezgode. Če to ni mogoče, pa kupi posebno nalepko za na okno s podobo ptice, saj lahko tudi pogled na »drugo« ptico tvojega papagaja odvrne od letenja v steklo. Rekla bi, da je imel tvoj papagaj kar veliko srečo, da se ni huje poškodoval. Če normalno je, leti, iztreblja in vse drugo, ti ni treba skrbeti. Le kljunček jo je nekoliko skupil. Če je praska velika in te zelo skrbi zanj, predvsem pa če bi nehal jesti ali bi se neobičajno vedel, padel s palice ali kaj podobnega, ti svetujem pregled pri veterinarju.

 

Dragi dr. Vetko
Upam, da mi odgovoriš, ker me res že močno skrbi.
1. Imela sem mucko, ki je bila pri meni le 6 dni, ni nas bilo doma, in ko smo prišli, smo jo našli mrtvo!!! ZAKAJ????
2. Mačka nam je skotila 4 mladiče, trije so umrli in ne vemo kako. En je preživel ... KAKO?? (Ta ima samo mene rad.)
3. Imam psico vrste bernski planšarski pes in nenehno hodi od doma ... Baje jo sosedje hranijo!!! Kako ji naj to preprečimo? Smili se nam, če ima kazen (ko je privezana uro).
Oprosti za predolgo pismo. Upam, da odgovoriš ...
Mala, 11 let

slika

Mala, žal ne morem vedeti, kaj je bilo narobe s tvojo mucko. Ali je imela kakšne rane po telesu? Je bila videti, kot da je zaspala? Je bila krvava? Je imela pred tem drisko, je kašljala? Ali je bila povsem zdrava? Če bi opazila kaj od naštetega, bi že imeli več podatkov, da bi naju usmerjali pri odkrivanju vzroka. Tako pa žal lahko samo ugibava. Morda je bila bolna, morda jo je dobil kakšen pes, morda se je zastrupila. Če bi mrtvo mucko odnesla k veterinarju, bi jo strokovnjaki pregledali in ugotovili vzrok smrti. Predvsem je to pomembno zaradi drugih muck, ki jih imaš. Saj veš, da se nekatere bolezni zelo hitro prenašajo, in prav lahko bi se okužile tudi druge tvoje muce. Zato bi bilo dobro vedeti, kaj se je zgodilo, da bi jih zaščitila.
Kaj je bilo z mucki, tudi lahko samo ugibam. Morda je bilo povezano s smrtjo tvoje nove muce, morda pa tudi ne. Lahko je šlo kaj narobe pri samem porodu, lahko je bilo z mucki kaj narobe in jih je mačka kar pustila. Lahko jih je pokončal kak drug maček. Tudi tu bi veliko izvedela, če bi jih odnesla k veterinarju na obdukcijo.

Pri psici pa se lahko veliko bolj konkretno pogovarjava. To, da sosedje hranijo tvojega psa, ni njihov problem, pač pa tvoj. Če imaš kužka, si sprejela tudi odgovornosti, ne le lepe in prijetne strani lastništva. To pomeni, da je kuža tvoja odgovornost in da ti odgovarjaš za vse, kar stori in povzroči. Skrbeti moraš zanj, da ni lačen, žejen, da je na varnem, da se ne potepa, da je zdrav, cepljen in vse drugo, kar počne odgovoren lastnik. Tule imava več težav. Prva je, da pes prosto hodi okrog. To je problematično, ker se mu lahko kaj zgodi (pomisli, kako grozno bi bilo, če bi ga zbil avto!) pa tudi zato, ker lahko on kaj povzroči (denimo koga prestraši, ugrizne, kaj uniči in tako naprej).

Druga težava je, da ne veš, kaj dobi pri sosedih (ali pa kaj si sam postreže, ko se sprehaja okrog). Lahko poje neprimerno hrano, lahko ima prebavne težave, lahko se celo zastrupi. Priklepanje psa na verigo seveda ni rešitev. Pravzaprav to tudi ni človeško in lahko je razumljeno celo kot mučenje živali. In konec koncev imaš psa zato, da je s tabo in da se z njim ukvarjaš in ga sprehajaš, ne da sam tava okoli in se druži s sosedi, kajne? Prav bi bilo, da kuža dobi velik pesjak in da ga vsak dan pelješ na en dolg sprehod (na vrvici, če te ne uboga!) in več manjših. Ali pa, da ogradite vrt, da ne bo mogel uhajati, in je prost na vrtu. Lahko je tudi v hiši pod vašim stalnim nadzorom. Vsekakor moraš nekaj storiti, preden se kužku kaj zgodi!

 

Dragi dr. Vetko!
Na cesti sem sem našla majhnega mucka kako naj skrbim za njega, obletavajo ga muhe. Kaj je narobe z njim s čim naj ga hranim. Upam da objaviš moje sporočilo.
Sarči, 12 let

slika

Seveda si kot zaskrbljena deklica med čakanjem na odgovor že poskrbela, da je mucek čist, da ga ne obletavajo več muhe in da je sit. Še dobro, da so na svetu tako skrbni otroci, kot si ti, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja z živalmi okoli nas. Z njim verjetno ni nič narobe, le tako majcen je in nebogljen in verjetno se je njegovi mamici zgodilo kaj hudega, da ne poskrbi zanj. Si pogledala, če ni morda le zašel iz gnezda in ga njegova mamica zdaj išče? Prav daleč sam ni mogel priti. Lahko pa ga je tudi kak človek namenoma odvrgel. Sicer nisi napisala, kako zelo majcen je mucek, predvidevam pa, da nima več kot teden ali dva. Muhe ga najbrž obletavajo, ker je umazan, pokakan in polulan, zato je najpomembneje, da se ga umije (kar si verjetno že storila). Upam, da ima mali muc dovolj močan sesalni refleks, da nimaš preveč težav s hranjenjem. Hraniti ga moraš z mačjim mlečnim nadomestkom, če je še zelo majcen (dobiš ga pri veterinarju) in po posebni steklenički. Pravzaprav bo najbolje, če malčka čim prej odneseš k veterinarju, da ti bo povedal, v kakšnem stanju je (morda je celo kaj poškodovan), koliko je star ter kako ga pravilno hraniti, da bo zrasel v velikega mačkona. Naslednjih nekaj mesecev boš prevzela nalogo njegove mame in imela z njim kar nekaj dela! A verjemi, vse bo poplačano, ko bo zrasel v pravega mačjega lepotca, večno hvaležnega, da si mu rešila življenje.

 

Dragi dr. Vetko!
Če mački rahlo postrižeš kremplje, ali potem težje lovi?
Urška, 8 let

slika

Urška, verjetno te tile mačji krempeljci motijo predvsem zato, ker večkrat pustijo sledi na tvoji koži. Res so lahko ostri. Če boš krempeljce le malo prirezala – samo odščipnila špičasto konico –, ne bo hudega, čeprav je mačka pravi lovec. Če pa bi jih res precej skrajšala, bi lahko imela muca težave predvsem pri plezanju in drugih zapletenih gibalnih tehnikah, ki so mačkom tako ljube. Najbolje, da krempeljce skrajša veterinar, pa bo vse dobro. To je kar natančno opravilo, ki zahteva spretnost in prakso, pa tudi mirnega mačka! Prav tako je treba vedeti, koliko se jih sploh sme odrezati, pa še prave klešče je treba imeti. Če nisi še nikoli delala tega, je res bolje, da to prepustiš strokovnjaku. Je pa tudi res, da hitro zrastejo nazaj.

 

Dragi dr. Vetko!
Doma imam muco. Včeraj je prišla domov čisto zadihana in jezička je imela ven. Ko sem jo hotela pobožati se me je zelo izogibala (drugače me ima zelo rada).Prosim da moje pismo objavljeno v naslednji številki. Hvala za odgovor!    
Tija, 12

slika

Tija, zadihanost in odprta usta ali celo jeziček, ki gleda iz ust, so lahko znaki, da je z muco nekaj hudo narobe. Nisi napisala, kako se je vedla kasneje. Ali še vedno hitro diha? Še vedno moli jezik ven? Se skriva, se te izogiba? Noče jesti? Ob teh znakih mora muca takoj dobiti veterinarsko pomoč. Lahko da jo je zadel avto, zgrabil sosedov kuža, je v šoku, morda jo je kaj zelo prestrašilo ali je bolna. Zato je vsako odlašanje lahko velika nevarnost za njeno življenje. Če pa se je muca kasneje vedla povsem enako kot prej, je mogoče le tako zelo hitro tekla, se zatekla domov pred kako nevarnostjo ali pa ji je bilo zelo zelo vroče. Najverjetneje pa z njo, ker praviš, da je zelo nenavadno, da se te izogiba, ni nekaj v redu. Pomaga pa ji lahko le veterinar, zato le pogumno k njemu po nasvet.

 

Dragi Dr. vetko!
Pišem ti že tretjič in upam, da mi boš odgovoril. Imam tri vprašanja o skobčevkah, ki jih imam doma. Ali imajo ptički v kljunčku slino? Zakaj moja pipiga odpira kljunček na stežaj? Ali samo zeha, ali je kaj hujšega? Prosim, odgovori!
Manca, 11 let

slika

Skobčevke imajo v kljunčku tudi slino. Vem, da je to kar težko verjeti, saj sta videti jezik in kljunček precej suha. Slinske žleze namreč niso tako kot pri nas razporejene po vsej ustni votlini, ampak so bolj zadaj, globlje v notranjosti in prednji del, ki ga vidiš ti, je precej suh. To, da je kljunček na stežaj odprt, pa je vedno znak, da se nekaj dogaja. Najpreprosteje je, da je ptici vroče in se z odprtim kljunčkom hladi. Ali je kletka v prostoru, ki se precej segreje? Morda je kletka pri oknu in nanjo posije sonce? To je za skobčevko lahko že preveč. Poskrbi, da bodo njene življenjske razmere primerne. Mogoče je pojedla kak večji zalogaj, zdaj pa si z dvignjeno glavo in odprtim kljunčkom prizadeva, da bi porinila zalogaj po prebavni cevi naprej. Vsekakor je tako vedenje lahko posledica bolezenskega dogajanja. Ali skobčevka normalno je? Se vede običajno? Si pogledala, kakšen je kakec? Če se ti zdi, da se z njo nekaj dogaja, se odpravita na pregled k veterinarju. Ptice in druge živali, ki so v naravi pogost plen, zelo dolgo skrivajo znake bolezni (sicer so prej tarča plenilca), in ko se ti vendarle pojavijo v bolj jasni obliki, je bolezen pogosto že zelo napredovala. Raje zato hitro na pregled, pa bodo vse skrbi rešene.

 

Živijo!
Pred enim mesecem sem dobila psičko višavskega terierja, staro 3 mesece. Opažam, da se kar naprej praska in da njena koža postaja vedno bolj rjava oz. malo bolj rdeča. Prosim te, da tega pisma ne zavržeš, saj me res zanima, kaj se dogaja moji psički! Hvala že vnaprej.
Nika, 11

slika

Nika, težave, ki jih opisuješ, so lahko kar resen kožni problem. Vsekakor je višavski terier ena od pasem, ki jih pogosto prizadenejo razne alergije, denimo na hrano ali druge alergene iz okolja, ali pa kožna obolenja. Ker praviš, da je koža rdeča, sklepam, da gre za vnetje ali v najboljšem primeru vsaj draženje (izvora žal ne moreva ugotoviti na daljavo). Svetujem ti, da čim prej obiščeta veterinarja, ker je nujen veterinarski pregled in mogoče tudi zdravljenje. Ne bi te rada prestrašila, saj je običajno vzrok le navaden ugriz bolhe, za katerega je koža nekaterih psov tako občutljiva, da se razvije prava preobčutljivost in cel kup s tem povezanih težav. Ali pa gre za alergijo na kakšno od sestavin v hrani, ki jo je treba najti in se ji izogibati. Tako da navadno ne gre za kakšno hujše obolenje in se da neprijetnost  prav dobro pozdraviti ali odpraviti. Le pogumno k veterinarju, skoraj prepričana sem, da bosta dobili le zdravilo proti bolham in kup navodil, kako se jih ubraniti v bodoče.

 

Dragi dr. Vetko!
Doma imam kunca. Včasih se mu v ušesu pojavijo brazgotine. Kupili smo mazilo. Nekaj časa je delovalo, nato pa so se brazgotine spet pojavile. Zakaj?
Prosim, odgovori mi, ker me zelo skrbi.
Maja

slika

Tale opis daje slutiti, da ima tvoj kunec v ušesih garje. To je kar pogost pojav; običajno jih prinese že s seboj od rejca. Nisi mi napisala, kakšno kremo ste kupili za ušesa, glede na to, da ni delovala, pa sklepam, da se niste posvetovali z veterinarjem. Ušesne garje se namreč odlično odzovejo na zdravljenje in v nekaj dneh o njih ni več ne duha ne sluha. Zato ti toplo priporočam, da se odpraviš k veterinarju, ki bo predpisal ustrezno zdravilo. Boš videla, rjave »krastice« bodo kmalu le še preteklost.

 

Dragi doktor Vetko!
Doma imam muco Tigrico, stara je nekaj mesecev in je iz zimskega legla. Zato me zanima, zakaj kiha in kašlja. Zelo me skrbi!!! Upam, da boš objavil moje pismo. Že vnaprej hvala.

Jane, 12 let

slika

Mlade muce so zelo občutljive za cel kup respiratornih virusov. Ti najpogosteje prvi oslabijo dihalne poti, torej nosno sluznico, oči in sluznico zgornjih dihal. Nato se virusni okužbi običajno pridružijo še bakterije in vse skupaj še malo zakomplicirajo. Muce, ki so okužene s takim respiratornim kompleksom obolenj, običajno prepoznamo na prvi pogled. Iz oči jim teče gnojni izcedek; včasih je tako obilen in vnetje oči tako hudo, da so oči dobesedno zlepljene, izcedek pa se cedi navzdol po gobčku.

Taka muca se ti zasmili v dno srca! Pogosto kiha, kašlja in je oslabela, ne je, slabo pije in kaj kmalu, če je ne zdravimo, lahko krepko opeša. Z muco, ki kaže take znake, je treba takoj k veterinarju, saj potrebuje zdravila, med drugim tudi antibiotike zaradi prej omenjenih drugotnih bakterijskih okužb. Zdravljenje je dolgotrajno, saj običajno traja mesec ali celo dva, da si muca povsem opomore. Potem ko bo muca popolnoma ozdravela, pa jo je treba cepiti, saj se je takim obolenjem mogoče izogniti z zaščitnim cepljenjem. V nasprotnem primeru lahko še kdaj zboli!

 

Zdravo! Upam, da mi boš odgovoril!  Doma imam psička, ki je star 1 leto in je čez dan vesel in razigran, ko je pa večer, pa se uleže v kot in je žalosten. Zakaj? Hočem ga razveseliti, pa noče.
Katja, 9 let

Katja, prav gotovo ni nič strašnega in ti ni treba skrbeti. Tvoj kuža je še mlad in prepričana sem, da je zdrav, saj zanj gotovo lepo skrbiš! Mislim, da je odgovor na tvoje vprašanje zelo preprost – praviš, da je kuža čez dan zelo, zelo živahen in vesel. To pomeni, da verjetno divja kot nor in se igra, skače in se sploh nič ne uleže in zadrema?

slika

No, je potem čudno, če je zvečer tako utrujen in zaspan, da ga niti ti ne moreš več pripraviti do igre? Kuža bi namreč normalno tudi podnevi kar precej ležal in dremuckal, a če se mu nenehno dogaja toliko zanimivega, sploh pa, če je tako razigran in aktiven kot tvoj, porabi prav vso svojo energijo in zvečer kar pade v posteljo. Si predstavljaš, kako dobro bi spala ti, če bi tako tekla, skakala, kopala, lovila žogice in vse drugo, kar pač še počne tvoj kuža? Nikar ne skrbi, uživaj z njim, ko je razigran, ko je utrujen, pa le pusti, da si zasluženo odpočije.

 

Dragi Dr. Vetko. Zanima me, kako naučim mojega kanarčka »Slavčka«, da bi mi stal na prstu, tudi če bi ga spustila v odprt prostor. Zanima me tudi, kako naučim mojo psičko Dondo, mešanko z labradorcem, da bi hodila ob nogi, ko bi jaz plesala, se pravi, da bi tudi ona na nek način plesala. Še eno vprašanje imam zate. Zakaj je ribica od moje sestrice tako bela? Ko smo jo dobili, je bila oranžna, zdaj pa je bela.
Neža, 8 let

Neža, res si izbrala pravo ime za svojega ljubljenčka! Ker me sprašuješ, kako naučiti kanarčka, da bi ti stal na prstu tudi zunaj kletke, predvidevam, da v kletki to ni več noben problem.

Če je tako, si že na zelo dobri poti. Ptica se te ne boji več, vajena je tvoje bližine in rada sede na tvoj prst. Zdaj ji ponudi svoj prst tudi, ko jo spustiš, da prosto leti; enako, kot si to storila, ko je bila ptička v kletki. Ko nekam sede, se počasi približaj. Če vzleti, si prišla prehitro, počasi jo navadi, da tvoja bližina tudi zunaj kletke ne pomeni nič hudega. Nato se približuj s prstom in gotovo bo kmalu tudi tvoj Slavček ugotovil, da je vse tako kot v kletki, le da je zdaj prost v sobi. Prepričana sem, da bo v zelo kratkem času Slavček tudi zunaj kletke rad sedel na tvoj prst!

 Tudi glede psičke mislim, da nisi daleč od izpolnitve svojih želja. Imaš labradorko – to so zelo učljivi in ubogljivi kužki, povrh vsega pa še pravi veseljaki in zabavljači in se še najraje naučijo raznih trikov, ob katerih se jim iz srca nasmejimo. Kako psa naučiti plesati? Mislim, da ne bo težko. Le pogumno vzemi v roke njeno najljubšo igračko ali kak slasten priboljšek in zapleši, kakor te je volja. Z malo spodbude bo psička gotovo sledila tvojim korakom, verjetno bo veselo poskakovala in se neučakano vrtela ob tebi.

Potem je vse le še stvar vaje in umetniškega vtisa! Bolj boš navdušena, bolj se bo psička trudila, da ti ustreže, in bolj ko se bo zabavala, bolj bo vajin ples zabaven in uglašen.

Glede ribice pa tudi mislim, da ni treba preveč skrbeti. Mnenja o spremembi barve zlatih ribic so sicer še vedno različna, a verjetno gre največje zasluge pripisati genetiki, saj nekatere ribice spremenijo barvo, druge pa ne, čeprav so v povsem enakih razmerah in so povsem zdrave. Če je sprememba barve enakomerna, verjetno ne gre za zajedavca (ta je videti kot bele pegice) ali bolezen plavuti (tu se koren plavuti obarva belo).

Nekaj gotovo vpliva tudi svetloba; če so ribice v temnem prostoru, niso tako žive barve, ampak nekako obledijo (a bele ne postanejo). Tudi s hrano lahko nekoliko vplivamo na intenzivno obarvanje – hrana mora vsebovati karotenoide (po domače snovi, ki so tudi v korenčku), da ohranijo ribice lepo zlato ali rdečkasto barvo. Če je ribica prav njej namenjeno hrano, je ta pogoj gotovo izpolnjen. Verjetno gre le za genetiko, torej, če je ribica sicer ješča in živahna, ni razloga za skrb.

 

Zakaj volkovi tulijo?
Vita iz Ribnice, 10 let

slika

Vita, hvala za zanimivo vprašanje. Odgovor bo verjetno manj zanimiv – tuljenje je pri volkovih prirojen in povsem naraven način oglašanja. Kot je pri ljudeh govor, je to del njihovega običajnega načina sporazumevanja – torej klicanja, opozarjanja, označevanja teritorija …

 

Dragi dr.Vetko, zanima me, ali je za konja težko skrbeti in katera pasma je najbolj primerna za otroke. Stara sem 9 let in že četrto leto jaham v jahalni šoli. Že vnaprej hvala za odgovor.
 
Zara, 9 let

Zara, za vsako žival je »težko« skrbeti. Za vsako žival potrebuješ prave razmere, dovolj časa in tudi nekaj znanja. To, da jahaš, je že znak, da te konji zelo zanimajo ter da si se o njih nekaj tudi naučila. Torej verjetno že razumeš njihove potrebe in veš, kako jih zadovoljiti.

A to seveda ni vse – potrebuješ še pašnik, prostor, kjer bo konj lahko bival, dovolj sena in druge krme in še marsikaj. Morala boš imeti tudi veliiiiko časa, da se boš lahko konju posvetila in se z njim ukvarjala. Predvsem pa potrebuješ vztrajnost in veselje do dela z živaljo, saj se je ne moreš po enem letu kar naveličati, ampak bo tvoja precej več let, če bo le zdrava.

slika

Zatorej je kljub vsej ljubezni do živali (ki jo gotovo čutiš, o tem sploh ni dvoma) treba pomisliti na to, kakšne razmere lahko konju zagotoviš, koliko časa bi imela zanj, kaj bo jedel in ne nazadnje, kdo bo skrbel zanj, ko boš ti na počitnicah ali v poletni šoli. Prav posebno primernih pasem za začetnike res ni, vsi konji znajo biti izjemni družabniki in zvesti prijatelji, je pa res, da bi morala malo razmisliti o namenu konja (jahanje, dresura …) in potem najti tistega, ki najbolj ustreza tvojim željam. 

 

Dr. Vetko!
Doma imam tri hišne ljubljenčke, ki si jih delim z bratoma. Jaz pa imam v oskrbi mucka. Star je pol leta, živimo pa na podeželju. Ker je mucek jesenski in se čez zimo ni naučil loviti miši, bi te vprašala, če se bo še naučil loviti in če mu lahko pri tem malo pomagam (če se da!). 

Lara s Cola, 12 let 

Lara, najprej hvala za prisrčno in zaskrbljeno pismo. Glede mucka si delaš skrbi, ki pa sploh niso tako velike, kot se ti morda zdijo. Namreč, res je malo muckov, ki ne vedo, kako se lovi miške.

Verjetno ga je te spretnosti naučila že mama, če je le preživel z njo vsaj prve tri mesece življenja. Da je jesenski, nima s tem nič opraviti, saj so miške na poljih, ob hišah in okrog hlevov (povsod, kjer je hrana zanje) prav vse leto! Ker pa mu ti gotovo daješ jesti, lovljenje mišk tudi ni nujno potrebno za njegovo preživetje, kajne?

Kako naj mu pomagaš, da bi se naučil loviti miši, pa res ne vem. Mislim, da to vendarle že zna, saj je lov najbolj naravna in nagonska stvar vsake mačke, ti pa lahko zaupam skrivnost: najboljši lovci mišk so mucki, ki so siti! Ne lovijo zaradi lakote, ampak zato, da »osrečijo« tebe, lastnico! Gotovo si že kdaj videla mačka, kako zjutraj ponosno prinese svoj ulov pokazat ponosnemu lastniku? 

 

Moja psička dobermanka Gamma se vedno, ko se zbudi, povalja po kavču, poleg tega pa še renči in se grize. Kaj naj naredim??? Prosim, naj to pismo ne pristane v košu, ker me zelo zanima, kaj je narobe.
Vid, 10 let

Vid, čeprav se zdi tole valjanje po kavču (verjetno po hrbtu, kajne?), renčanje in grizenje grozno,  mislim, da tako hudo le ni. Morda se psička zbudi in je vesela novega dne, pa se malo »pocarta«, tako da se podrgne po svojem ležišču? Ali pa s svojim vonjem označuje tvoj kavč, na katerem sme občasno spati? Lahko da jo srbi hrbet (morda ima bolhice) in se tako praska? Ali pa je to le igrivo prebujanje?

Skoraj prisegla bi, da je psička le mlada in igriva ter da se le malo grizlja po srbečih delih telesa in jo malce zanese. Če je sicer pridna, če ne kaže nobenih znakov agresivnosti (torej ne renči nate, na druge ljudi, na druge živali ter predvsem, da ne grize), mislim, da ni vzroka za skrb. Morda bi le malo preveril, če je vse v redu z njeno kožo ter da je niso napadle bolhe. Če te skrbi, obišči veterinarja, pa ne bo več nobene dileme. 


Zakaj moja psička ponoči ne spi?
Tia, 6 let 

Tia, verjamem, da ni prijetno, če pes noče spati in ponoči ropota ter te budi. Skoraj stavila bi, da je psička mlada, kajne? Mladi psički so zelo razigrani in včasih kar ne razumejo, da gremo njihovi lastniki ponoči počivat ter da nimamo vedno časa za igro z njimi. Tu ni druge, kot da ji dopoveš, da je za vse pravi čas – za igro, spanje, hranjenje, česanje, božanje … To pomeni, da boš morala postaviti meje, ki jih bo psička morala spoštovati. Se pravi, noč je za spanje, dan je za igranje. Predvsem pa pojdita zvečer na dooolg sprehod, da se utrudi, in potem bo gotovo veliko lažje zaspala!

Lahko pa psička ne spi tudi zato, ker je ponoči okrog hiše glasno in vas čuva? Ali laja in renči in opozarja na nevarnost? Če je tako, je pač čuvaj in težko boš preprečila, da ne bi bila budna in pozorna. Ne moreš pričakovati, da se bo kar spremenila in ne glede na vse dogajanje in morebitne »nevarnosti« okrog sebe spala trdno kot polh.


Zakaj ima muca brke?
Sandra iz Kidričevega, 11 let

Muca z brki tipa. Brki so prefinjen čutilni organ. Sestavljajo jih čutne dlake, ki jih vidiš po gobčku, in čutne celice v koži. Podobno občutljive čutne dlačice so tudi nad očmi, pod brado in po tačkah. Ob premiku čutne dlake se vzdražijo čutne celice in pošljejo podatke možganom.

slika

Možgani so kot zapleten računalnik. Prejete podatke obdelajo in jih povežejo s podatki, ki jih dobijo iz drugih delov telesa. Muca si z brki pomaga predvsem takrat, ko sta na primer plen ali ovira preblizu, da bi ju lahko dobro videla, ali ko je tako temno, da tudi muca ne vidi več dobro.

Z brki ne zaznava le, če z njimi ob kaj zadene, ampak čuti tudi gibanje zraka, ki ga povzroči premikajoči se plen. Prav tako čuti telesno toploto plena, saj se od njega dviguje topel zrak. Zato ni nenavadno, da mačke slovijo kot izvrstni lovci, kajne?
Z brki si pomagajo tudi pri lovljenju ravnotežja. Če namreč muca brke izgubi, se giblje podobno, kot človek, ki pregloboko pogleda v kozarec.

 

Imam nemškega bokserja, ki se mu je pri hoji po snegu krempelj zavihal navzgor. Zelo ga boli. Ali je kaj narobe, če se psu krempelj odlomi?
Špela, 12 let

Kremplji so roževinaste tvorbe, podobne tvojim nohtom. Zanje je treba skrbeti, predvsem ne smejo biti predolgi. Zato jih bo treba striči, da se ne bo ponovila boleča izkušnja.

Vešč lastnik jih lahko postriže kar sam s posebnimi kleščami za ščipanje pasjih krempljev. Paziti mora, da poreže le konico in da ne zareže previsoko in poškoduje ožilja krempljev, saj bo sicer kuža kar močno krvavel. Če kremplji niso temno obarvani, lahko vidiš, do kam segajo žilice.

Če pa so kremplji črne barve, žilic ne vidiš, zato je treba biti zelo pazljiv. Predlagam ti, da s kužkom čim prej obiščeta veterinarja, ki bo pozdravil poškodovani krempelj. Prosi ga, naj te nauči, kako kremplje pravilno postriči. Morda jih boste lahko prihodnjič postrigli kar doma, ali pa naj to ob cepljenjih in drugih obiskih opravijo kar na veterinarski kliniki.

 

Ali moram res svojemu kužku umivati zobe?
Anja iz Ljubljane, 13 let

Da, tudi kužkom je treba ščetkati zobe. Predvsem psi manjših pasem so nagnjeni k obolenjem zob in obzobnih tkiv. Psi si sicer res tudi sami nekoliko očistijo zobe z žvečenjem bikovk in igrač, ki so prav posebej oblikovane za čiščenje zob, ter z briketi za zobno higieno. A brez mehanskega čiščenja s ščetko, ki je podlaga zdrave ustne votline, vseeno ne bo šlo.

Psi se lepo navadijo na ščetkanje zob, zlasti če jih na to navadimo že v mladosti. Pa tudi pozneje ti bo z malo vztrajnosti zagotovo uspelo. Kupi ščetko in zobno pasto, namenjeno prav pasjim zobem. Pasta ima okus, ki je za pse prijeten (na primer okus piščanca), tako da jo bo gotovo vzljubil. Zobe ščetkaj vsaj dvakrat na teden, oziroma čim bolj pogosto. Oglasi se pri veterinarju, da bo pregledal, kako zdravi so zobje tvojega kužka, in ti natančneje svetoval.

 

Dobili smo mladega kužka. Povedali so nam, da ga moramo cepiti. Ali je to res? Kdaj naj ga cepimo?
Andrejka, 8 let

Res je. Vsak kuža mora biti obvezno cepljen proti steklini. Zakon določa, da ga moramo cepiti takoj, ko dopolni tri mesece. Obenem veterinar kužku vstavi tudi poseben čip, nekakšno trajno »osebno izkaznico«. Potrdilo o cepljenju potrebuje kuža tudi za prehod čez državno mejo.

slika

Čeprav ni obvezno, ti toplo priporočam, da kužka cepiš tudi proti zelo nevarnim kužnim boleznim; parvovirozi, pasji kugi, kužnemu kašlju, kužnemu hepatitisu in leptospirozi. Cepljen bo proti vsem hkrati. Mladičke, katerih mati je bila cepljena, prvič cepimo pri osmih tednih, saj jih do takrat varujejo materina protitelesa. Cepljenje ponovimo po šestih tednih. Če mati ni bila cepljena, jih cepimo pri 6., 10. in 14. tednu starosti.

Pri vseh cepljenjih je zelo pomembno, da jih ponavljamo vsako leto in da je kuža zdrav in nima notranjih zajedavcev, saj drugače ne more ustvariti zadostnega števila protiteles. Pred cepljenjem je potreben veterinarski pregled in tablete proti zajedavcem.

 

Naša muca ne gre nikoli iz stanovanja. Prijatelj me je prestrašil, da bi jo morali vseeno cepiti. Je to res?
Tomaž, 12 let

Tudi muce, ki živijo v stanovanjih, je dobro preventivno cepiti proti nevarnim boleznim. Cepimo jih proti steklini, če želimo z njimi čez državno mejo, ali če živimo v krajih, kjer muca lahko pride v stik z divjimi živalmi, predvsem lisicami. Za vse muce, tudi tiste, ki živijo samo v stanovanjih, svetujem cepljenje proti mačji kugi in prehladu. Povzročitelja bolezni lahko namreč s čevlji in obleko domov prinesemo tudi ljudje.

slika

Prvič jih cepimo pri starosti 8 tednov in ponovimo pri 12 tednih. Cepljenje proti mačji levkozi (prvič cepimo pri 10, drugič pri 16 tednih) je namenjeno mucam, ki pogosto zahajajo ven, saj se bolezen prenaša predvsem z ugrizi. Možno je še cepljenje proti FIV-u, to je mačjemu aidsu, ki se tudi prenaša z ugrizi, vendar zaradi stranskih učinkov ni tako zaželeno. Tudi pri mucah velja, da mora biti žival zdrava in brez notranjih zajedavcev, da lahko ustvari dobro imunost. Cepljenja moramo vsako leto ponavljati.

 

Imam črnega mešanca s perzijcem. Ali črne mačke res prinašajo nesrečo? S kakšne višine lahko mačka skoči, da se ne poškoduje?
Anže, 9 let

To, da črna mačka, ki ti prekriža pot, prinaša nesrečo, so navadne prazne marnje. Včasih so res marsikaj verjeli, ker si nekaterih pojavov niso znali razložiti. Pa saj so vendar verjeli tudi, da so nekatere ženske čarovnice in da je Zemlja ravna! Vraževerje je trdno zakoreninjeno v ljudeh in se ga le stežka otresemo. Vendar prisežem, da so črne muce prav take kot vse druge muce in da ne prinašajo nesreče.

Meni osebno so zelo pri srcu in se mi zdijo izredno lepe, ker se jim temna dlaka tako lepo blešči, ko se grejejo na soncu. Mačke naj bi imele devet življenj. Resda preživijo izjemne padce, kar pa ne pomeni, da se pri tem ne poškodujejo. S kakšne višine lahko muca skoči, ne da bi se poškodovala, je seveda težko reči. Res pa je, da se padci le redkokdaj končajo z večjimi poškodbami ali s smrtjo. Zanimivo, če pade mačka z večje višine, ima celo večjo možnost, da padec preživi.

Rekorderka med »padalkami« je preživela celo padec iz 32. nadstropja!
Muca nikoli ne pade na hrbet, saj se že v manj kot 2 sekundah obrne v normalen položaj. Najprej zravna glavo, nato prednji in na koncu še zadnji del telesa, pri čemer ji pomaga rep. Razširi noge, da poveča zračni upor. Doskok je mehak zaradi gibčnega telesa in sklepov, hrbet pa deluje pri doskoku kot vzmet. Mojstrica padcev si najpogosteje poškoduje zobe, čeljust, noge in gobček. Kljub neverjetni mačji spretnosti pa je vendarle najbolje, da padce preprečiš.

 

Letos bo z našo družino na morje potoval tudi kuža Floki. Želim se dobro pripraviti na pot. Kaj mi svetujete?
Ana Lina, 14 let

Najprej se pozanimaj, ali so tam kamor se odpravljate, psi dobrodošli. Danes je že veliko hotelov in kampov, ki rade volje sprejmejo tudi našega štirinožca, biti pa mora vsaj toliko ubogljiv, da nas ne spravi v zadrego. Potem poskrbi, da ima kuža urejen potni list in je cepljen proti steklini, da lahko z njim potujete tudi v tujino.

Vsaj mesec dni pred odhodom obišči veterinarja, ki bo pogledal, ali je dobrega zdravja. Če jemlje zdravila, jih bo predpisal zadostno količino, da jih na počitnicah ne bo zmanjkalo. Ker se podajate v obmorske kraje, veterinarja prosi za zaščito pred srčnimi paraziti, ki jih kuža lahko dobi od komarjev. Klopi in bolhe prav tako lahko prenašajo številne bolezni, zato ga prosi tudi za zaščito pred temi malimi nadlogami.

Pri odhodu na počitnice ne pozabi pasjih pripomočkov, še posebno posode za vodo in hrano (ter seveda zadostno količino hrane, ki je je kuža vajen), povodca, brisače, ležišča in dobro založene potovalne lekarne. V njej ne smejo manjkati pinceta za odstranjevanje klopov, razkužilo in pripomočki za prvo pomoč, če se kužku kaj pripeti.

Med vožnjo pazi, da kužku ni prevroče (lahko ga pred vožnjo tudi zmočiš). Večkrat se ustavite, da se sprehodi, avto pa dobro prezračite. Ob postankih mu ponudi tudi vodo.

Za njim pobiraj kakce in na krajih, kjer je veliko ljudi, na primer na plaži, pazi, da kuža ne moti drugih ljudi. Vsi namreč ne uživajo, če se naš ljubljenček otrese nad njihovimi brisačami.

slika

Na kaj moraš biti še posebej pozorna?
Tudi živali se lahko srečajo z osami, čebelami,  sršeni, kačami in drugimi poletnimi neprijetnostmi. In tudi živali imajo lahko alergije, zato takoj ko opaziš težave z dihanjem, oteklino na mestu pika oziroma ugriza, ali bruhanje, poišči veterinarsko pomoč. Najbolj nevarni so piki in ugrizi v gobček ali vrat, saj oteklina lahko povzroči celo zadušitev.

Kuža se lahko, prav tako kot razigran otrok, tudi poškoduje. Nič nenavadnega ni, da si na ostrih skalah poreže blazinico ali pri nerodnem skoku poškoduje tačko. Če ne gre samo za površinsko prasko, takoj obišči veterinarja, ki bo kužka oskrbel.
Zelo pogosti težavi, ki lahko poleti doletita kužka, pa sta driska in bruhanje. Poleg različnih okužb je glavni krivec slana morska voda, ki jo kuža zaužije med veselim čofotanjem. Lahko pa je vzrok tudi hrana, ki se poleti zelo hitro pokvari. Da se omenjenim težavam izogneš, poskrbi, da je pasja hrana vedno sveža in ne stoji predolgo v posodici ter da kuža popije čim manj morske vode. Pri blažjih težavah se odlično obnese aktivno oglje.

Poleti so pogoste tudi težave s kožo. Če je koža tvojega kužka občutljiva, ga po vsakem kopanju v morju oprhaj s sladko vodo, da spereš sol, ki lahko draži kožo.

 

Zakaj moj kuža liže urin sosedove psičke?
Aljaž, 9 let

Tako vedenje je za pse čisto običajno. Psi se namreč med seboj sporazumevajo malo drugače kot mi, med najpomembnejšimi oblikami sporazumevanja pa je prav vohanje. Kuža z lulanjem pusti svoj poseben vonj, lahko mu rečemo kar podpis. Drugim ne sporoča le, kdo je, ampak tudi, koliko je star, da je tu njegovo ozemlje, psičke »povedo«, da se gonijo, in še kakšno sporočilo bi lahko našli.

slika

Gotovo si že opazil, da kuža med lulanjem dvigne nogo, tako da svoj vonj pusti kar se le da visoko, najbolje prav v višini smrčka. Najbolj pomembno pa je sporočilo psičke, ki se ženi. Njen urin je psom tako zelo zanimiv, da ga ne le neskončno dolgo ovohavajo, pač pa tudi poližejo, in s tem izvejo o pasji prijateljici še več. Včasih jih vonj celo tako pritegne, da za paritev godno psičko zavohajo že na daleč in se za njo podajo na več kilometrov dolgo pot.

 

Pred kratkim sem dobila skobčevko. Ali je normalno, da vsebujejo njeni kakci tudi malo »vode«?
Alina, 9 let

Pri pticah je izločanje nekoliko drugačno kot pri sesalcih. Čez kloako, to je nekakšna zadnjična odprtina, se izločajo tako iztrebki kot urin. Skozi kloako samice znesejo tudi jajca. Ta odprtina povezuje z zunanjostjo kar tri organske sisteme: prebavila, sečila in rodila. Zato so ptičji kakci malo neobičajnega videza.

Sestavljeni so iz čvrstega dela, izločka prebavil, in tekočega dela, urina. V sredini je čvrstejši, rjavkast ali zelenkast zvitek, okoli njega pa je tekočina. Beli delci pa so uratni kristali, ki so, podobno kot urin, normalen izloček ledvic. Ker praviš, da je »vode« v kakcih malo, kar je za skobčevke značilno, so iztrebki tvoje skobčevke povsem normalni.

 

Imam papagaja vrste sivi jako. Nikoli še ni bil bolan. Kako bom sploh vedel, da je z njim nekaj narobe?
Dejan, 12 let

Dejan, vedeti moraš, da je včasih res težko opaziti, da je s ptico nekaj narobe. Ptice namreč dolgo »skrivajo« znake bolezni in so videti zdrave. To jim v naravi omogoča obrambo pred plenilci, v domačem okolju pa ni preveč zaželeno. Zgodi se namreč lahko, da bo ptica, ko boš opazil znake bolezni, bolna že kak teden ali več in z zdravljenjem res ne boš več smel odlašati.

slika

Najpogostejša znamenja bolezni pri pticah so: neješčnost, našopirjeno perje, sprememba vedenja (lahko se zgodi tudi, da ptica preneha peti), nezmožnost sedenja na palici, spanje na obeh nogah, nezanimanje za okolico, moteno ravnotežje, izcedek iz oči, otekle, priprte oči, izcedek iz nosnic, umazano perje, povešena krila, hujšanje, šepanje, otekline po nogah in telesu, spremenjeni iztrebki (denimo večja količina urina in neoblikovani iztrebki), dihanje z odprtim kljunom in gibanje repa naprej in nazaj. Če pri svoji ptici opaziš katerega od naštetih znakov, čim prej obišči veterinarja. Ptico vedno prenašaj le v kletki, najbolje je, da kletko tudi pokriješ, saj bo to za žival še najmanj stresno.

 

Zanima me, kako sploh nastane mleko v kravjem vimenu.
Ajda, 13 let

Vime je sestavljeno iz štirih delov, vsak ima svoj sesek. V vimenu so žleze, ki »izdelujejo« mleko. Za nastanek enega litra mleka mora skozi vime steči veliko litrov krvi. Je težko verjeti, da mleko nastane iz krvi, kaj? Vendar prav s krvjo v vime prispejo številne hranilne snovi, ki so se v prebavilih vsrkale v telo iz zaužite krme. V vimenu se hranilne snovi v žleznih celicah preoblikujejo v sestavine mleka. Nastalo mleko se izloči v mlečno cisterno, ki je nekakšno skladišče mleka v vimenu. Nastanek mleka uravnavajo hormoni.

 

Ali je mleko človeških mater enako kravjemu?
Zarja, 15 let

Ne. Mleko doječih mater in kravje mleko se razlikujeta po sestavi. Vsebujeta sicer približno enako količino vode in maščobe. Kravje mleko ima precej več beljakovin in precej manj mlečnega sladkorja kot človeško. Pravzaprav je mleko, namenjeno dojenčkom, veliko bolj sladko od kravjega.

 

Zakaj je moja zlata ribica dobila bele pike in lise? Prej je bila čudovito zlata.
Tjaša, 12 let

Sprememba barve pri ribah lahko kaže na številne bolezni lusk in kože. Morda pa je vzrok bolj preprost. Ali ima tvoja ribica ustrezne razmere za življenje? Jo imaš morda kar v navadni okrogli posodi? Je v temnem prostoru? Včasih zlate ribice nekoliko izgubijo barvo tudi zato, ker nimajo dovolj svetlobe. Poskusi izboljšati njeno okolje. Premisli tudi, ali se tvoja ribica drugače obnaša normalno in ali so še kakšni drugi znaki, ki kažejo, da je zbolela. Ali je normalno ješča, denimo?

 

Zakaj dajejo krave mleko vse leto, moja muca pa ga ima le, ko ima mladičke?
Anja, 8 let

Vsi sesalci svoje mladiče v zgodnjem obdobju življenja hranijo z mlekom. Tudi človeške mame kar nekaj mesecev dojijo svoje otroke. Tudi krava dobi mleko po telitvi in ker je proizvodna žival, ki daje malo več mleka kot druge sesalske samice, ga lahko nekaj dobimo tudi mi. Teliček nekaj dni sesa mleko, ali pa še to ne, in že ga odstavimo, tako da lahko mleko molzemo zase.

Po telitvi kravo kmalu spet osemenimo, tako da je obdobje, ko mleka nima, čim krajše. Kmalu po tem ko mleko presuši, krava tako že spet teli in ima mleko za novega telička, no, pravzaprav za nas. Krava se od muce razlikuje v tem, da ima mleko kar precejšen del leta, muca pa le malo več kot mesec dni. Seveda brez našega vmešavanja mleka ne bi imela tako dolgo časa, pa tudi 25 litrov na dan ga ne bi dajala. Že dolgo namreč živali za parjenje izbiramo tako, da so potomke še boljše molznice kot njihove matere. Temu rečemo selekcija. Čeprav se ti zdi, da ima mleko kar neprestano in ne glede na to ali telička ima ali ne, to ne drži.

 

Moj pagajček Koki (nimfa) je znesel jajce. Zakaj? Ali je kaj narobe?
Tilen, 12 let

Tilen, prav nič ni narobe. Le svojega papagaja lahko preimenuješ. Nimaš namreč samčka, ampak samičko! Samice občasno ležejo jajca, potem ko spolno dozorijo. Podobno kot kokoške – tudi če v bližini ni petelina, skoraj vsak dan izležejo jajce. Pri tvoji nimfi ni nič drugače, le precej bolj redko boš v kletki našel jajca. Pa veliko zabave s Kokico!

 

Zakaj imajo nekateri rotvajlerji dolg, drugi pa kratek rep? Ali gre za različni pasmi?
Niko, 9 let

Ne gre za različni pasmi. Razlika med njimi je le v tem, da so enim v zgodnji mladosti rep skrajšali, rečemo kupirali, drugim pa ne. Še do nedavnega so bili zelo v modi kužki s komaj vidnim repkom, danes pa je vse več ozaveščenih lastnikov, ki kužkom repka ne dajo odrezati. Vedno bolj razširjeno je mnenje, da psu s krajšanjem repa odvzamemo kar precej možnosti za izražanje, in ker rep uporablja tudi za lovljenje ravnotežja, je tudi le-to slabše. In kako naj revček veselo maha z repom, če ga nima? Pri nekaterih pasmah je podobno tudi z ušesi, ki jih prirežejo zato, da stojijo pokonci. Na srečo je danes veliko takih posegov že prepovedanih. Prav veselo je pogledati kužke, ki so taki, kot jih je ustvarila narava.

 

Skrbi me, ker pri govedu velikokrat najdejo bolezen norih krav. Bojim se jesti goveje meso, da je ne bi dobila tudi jaz. Naj ga preneham jesti?
Andreja, 15 let

Nikakor se mu ni treba odreči! Meso, ki ga lahko kupiš v naših mesnicah in trgovinah je popolnoma varno. Vse meso pri nas, ne samo goveje, je skrbno pregledano. Za to skrbijo uradni veterinarji, ki so zraven pri vseh postopkih klanja in predelave mesa.

Meso in mesne izdelke skrbno pregledajo in jemljejo vzorce, da se prepričajo, da je meso res varno. Vzamejo tudi vzorec možganov, ki ga pregledajo na prisotnost BSE. Ko torej slišiš, da je bil pri nas odkrit nov primer BSE, si lahko pomirjena, saj je to znak, da postopki preverjanja pravilno delujejo, da so meso okužene krave pravočasno odkrili in uničili ter da gotovo ni moglo priti do kupcev.

Prav tako so bile uvedene nekatere stroge omejitve uporabe nekaterih delov trupov, tako da se za prehrano ljudi ne uporabljajo več tisti, ki so najbolj tvegani za prenos bolezni, na primer vranica in limfatično tkivo. Verjamem, da je misel na človeško obliko bolezni BSE kar grozljiva, vendar ti zagotavljam, da je veterinarska stroka uvedla tako stroge postopke za zagotavljanje varnosti mesa in s tem varnosti potrošnikov, da je vsaka skrb odveč.

 

Moj kuža se vedno trudi, da se pokaka čim višje, na cvetlično korito ali kak drug od tal dvignjen predmet. Zakaj?
Matic, 13 let

Tvoj kuža je zelo dominanten in teritorialen. S tem, ko se pokaka na predmet, višji od tal, poskrbi, da pusti svoj »podpis« v višini smrčkov drugih kužkov. Pove jim, da je tu njegovo ozemlje in da je zelo pomemben. Podobno lahko opaziš tudi pri lulanju. Samci dvignejo nogo visoko v stran, da lahko curek urina drevo zadene čim višje. Celo nekatere bolj dominatne psičke včasih dvignejo nogo. Gre le za označevanje ozemlja in takega vedenja tvojega kužka ti ni treba preprečiti. Je pa res, da je kakec na cvetličnem koritu še kako opazen (kajne, da ni videti preveč lepo?), zato moraš skrbno čistiti za svojim kosmatincem.

 

 

Dr. Vetko

Piši dr. Vetku in preveri v naslednjih številkah, ali ti je odgovoril.

Dragi dr. Vetko!

Tvoji podatki (neobvezno)

 • Dodaj na Twitter
 • Dodaj na MySpace
 • Dodaj na Delicious


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.