Moj planet

Julij in avgust 2019

Moj planet - iz novembrske številke

Novembra v Mojem planetu

Sobivanje medvedov in ljudi


Medved je zavarovana žival, zato ga je prepovedano vznemirjati, loviti, poškodovati, zastrupiti, usmrtiti ali si ga prilastiti. Ljudje se moramo potruditi in se naučiti sobivanja z njimi. V preteklosti so živeli v Severni Ameriki, v večini Evrope in Azije, a so bili večinoma iztrebljeni. Pri nas smo jih ohranili v gozdovih na jugu Slovenije, od Gorjancev do Brkinov in severnega roba Trnovskega gozda. Življenjski prostor se jim spet povečuje zaradi boljše ozaveščenosti ljudi, zato posamezne medvede srečamo tudi v Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alpah. Mladički so ob kotitvi zelo majhni, saj tehtajo manj kot 0,5 kg. Odrasle samice imajo okoli 100 kg, samci pa presežejo tudi 200 kg …   
Mojca Furlan                                                                                                                                    

Raca mlakarica 


Na fotografiji je samec mlakarice, najbolj znane in tudi pogoste race, ki živi od Azije, Evrope, Severne Amerike, Avstralije do Nove Zelandije. Med gnezdenjem so samčki čudovito obarvani, samičke pa imajo varovalno barvo. Mlakarica tehta od slabega kilograma do kilograma in pol. Njen življenjski prostor so močvirja, jezera, potoki in reke, pa tudi v ribnikih in mestih se rade naselijo. V naravi živijo mlakarice v povprečju od pet do deset let. 

Baobab ali opičji kruhovec 


Je orjaško drevo, ki je razširjeno v tropski in sub tropski Afriki, najdemo pa ga na Madagaskarju in v Avstraliji. Ime opičji kruhovec je dobil zato, ker ga imajo opice zelo rade. To čudovito drevo je videti kot obrnjeno na glavo. Njegova krošnja ima obliko korenin. To je drevo z največjim obsegom debla v Afriki. Do 30 cm dolg sadež je trd in pokrit s kosmato lupino. Notri je mokasto kiselkasto meso s semeni. Sadež ima veliko vitamina C in B in tudi kalcija. Jedo ga nosečnice, ker je odličen vir vitaminov in mineralov. Cvet je rumen.
Tina Pavlovič 


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.