Moj planet

September 2019

Moj planet - iz aprilske številke

Aprila v Mojem planetu

Kačji pastir 

SLIKA

je razmeroma velika žuželka, ki ima ogromne sestavljene oči in dolga krila. Ima odlične letalske spretnosti, leti lahko tudi na mestu, podobno kot helikopter. Te elegantne in barvite žuželke živijo v bližini rek in jezer. Kačji pastirji so plenilci. Samice izležejo jajčeca, iz katerih se razvijejo ličinke ali nimfe. Požrešne nimfe živijo v vodi in dihajo s škrgami. Podobne so odraslim živalim, le da nimajo kril. Lovijo vodne živalce in se večkrat levijo. Uživaj v opazovanju teh nadvse zanimivih žuželk, saj prihajajo vse toplejši dnevi, ko bo kačjih pastirjev vse več. 

 

Velika uharica

SLIKA

je največja sova na svetu. Čez krila meri od 160–190 cm. Je črno-rjave barve, ima živo oranžne oči in velika uhlja s čopki. Samice so malo večje od samcev. Samica vali jajca od 31–36 dni, ko pa se mladiči izvalijo, z njimi v gnezdu ostane še dva tedna. Med tem časom jim samec prinaša hrano v gnezdo. Mladiči se osamosvojijo, ko so stari pol leta. Velika uharica lahko živi več kot 50 let. Po podatkih Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v Sloveniji živi približno 160 velikih uharic. Velika uharica je redka in ogrožena ter zato zavarovana vrsta. Velika uharica je plenilec, ki svoj plen lovi ponoči. Prehranjuje se z manjšimi glodavci, na primer z voluharji, zajci, polhi in mišmi. Na njenem jedilniku se znajdejo tudi ježi in manjše ptice.

 

Lokalno pridelana hrana

SLIKA

je hrana, ki jo pridelamo čim bliže našemu domu in je bolj varna in zdrava ter sveža, saj je ni treba prevažati, skladiščiti, konzervirati, predelovati. Do nas pride po čim krajši poti še sveža. To pa je fino, saj imata sadje in zelenjava tudi boljši vonj in okus in vsebujeta več vitaminov. Strokovnjaki dokazujejo, da je pri otrocih še posebej pomembno, da jedo kakovostno hrano, ker ta zmanjšuje tveganje za nastanek najrazličnejših vrst bolezni. Počutje je boljše in potrebnih je manj obiskov zdravnikov. V Sloveniji je šolska prehrana zgledno organizirana, žal pa pride na krožnike tudi precej uvožene, zmrznjene in industrijsko predelane hrane, s čimer pa nikakor ne moremo biti zadovoljni. Z lokalno pridelavo hrane manj onesnažujemo zrak in vodo, nastaja manj odpadkov, saj ne potrebujemo embalaže, skladišč, hladilnic. Manj hrane zavržemo, saj se hitreje porabi, zato se mnogi, med njimi tudi evropski poslanec dr. Igor Šoltes, zavzemajo, da bi morali skrajšati »pot« hrane, v vrtce, šole in bolnišnice pa vnesti čim več lokalno pridelane hrane.


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.