Moj planet

September 2019

Moj planet - iz novembrske številke

Novembra v Mojem planetu

Lahko noč, polhek!

polh

Polhi se odpravijo spat s prvo slano – to je po navadi novembra. Zimskemu spanju pravimo tudi hibernacija. Takrat jim bije srce počasneje, metabolizem se zelo upočasni, telesna temperatura se zniža. Med zimskim spanjem lahko izgubijo tudi do polovice telesne teže, zato se morajo jeseni lepo porediti, saj jim telesna tolšča pomaga preživeti zimo. Zbudili se bodo spomaldi – po navadi aprila, ko si lahko spet najdejo hrano in je toplo. 

 

Pošasti s plaž

posasti

Nizozemski umetnik Theo Jansen se z nenavadnimi pošastmi srečuje vsak dan, saj jih ustvarja že več kot 20 let in z njimi vzbuja pozornost na vseh koncih sveta. Do danes je naredil številne premikajoče se skulpture, ki reagirajo na vplive okolja, najpogosteje vetra. Brez motorjev premikajo na desetine okončin, ki jim pomagajo pri gibanju po pesku ali pri lovljenju vetra v jadra. Jansen si pri projektiranju zapletenih mehanskih sklopov pomaga z računalnikom in ustvarja mehanska bitja iz plastičnih cevi, plastenk, kolesarskih tlačilk, plastične folije, vrvi ... Pošasti spravijo v gibanje številne iznajdbe, delujoče s pomočjo nekakšnih jader in različnih zglobov, ki spominjajo na sklepe živih bitij. Ob močnem vetru se nekatere pošasti samodejno zasidrajo in tako nepoškodovane prestanejo tudi hujša neurja.

 

Pesticidi

pesticidi

Beseda je sestavljena iz dveh delov pest in cid. Prva pomeni nadloga ali škodljivec, druga pa ubijati. Pesticidi so torej snovi, namenjene ubijanju škodljivih organizmov. Pa res uničijo samo njih, ljudi, živali in narave pa ne? Pesticidov je veliko vrst. Ko so ljudje bolje spoznali pesticide, so ugotovili, da lahko škodijo tudi ljudem. Med prvo svetovno vojno so jih uporabljali kot bojni plin, zaradi katerega so ljudje oslepeli ali tudi umrli. Danes je veliko pesticidov prepovedanih, a nezakonito do njih še lahko pridemo. Prepovedani so predvsem tisti, ki povzročajo neplodnost, hude bolezni ali smrt.


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.